foto: Pexels.com
5 vienkārši padomi, kā sevi pasargāt vīrusu laikā
Noderīgi ikdienā
2019. gada 28. novembris, 18:40

5 vienkārši padomi, kā sevi pasargāt vīrusu laikā

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Lūk, 5 padomi, kā laikus sagatavoties vīrusu sezonai, ko ikdienā lietot uzturā, lai stiprinātu savu imunitāti un baudītu rudeni bez raizēm par saaukstēšanos. Sāc tos ievērot jau šodien!

1. Ēd augļus un dārzeņus

Iekļauj savā ēdienkartē ķirbjus, kabačus, brokoļus, kāpostus, burkānus, bietes, kā arī ābolus. To pagatavošanā pievieno garšvielas un piedevas – ķiplokus, sīpolus, kurkumu, ingveru, melnos piparus un sinepes.

Pagatavo rudens veselības kokteili: ir vajadzīgi 6 burkāni, 2 āboli, 2 selerijas saknes, 2 ķiploki un sauja pētersīļu. Izspied gardo rudens ābolu sulu, sablendē to kopā ar pārējām sastāvdaļām, un kokteilis ir gatavs!

2. Lieto vitamīnus

Mūsu klimata apstākļos rudens un ziemas periodā lieto zivju eļļu un D vitamīnu, kam ir būtiska ietekme organisma imunitātes veidošanā.

C vitamīns nenovērš iespēju saaukstēties un saslimt ar gripu, taču tas samazina šo slimību simptomu attīstību. Labākais C vitamīna avots ir upenes. Tās vasaras laikā ēd svaigas, rudenī saldē vai vāri ievārījumu, ko lietot visu ziemu. Saldētas ogas būs nedaudz vērtīgākas nekā ievārījums.

A vitamīns palīdz uzturēt gļotādu veselīgā stāvoklī, lai tā spētu atvairīt kaitīgās baktērijas un pasargātu imūnsistēmu.

3. Mazgā rokas

Bieži un rūpīgi mazgā rokas, izmantojot ziepes un ūdeni. Roku mazgāšana iznīcinās baktērijas, neļaujot vīrusam pārņemt tavu ķermeni.

4. Izgulies

Miega trūkums ir taisnākais ceļš uz saslimšanu. Miegs spēj atjaunot mūsu ķermeni, kā arī liek justies labi, pieaugušajiem vajadzīgas 7–9 stundas miega. Izvairies no jebkādām elektroniskajām ierīcēm 20–30 minūtes pirms gulētiešanas, izvēlies biezus aizkarus, kas ļauj nodrošināt telpā pilnīgu tumsu.

5. Turpini dzert ūdeni

Arī rudenī turpini uzņemt pietiekami daudz šķidruma, lai saglabātu organisma pretošanās spēju slimībām. Laikam kļūstot drēgnākam, vari nomainīt auksto ūdeni ar siltām zāļu tējām, piemēram, kumelīšu, mežrožīšu vai citronmelisas tēju. Iesāc katru rītu ar siltu ūdeni ar citronu – tas ir fantastisks atbalsts imūnsistēmai un uzmundrina kā ķermeni, tā prātu.