foto: Ieva Lūka/LETA
Vismaz 60% patērētās enerģijas jābūt elektrībai
Ķeguma spēkstacija Daugavas ūdeņus pārvērš elektrībā kopš 1939. gada.
Viena Vide Visiem
2019. gada 15. oktobris, 05:44

Vismaz 60% patērētās enerģijas jābūt elektrībai

Kas Jauns Avīze

Lai Eiropa līdz 2050. gadam sasniegtu klimata neitralitāti, elektrībai jāveido vismaz 60% no visas patērētās enerģijas.

Enerģētikas regulatoru reģionālās asociācijas rīkotajā starptautiskajā konferencē Rīgā Eiropas elektrības industrijas asociācijas "Eurelectric" ģenerālsekretārs Kristiāns Rubijs informējis, ka 2010. gadā elektrības ražošanai vairāk nekā 50% izmantoja fosilo kurināmo, bet šobrīd 60% saražo bez oglekļa dedzināšanas.

Tuvojoties 2030. gadam, Eiropā 75% elektrības būs saražots bez oglekļa dedzināšanas, turklāt no pārējiem 25% lielākā daļa – no dabasgāzes, un tikai mazākā – dedzinot ogles.

Šobrīd Eiropā tikai 1% no visa transporta darbojas ar elektrību, turklāt pamatā tas ir dzelzceļš. Lai sasniegtu klimata neitralitāti, 60% visu transportlīdzekļu jābūt darbināmiem ar elektrību –visām vieglajām automašīnām, pusei autobusu un vairumam kravas auto. Turklāt būs nepieciešams meklēt citus risinājumus kuģiem un lidmašīnām.

Klimata neitralitātes sasniegšanai arī jāpalielina ēku skaits, kuru apsildē izmanto elektrību, un jāveicina elektroenerģijas izmantošana ražošanā.

Elektroauto lietošanas veicināšanai jāuzlabo infrastruktūra – uz katrām desmit automašīnām jābūt vismaz vienam uzlādes punktam.  “Tās ir ļoti lielas pārmaiņas, kas jāpanāk ļoti īsā laikā,” norāda Rubijs.

Mērķa sasniegšanai nepieciešamas lielas investīcijas – katru gadu elektroenerģijas ražošanas un uzglabāšanas infrastruktūrā Eiropā jāiegulda apmēram 100 miljardi eiro.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.

Tēmas