Patiesība par to, kāpēc Jānis Jurkāns nemaz nevar apprecēties
Pēdējā laikā Jānis Jurkāns sabiedrībā ik pa laikam iziet ar savu favorīti Lindu Apsi.
Slavenības
2017. gada 13. marts, 12:40

Patiesība par to, kāpēc Jānis Jurkāns nemaz nevar apprecēties

Jauns.lv

Lai arī Jānis Jurkāns (70) izteicis gatavību precēties ar mīļoto sievieti Lindu Apsi (45), tas nav iespējams, jo viņai jau vairāk nekā divus gadus neizdodas likumīgi šķirt laulību ar vīru stomatologu Pēteri Apsi (74).

Redzot sabiedrībā izejam eksministru Jāni Jurkānu un viņa jauno mīlestību Lindu Apsi, nezinātājiem varētu rasties iespaids, ka mīlestībā starojošais pāris ir apprecējies, jo Lindas labās rokas zeltnesī mirdz plats laulību gredzens. Tomēr izrādās, ka gredzenu sieviete ir spiesta nēsāt kā liecību par faktiski izirušo laulību ar zobārstniecības speciālistu Pēteri Apsi, kas, pēc zinātāju teiktā, esot iespītējies un nedodot neuzticīgajai sievai šķiršanos.

Lindas Apses vīrs Pēteris uz dzīvi dzimtajā Rīgā atgriezās 1992. gadā pēc teju 50 prombūtnes gadiem. 1944. gadā viņa ģimene ar jahtu devās bēgļu gaitās no Rīgas uz Zviedriju. Ceļā vētras laikā Pētera tēvs no klāja tika aizskalots jūrā. 1950. gadā Pēteris ar māti, māsu un brāli no Zviedrijas ar kuģi ieceļoja Kanādā. Akadēmisko izglītību viņš ieguva Toronto Universitātē, kur vēlāk vairākus gadus bija pasniedzējs, un strādāja arī privātpraksē.

Kad pirms 24 gadiem Pēteris pārcēlās uz Latviju, viņam bija gana līdzekļu, lai iedzīvotos senču dzimtenē un viņš iegādājās skaistu māju Mežaparkā. Apšu laulība ilgst jau 18 gadus. Kad Linda teica jāvārdu tolaik 56 gadus vecajam Pēterim, viņai bija 27 gadi. Pirms tam jau abi bija kļuvuši par vecākiem meitai Renātei un dēlam Ingum.

To, ka starp Apsi un Jurkānu patiešām izveidojušās mīlnieku attiecības, žurnāls „Kas Jauns” atklāja pirms diviem gadiem. Laikā, kamēr Ilze Jurkāne uzturējās Amerikā, Jānis Jurkāns ģimenes dzīvoklī Elizabetes ielā mitinājās kopā ar Lindu Apsi. Gūstot nenoliedzamu apliecinājumu vīra neuzticībai, Jurkāne pēc atgriešanās Latvijā vīram lika nekavējoties izvākties no dzīvokļa, bet pērn panāca, ka laulība tiek šķirta arī oficiāli.

Kamēr Jāņa un Ilzes Jurkānu laulības šķiršanas lietām jau pielikts punkts, Pētera un Lindas Apšu ģimenē laulības šķiršana ievelkas. Pirms pāris gadiem izskanēja versija, ka tas, visticamāk, esot tamdēļ, ka viņi nevarot vienoties par mantas sadalīšanu.

Tolaik, sazinoties ar Pēteri Apsi, sirmais vīrs atzina, ka viņam dikti nepatīk sievas Lindas un bijušā politiķa ārlaulības sakara publiskošana. Viņš teica: „Runas, ka kāds grib tikt pie maniem īpašumiem, tāpat kā tas, ko cilvēki runā riņķī, mani neuztrauc. Ļaudis mēdz izplatīt ne tikai nomelnojošus, bet arī ne līdz galam patiesus apgalvojumus.” No iespējas pastāstīt, kā tad ir patiesībā, Apse gan atteicās, skaidrodams, ka viņam nekas nav jāpierāda.

Kā liecina „Lursoft” datu bāzē pieejamā informācija, pirms vairāk nekā desmit gadiem Linda un Pēteris Apse noslēguši laulības līgumu par visas mantas šķirtību. Kopš tā laika sievai simtprocentīgi pieder ģimenes nekustamais īpašums Mežaparkā, kas sastāv no vairāk nekā 2000 kvadrātmetru liela zemesgabala, divstāvu dzīvojamās ēkas ar piebūvi un pagalma izbūves.

Tā kā īpašumtiesību lietas Apsēm ir sakārtotas, domstarpībām par mantas dalīšanu nevajadzētu būt šķērslim laulības šķiršanai. Kāpēc tad Apses nešķir savu faktiski izjukušo laulību? Izskanējusi versija, ka Pēteris Apse šķirties nepiekrīt, jo ir ietiepies un principiāli nevēlas laulāto draudzeni oficiāli padarīt brīvu.

Ar Lindu, kura par pašu ir 25 gadus jaunāka, Jānis Jurkāns daudz laika kopā pavada ekspolitiķa īpašumā Liepupē, ko mantas dalīšanas procesā Jānis saņēma savā īpašumā, šķiroties no finansistes Ilzes Jurkānes. Jānis arī izteicies, ka būtu gatavs precēties vēlreiz: „Esmu sapratis, ka aplamākais, ko cilvēks var izdomāt un sev nosolīties, ir kategorisks „nē” – jebkādā jautājumā.”


Kasjauns.lv / Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva