1dienas
19stundas
39minūtes
43sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Māksliniece Džemma Skulme piedalās fonda "Mākslai vajag teplu" rīkotajā preses konferencē par iniciatīvu "Vasaras Māja".

Džemma Skulme (1925-2019)

Slavenības

Džemmas Skulmes vedekla Kristīne Dimitere internetā pārdod mākslinieces darbus

Vita Zvaigznīte

Žurnāls "Kas Jauns"

Mākslinieces Džemmas Skulmes gleznas nu var nopirkt, apskatot feisbukā, kur tās izrāda viņas dēla, mākslinieka Jura Dimitera, sieva Kristīne Dimitere.

Džemmas Skulmes vedekla Kristīne Dimitere internet...

Džemmas Skulmes darbi līdz šim bija pieejami mākslas galerijās, nu, kā raksta žurnāls "Kas Jauns". arī feisbukā, kur pārdošanai tās izlikusi Dimiteres studija, ko vada Kristīne Dimitere, pārstāvot Jura Dimitera un nu arī Džemmas Skulmes mākslu.

Šodien Rīgas Doma baznīcā notika atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes. Cienot piederīgo vēlmi, atvadīšanās apmeklētāji tika aicināti nenest ziedus un vainagus.

Atvadas no spožās mākslinieces Džemmas Skulmes

Šodien Rīgas Doma baznīcā notika atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes. Cienot piederīgo vēlmi, atvadīšanās apmeklētāji tika aicināti nenest ...

Kā zināms, leģendārā māksliniece mūžībā tika aizsaukta pirms gandrīz pieciem gadiem, bez pamatīgas darbu kolekcijas mantiniekiem atstājot arī plašu savrupnamu Mežaparkā. Nespējot tikt galā ar uzturēšanas izmaksām, dēls pieņēma lēmumu māju pārdot, un pagājušā gada rudenī tas, Skulmes tuviniekiem saņemot 440 000 eiro, tika izdarīts.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Apģērba dizainere Kristīne Dimitere ar vīru mākslinieku Juri Dimiteru.
Apģērba dizainere Kristīne Dimitere ar vīru mākslinieku Juri Dimiteru.

Pirmais, kas tapa Dimiteres studijas paspārnē ar Džemmas vārdu, bija tērpi – gan kleitas, gan T krekli – ar viņas gleznu motīviem. Kā saprotams pēc ierakstiem soctīklos, kuros tika meklēti šuvēji, ideja par tērpiem ļāvusi studijai uzņemt apgriezienus Carnikavā, kur Dimiteru pāris iegādājās īpašumu un pārcēlās dzīvot pēc Džemmas mājas pārdošanas. Spriežot pēc aktivitātēm soctīklos, nolemts pārdot arī daudzus Skulmes akvareļus. Pie informācijas par gleznām norādīts izmērs, materiāls un kontakttālrunis saziņai. Kā noskaidroja "Kas Jauns", mākslas darbu cena variē no 550 līdz 800 eiro.

Mākslinieces radošā paradīze. Ciemos pie Džemmas Skulmes

Ciemos pie mākslinieces Džemmas Skulmes viņas 92. dzimšanas dienā 2017. gada 20 septembrī.

Vai autentiski?

Jāteic, ka šāds piegājiens – pazīstamas mākslinieces gleznu piedāvāšana soctīklos – raisījis arī potenciālo pircēju bažas, kā iespējams pārliecināties par darbu autentiskumu. Pēc pārdevēju paustā kādai interesentei, tiekot izsniegts Jura Dimitera parakstīts autentiskuma apliecinājums. Kā žurnālam "Kas Jauns" apstiprina izsoļu nama un galerijas "Jēkabs" pārstāve, šāda prakse, kad mākslinieka tuvinieki, kam mantojumā palikuši darbi, apliecina oriģināldarbu autentiskumu, nav nekas dīvains vai nelegāls. Tieši otrādi, “tā ir laba prakse, ko piekopj ļoti daudzu mākslinieku tuvinieki”. Galerijas pārstāve arī skaidro, ka Latvijā nav vienotas likumdošanas, kas noteiktu, kādā kārtībā būtu jānosaka mākslas darbu autentiskums.