Pīters Geibriels „Arēnā Rīga”: „Paldies, Latvija!” FOTO
Pensionēts makšķernieks ar Geibriela balsi – tāds izskatījās pasaulslavenais britu mūziķis Pīters Geibriels uz „Arēnas Rīga” skatuves.
Slavenības
2014. gada 18. maijs, 17:19

Pīters Geibriels „Arēnā Rīga”: „Paldies, Latvija!” FOTO

Jauns.lv

Vairāk nekā divu stundu ilgs muzikālais un vizuālais baudījums sagaidīja tos koncerta apmeklētājus, kuri 17. maija vakarā atradās „Arēnā Rīga” – tajā turnejas „Back to Front” ietvaros uzstājās britu mūzikas leģenda Pīters Geibriels.

Vairumā no mums Pīters Geibriels palicis atmiņā no astoņdesmitajiem gadiem, kad viņš aizgāja no grupas „Genesis” un uzsāka solokarjeru. Viņa dziesmas ("Shock Me Monkey", „Steam”, "Digging in the Dirt", „Big Time”, "Mercy Street", " Don’t Give Up" un citas) cita pēc citas kļuva par pasaules hitiem, bet videoklips "Sledgehammer" plūca laurus arī Padomju Latvijas mūzikas raidījumā „TV Varavīksne”.

Tagad 64 gadus vecais Pīters Geibriels uzstājās Rīgā. Tiesa gan šajā omulīgajā, ar sirmo bārdiņu apaļīgajā vīrā, kas vairāk atgādināja pensionētu makšķernieku, gūti bija atpazīt to Geibrielu, kāds palicis atmiņā no viņa videoklipiem. Taču balss bija tā pati – tikai Geirbielam raksturīgi sulīgā.

Geibriels koncertu, kā pats izteicās, aizvadīja trīs daļās. „Gluži kā maltīti. Starteris būs vairāk akustisks, valdot līdzīgai gaisotnei kā mēģinājumos. Pēc tam pievērsīsimies pamatēdienam, kas ir elektronisks materiāls. Ja jūs šo “pārdzīvosiet”, tad saņemsiet saldo ēdienu ar albumu “So” pilnā apmērā, tieši tādā kārtībā, kā tas sākotnēji bija iecerēts,” turnejas detaļas pirms koncerta atklāja Pīters Geibriels.

Un tā arī bija. Geibriels uzstājās kopā ar fona vokālistēm no Zviedrijas Dženiju Abrahamsoni un Linni Olsoni un mūziķiem, ar kuriem 1987. gadā devās albuma „So” koncerttūrē - Toniju Levinu, Manu Kačē un citiem. Koncerts izcēlās ar neparastām skatuves gaismām, it sevišķi otrajā daļā, pēc kuras skatītāji cēlās kājās (šoreiz arēnā bija tikai sēdvietas) un visu trešo daļu noklausījās, kājās stāvot. Protams, neiztika arī bez dažām politiskām izpausmēm – Pīters Geibriels, kā jau liels politiskais aktīvists, koncerta izskaņā pateicās globālajai sabiedriskajai organizācijai „Avaaz.com”, kas īsteno kampaņas par tādiem jautājumiem kā klimata pārmaiņas, cilvēktiesības, dzīvnieku tiesības, korupcija, nabadzība un konflikti.

Starp citu, patīkami bija arī tas, ka Pīters Geibriels publiku „Arēnā Rīga” uzrunāja ne tikai savā dzimtajā angļu valodā, bet vairākus teikumus pateica arī latviski, turklāt  vārds „Paldies!” no viņa mutes skanēja vairākkārt!

Atgādinām, ka respektablais ASV izdevums “Time” Pīteru Geibrielu nodēvējis par vienu no 100 ietekmīgākajiem cilvēkiem pasaulē. Geibriels savu solo karjeru sāka 1975. gadā pēc aiziešanas no savas pirmās grupas "Genesis". Viņš ir izdevis 11 solo albumus un radījis skaņu ierakstus trim filmām. Savas fenomenālās karjeras laikā Pīters Geibriels ieguvis neskaitāmas mūzikas industrijas atzinības, tostarp trīs “Brit Awards”, sešas “Grammy” un trīspadsmit “MTV Video Music Awards” balvas. Šogad mūziķis tika uzņemts Rokenrola slavas zālē.

 Pīters Geibriels -  „Sledgehammer”

 Pīters Geibriels – „Mercy Street” turnejas „Back to Front” koncertā

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders