foto: Shutterstock
Plastmasa virtuvē. 4 biežākās kļūdas tās lietošanā
Noderīgi ikdienā
2020. gada 14. janvāris, 07:01

Plastmasa virtuvē. 4 biežākās kļūdas tās lietošanā

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Izmanto plastmasas traukus apdomīgi, lai izvairītos no plastmasas vielu kaitīgās ietekmes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Mikroviļņu krāsnī lieto tai nepiemērotus plastmasas traukus.

Lai gan plastmasas kastītes ārēji izskatās līdzīgi, to izejmateriāla sastāvs mēdz būt dažāds, līdz ar to arī kastītēm piemīt atšķirīgas īpašības. Ne katrs plastmasas trauks ir piemērots karsēšanai mikroviļņu krāsnī. Pat tad, ja trauks pēc tam neizskatās bojāts, karsēšanas laikā no tā var būt izdalījušās indīgas vielas un nonākušas ēdienā. Tāpēc lieto tikai tādus traukus, uz kuriem ir atbilstīga piktogramma – derīgs karsēšanai mikroviļņu krāsnī.

2. Plastmasas karotes un lāpstiņas mērc verdošās taukvielās.

Ja mērču, zupu un citu treknu un taukainu verdošu ēdienu maisīšanai un produktu cepšanai lieto rīkus no plastmasas, tie vietām it kā sāk kust un deformējas. Un tas nozīmē, ka ēdienā nonāk kaitīgas, iespējams, pat indīgas vielas. Tas pats attiecas uz plastmasas traukiem, kuros taisnā ceļā no plīts iepilda verdošus, ar taukvielām bagātīgus ēdienus.

3. Neatbilstīgus plastmasas traukus liek cepeškrāsnī.

Dažkārt šķiet, ja konkrēto plastmasas trauku drīkst likt mikroviļņu krāsnī, tad tas der arī parastajai cepeškrāsnij. Īstenībā tās ir divas dažādas lietas, un cepeškrāsnī nav vietas mikroviļņu krāsnī lietojamiem plastmasas traukiem – ja vien uz tiem nav speciālas norādes.

4. Ne visas plastmasas kastītes ir piemērotas produktu sasaldēšanai.

Arī uz zemu temperatūru dažādas plastmasas reaģē atšķirīgi, tāpēc produktu sasaldēšanai ir jālieto tikai tie trauciņi un maisiņi, uz kuriem ir atbilstīga piktogramma – piemērots saldēšanai. Godprātīgi ražotāji reizēm pat norāda uz savas produkcijas iesaiņojuma – nav piemērots saldēšanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās