Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Kas ir zvaigžņu anīss, un kur to izmantot?

Noderīgi ikdienā
2019. gada 6. decembrī 07:19 2019. gada 6. decembrī 07:19
  "100 Labi Padomi"
Zvaigžņu anīss, ko dēvē arī par badiānu, patiešām garšo un smaržo līdzīgi kā mums labi pazīstais parastais anīss, tomēr tie ir divi dažādi augi, turklāt virtuvē ne vienmēr aizstājami viens ar otru.

Kāpēc zvaigžņu anīsam šāds vārds?

Pavisam vienkārši – šī garšviela izskatās pēc mazas zvaigznītes, kurai katrā starā ir pa sēklai. Mēdz sacīt, ka zvaigžņu anīss ir visdekoratīvākā garšviela, tādēļ to bieži izmanto dzērienu un ēdienu rotāšanai, taču jārēķinās, ka šis rotājums atšķirībā no citiem piešķir arī garšu, turklāt diezgan spēcīgu un savdabīgu. Tāpēc pirms viesībām vai maltītes, kurā piedalās vairāk cilvēku, ieteicams pārliecināties, vai kādam nav nepatika pret anīsa aromātu. Starp citu, daudziem tā ir bērnības trauma, jo anīsa smarža atgādina par klepus sīrupu, ko nācās dzert gribot negribot.

Kāds labums no zvaigžņu anīsa veselībai?

Eiropā zvaigžņu anīss ir viena no jaunākajām garšvielām, ko pazīst tikai dažus gadu simtus, turpretī Ķīnā tam ir sensena vēsture, kur to sākumā, tāpat kā pārējās garšvielas, pirmām kārtām izmantoja veselības kopšanas un dziedniecības nolūkiem. Zvaigžņu anīss veicina gremošanu, novērš vēdera uzpūšanos, tam piemīt antibakteriālas īpašības, tāpēc palīdz likvidēt iekaisumus. Pirmā palīdzība, ja gadījies saaukstēties, ir zvaigžņu anīsa tēja. Turklāt tā labi palīdz pret klepu un samazina kakla sāpes. Bet, ja moka bezmiegs, brīnišķīgs līdzeklis pret to ir silts piens, kurā iemestas un paguvušas ievilkties vairākas anīsa zvaigznītes.

Saistītās ziņas

Iestādi savu kurkumu! Šī populārā garšviela labi aug arī telpās un zied skaistiem ziediem
5 garšvielas sildošiem ēdieniem
Viss, kas jāzina par veco, labo garšvielu - ķimenēm 1

Kur izmanto zvaigžņu anīsu?

* Zvaigžņu anīss labi sader ar putnu un cūkas gaļu, tāpēc to pievieno gaļas frikasē, sautējumiem, cepeša pildījumiem.

* Tikpat labi zvaigžņu anīss sader arī ar zivju ēdieniem un jūras veltēm, tas piešķir brīnišķīgu garšu un aromātu zivju buljonam un zupām. Ja no zivīm gatavo galertu, anīsa zvaigznīte noder arī par glītu rotājumu.

* Ja vāra buljonu, it sevišķi zivju vai vistas buljonu, tam pievieno zvaigžņu anīsu kopā ar fenheļa sēklām, ingvera šķēlītēm un kaltētām laimu vai citronu miziņām.

* Zvaigžņu anīss piestāv augļu salātiem, it sevišķi eksotisko augļu salātiem. To pievieno arī ogu un augļu mērcēm.

* Saberzts zvaigžņu anīss ir viena no klasiskajām garšvielām, ko pievieno piparkūku, cepumu, kliņģeru un kēksu mīklai.

* Veselas anīsa zvaigznītes ir aromātiska piedeva augļu un ogu kompotiem, it sevišķi labi tās sader ar plūmju un bumbieru kompotu, bet kopā ar krustnagliņām piešķir austrumniecisku garšu arī ābolu un ķirbju kompotam.

Citi šobrīd lasa

Viņai ir pāri 60 - un pirms dažiem gadiem noslēgts modeles darba līgums 2
7 laimīgas laulības noslēpumi: stāsta pāri, kuri jau nosvinējuši zelta kāzas 3
Šovu zvaigzne Magone kļuvusi par četru bērnu māmiņu 3
Pievienot komentāru

Звезда «Великолепного века» Мерьем Узерли сделала очередную пластическую операцию

«Я надругаюсь над телом Эмбер»: обнародована переписка Джонни Деппа о бывшей жене