foto: Vitauts Budreika/Salaspils siltums
Salaspils iedzīvotājus ziemā sildīs saule
Latvijā pirmā saules siltumenerģijas stacija no putna lidojuma.
Viena Vide Visiem
2019. gada 29. septembris, 08:15

Salaspils iedzīvotājus ziemā sildīs saule

Kas Jauns Avīze

SIA "Salaspils siltums" atklājusi pirmo lielizmēra saules siltumenerģijas staciju Latvijā, kas ar nākamo gadu nodrošinās centralizēto siltumapgādi novada iedzīvotājiem.

Izveidots 21 672 kvadrātmetrus liels aktīvais laukums ar 1720 saules kolektoriem, ieguldot 7,259 miljonus eiro, no kuriem 2,732 miljoni eiro ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums, 2,8 miljoni – SEB bankas aizdevums.

Plānots, ka akumulācijas tvertne uzņems dienā saņemto saules siltumu, ko pēc vajadzības iepludinās pilsētas maģistrālajos tīklos, saražojot 12 000 megavatstundu siltuma gadā – 20% no uzņēmuma kopējā nodotā siltumenerģijas daudzuma.

Līdz ar šādas sistēmas izveidi prognozēts, ka Salaspils novada iedzīvotājiem ar 2020. gada apkures sezonu siltuma tarifi samazināšoties vismaz par pieciem procentiem.

Salaspils siltuma vadītāja Ina Bērziņa norāda, ka siltumapgādē arvien vairāk jādomā par ilgtspējīgiem risinājumiem, lai nodrošinātu ikviena ikdienas vajadzības, vienlaikus samazinot negatīvo ietekmi uz vidi.

“Ar šī vērienīgā projekta realizāciju mēs esam pierādījuši, ka spējam no ierindas postpadomju katlumājas izaugt par pasaules līmeņa uzņēmumu. Ceru, ka kalposim arī citiem uzņēmumiem kā piemērs, ka drosmīgiem, mūsdienīgiem projektiem ir vieta Latvijas ekonomikā, it īpaši, ja ieguvēji ir ne tikai klienti –galalietotāji, bet gan visa sabiedrība kopumā,” teic Bērziņa.

Projekta realizācija sākās februārī, un darbus veica SIA "Filter". Pirms ķerties pie darba, Salaspils siltums vairākus gadus pētīja saules enerģijas izmantošanu visā pasaulē un krāja pieredzi, kā vienu no piemēriem izvēloties Dāniju.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.