Mūzika
2024. gada 17. aprīlis, 10:38

Noklausies - ar jaunu dziesmu klajā nāk grupa "Tumsa"

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Grupa "Tumsa" turpina darbu pie rudenī gaidāmā studijas albuma, kurš grupas raibajā vēsturē būs septītais, un šonedēļ publicē jaunāko veikumu - dziesmu “Nemiera kaijas”.

Dziesmas autori ir grupas “Tumsa” dibinātājs un kopš 1991. gada arī nemainīgs šī kolektīva basģitārists Jānis Daugalis un grupas jaunais solists Jānis Dreimanis, kurš savulaik dziedājis grupās “Veitu nav” un “Dawn Town”.

Par dziesmas vēstījumu grupas dalībnieki stāsta: “Laikā, kad viss notiek nedaudz par ātru, dziesma “Nemiera kaijas” aicina uz mirkli apstāties, apdomāties, paskatīties uz visu no malas. Dažreiz jau mēs paši esam kā “nemiera kaijas” - nepacietīgi un neiecietīgi pret līdzcilvēkiem. Mums, kā liepājniekiem, vieta, kur tikt galā ar savām domām, pārdomāt padarīto, ir jūra. Tur varam stāties aci pret aci ar savām “nemiera kaijām” un vislabāk to ir darīt kopā ar tuvajiem cilvēkiem.”

Dziesma ierakstīta studijā “Factory Sounds” sadarbībā ar vairāku “Tumsas” iepriekšējo albumu producentu Gintu Stankeviču. “Tumsa” mūziķi visus instrumentus studijā ieskaņojuši paši, ieskaitot bungas. Tas ļāvis saglabāt grupai raksturīgo, viegli smagnējo, bet dzīvi pulsējošo skanējumu. 

Grupa “Tumsa” dibināta 1991. gada 4. janvārī. Tad Jānim Daugalim vēl  bija tikai 13 gadu. Sākās viss ar to, ka Jānis sava bērnības drauga Mārtiņa dzimšanas dienā piedāvā dibināt grupu citam bērnības draugam Gintam Jurķim. Sākotnējā doma bijusi spēlēt “Depeche Mode” stilā, jo abi ir šīs grupas fani. Tai pašā pasākumā piedāvājums tiek izteikts abu kopējam draugam Raimondam Drozdam, kurš arī piekrīt, un grupa “Tumsa” ir tapusi. Vēlāk grupai pievienojas ģitārists Krists Brūvers. 
Pirmajā sastāvā muzicē Jānis Daugalis (balss), Gints Jurķis (bungas), Raimonds Drozda (bass), Krists Brūvers (ģitāra). Pirmā uzstāšanās “Mēs Liepājai – 93”.

Sirsnīgais grupas "Tumsas" 25 gadu jubilejas tūres noslēguma koncerts Rīgā

Grupa “Tumsa” ar koncertu Rīgā, Kultūras pilī „Ziemeļblāzma” 17. novembrī noslēdza 25 gadu jubilejas koncerttūri.

gallery icon

Turpmākajos gados grupa piedzīvojusi vairākas sastāva maiņas. No 1994. gada līdz savai pāragrai aiziešanai 2011. gadā grupas solists ir Mārtiņš Freimanis. Tas ir grupas lielāko panākumu un radošo veiksmju laiks. Pēc Mārtiņa došanās mūžībā solista vietu ieņem dziedātājs Valters Frīdenbergs, kurš pēc smagas slimības devās mūžībā 2018. gadā.

Tuvākie "Tumsas" koncerti: 17. maijā Rīgā, Tallinas ielas kvartāla koncertvietā “Angārs”, kopā ar grupu “Linga”; 6. jūlijā Šlokenbekas muižā pasākumā “Jaudīgi ar savējiem”, kopā ar grupām “Dakota”, “Linga” un “Opus Pro”; 13. jūlijā Siguldā un 10. augustā Aizputē.