Garlaicīga vai fenomenāla? Ilgi gaidītā filma “Džokers: Neprāts diviem” sašķeļ kritiķus
foto: Barry King / Alamy/ Vida Press
Filma "Džokers: Neprāts diviem" pirmizrādi Latvijā piedzīvos 2. oktobrī.
Kino

Garlaicīga vai fenomenāla? Ilgi gaidītā filma “Džokers: Neprāts diviem” sašķeļ kritiķus

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Oktobra sākumā uz Latvijas kinoekrāniem iznāks filmas “Džokers” turpinājums “Džokers: Neprāts diviem” ar Hoakīnu Fīniksu kā Arturu Fleku un Džokeru, kā arī Oskara balvas laureāti Lady Gaga. Ārvalstīs, kur filmas pirmizrāde jau piedzīvota, kinodarbs gan saņēmis neviennozīmīgas atsauksmes.

Garlaicīga vai fenomenāla? Ilgi gaidītā filma “Džo...

Filmas turpinājumā Arturs Fleks ir ieslodzīts Ārkemā un gaida tiesas prāvu par noziegumiem, ko viņš pastrādājis kā Džokers. Vienlaikus cīnoties ar savu divējādo identitāti, Arturs ne tikai sastop īstu mīlestību, bet arī atklāj mūziku, kas vienmēr viņā mājojusi. 

Trešdien Venēcijas kinofestivālā filma piedzīvoja pirmizrādi pilnā zālē skatītāju, bet miljardiem dolāru vērtā hita turpinājums sašķēla kritiķus. Kamēr daži to atzina “pārāku” par atzinīgi novērtēto 2019. gada filmu un slavēja gan Fīniksa, gan Gagas sniegumu, citi kritizēja filmu kā “atvasinātu” un bez “jautrības”.

Ko par filmu raksta kritiķi?

Laikraksta "DailyMail" autors Braiens Viners filmu mūziklu nosauca par “drosmīgi atšķirīgi no oriģināla, ne tik elektrizējošu, bet tik un tā drosmīgu un izcilu”. Savukārt Ouens Gleibermans savā recenzijā izdevumam "Variety" šķita mazliet mazāk pārsteigts, rakstot, ka “mūziklam” ir drosmīgs koncepts, “bet pamatos tas ir pārāk piesardzīgs turpinājums”. 

"IndieWire" autors Deivids Ērlihs izvēlējās nedaudz skarbāku toni, sakot, ka 138 minūšu garā filma ir “garlaicīga, pliekana un noziedzīga Lady Gaga izšķērdēšana”, piebilstot, ka tā šķiet “slikta ar nolūku”. 

Turpretī Alekss Harisons no "ScreenRant" apraksta filmu kā izsmalcinātu turpinājumu, kura mērķis ir provocēt oriģinālās filmas fanus: “Filmā ir vairāk sakarīgu lietu par fanu kultūru, kas, manuprāt, padara to par labāku no abām filmām.”

Lady Gaga filmas “Džokers: Neprāts diviem” pirmizrādes vakarā Venēcijas kinofestivālā

"Deadline" Pīts Hamonds slavē filmu kā “izcilu” un uzteic galveno lomu izpildītājus: “Fīnikss pazīst šo tēlu no iekšpuses un ārpuses, un, viņš dejo, dzied un pārdod šo lomu kā neviens cits - ja ne pārspēj savu "Oskara" balvu ieguvušo Džokera lomu, tad vismaz atrod veidu, kā viņu ievirzīt citā, pilnīgi pārsteidzošā virzienā.”

“Gaga ir gudri neuzkrītoša, nevis Harlija Kvinna, kas mums asociējas ar Margo Robiju, bet gan cits cilvēks, kas tērpies un ticami izrāda simpātijas un saikni ar Džokeru un, kas vēl svarīgāk, ar cilvēku, kurš slēpjas aiz grima”.

The "Hollywood Reporter" tikmēr raksta, ka “Džokers: Neprāts diviem” jūtas “naratīvi mazliet plāns un brīžiem garlaicīgs... Šis turpinājums vairāk balstās uz izdomu, nevis uz stabilu stāsta pamatu”.

Filma ir ilgi gaidītais turpinājums 2019. gadā ar “Oskara” balvu apbalvotajai filmai “Džokers”, kas pasaules kasēs nopelnīja vairāk nekā 1 miljardu ASV dolāru un joprojām ir visu laiku pelnošākā savas kategorijas filma.