Kas ir zvaigžņu anīss, un kur to izmantot?
Zvaigžņu anīss, ko dēvē arī par badiānu, patiešām garšo un smaržo līdzīgi kā mums labi pazīstais parastais anīss, tomēr tie ir divi dažādi augi, turklāt virtuvē ne vienmēr aizstājami viens ar otru.
Kāpēc zvaigžņu anīsam šāds vārds?
Pavisam vienkārši – šī garšviela izskatās pēc mazas zvaigznītes, kurai katrā starā ir pa sēklai. Mēdz sacīt, ka zvaigžņu anīss ir visdekoratīvākā garšviela, tādēļ to bieži izmanto dzērienu un ēdienu rotāšanai, taču jārēķinās, ka šis rotājums atšķirībā no citiem piešķir arī garšu, turklāt diezgan spēcīgu un savdabīgu. Tāpēc pirms viesībām vai maltītes, kurā piedalās vairāk cilvēku, ieteicams pārliecināties, vai kādam nav nepatika pret anīsa aromātu. Starp citu, daudziem tā ir bērnības trauma, jo anīsa smarža atgādina par klepus sīrupu, ko nācās dzert gribot negribot.
Kāds labums no zvaigžņu anīsa veselībai?
Eiropā zvaigžņu anīss ir viena no jaunākajām garšvielām, ko pazīst tikai dažus gadu simtus, turpretī Ķīnā tam ir sensena vēsture, kur to sākumā, tāpat kā pārējās garšvielas, pirmām kārtām izmantoja veselības kopšanas un dziedniecības nolūkiem. Zvaigžņu anīss veicina gremošanu, novērš vēdera uzpūšanos, tam piemīt antibakteriālas īpašības, tāpēc palīdz likvidēt iekaisumus. Pirmā palīdzība, ja gadījies saaukstēties, ir zvaigžņu anīsa tēja. Turklāt tā labi palīdz pret klepu un samazina kakla sāpes. Bet, ja moka bezmiegs, brīnišķīgs līdzeklis pret to ir silts piens, kurā iemestas un paguvušas ievilkties vairākas anīsa zvaigznītes.
Kur izmanto zvaigžņu anīsu?
* Zvaigžņu anīss labi sader ar putnu un cūkas gaļu, tāpēc to pievieno gaļas frikasē, sautējumiem, cepeša pildījumiem.
* Tikpat labi zvaigžņu anīss sader arī ar zivju ēdieniem un jūras veltēm, tas piešķir brīnišķīgu garšu un aromātu zivju buljonam un zupām. Ja no zivīm gatavo galertu, anīsa zvaigznīte noder arī par glītu rotājumu.
* Ja vāra buljonu, it sevišķi zivju vai vistas buljonu, tam pievieno zvaigžņu anīsu kopā ar fenheļa sēklām, ingvera šķēlītēm un kaltētām laimu vai citronu miziņām.
* Zvaigžņu anīss piestāv augļu salātiem, it sevišķi eksotisko augļu salātiem. To pievieno arī ogu un augļu mērcēm.
* Saberzts zvaigžņu anīss ir viena no klasiskajām garšvielām, ko pievieno piparkūku, cepumu, kliņģeru un kēksu mīklai.
* Veselas anīsa zvaigznītes ir aromātiska piedeva augļu un ogu kompotiem, it sevišķi labi tās sader ar plūmju un bumbieru kompotu, bet kopā ar krustnagliņām piešķir austrumniecisku garšu arī ābolu un ķirbju kompotam.