Slavenības
2015. gada 15. februāris, 11:29

“ElektroFolk” plāno pasauli pārsteigt jau Eirovīzijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Konkursa “Supernova 2015” ceturtdaļfinālā vienu no viskvalitatīvākajiem un spēcīgākajiem priekšnesumiem ar dziesmu “Sundance” nodemonstrēja grupa “ElektroFolk”, iegūstot gan skatītāju, gan žūrijas vērtējumā pirmo vietu. Kas ir šie mūziķi, kuri šogad pretendē uz dalību Eirovīzijā?

Mūsdienīga mūzika ar etniskiem motīviem – tāda ir “ElektroFolk” vizītkarte. Šīs grupas „tēvs” ir profesionāls mūziķis un producents Ainārs Majors, kas gan pēdējos 20 gados pārsvarā darbojās reklāmas jomā un bijis viens no spēcīgākajiem Latvijas reklāmistiem. Absolvējis Latvijas Mūzikas akadēmijas Stīgu instrumentu nodaļu, Ainārs spēlēja kontrabasu Latvijas Nacionālās operas orķestrī, bijis grupas “Marana” basģitārists. Pirms gadiem pieciem viņam radās plāns izveidot savu grupu, kas nebūtu īslaicīgs projekts, bet gan pamatīgs uzņēmums ar vienu mērķi – radīt oriģinālus un jaudīgus mūzikas iestudējumus, kas uzrunātu visu pasauli. „Nolēmu atgriezties pie tā, ko mīlu visvairāk, – pie mūzikas,” paskaidro Ainārs Majors.

Mūziķi, kas cits citu papildina

Grupu “ElektroFolk” Ainārs izveidoja 2012. gadā, un tajā spēlēja folkmūzikā iepazītie Kristīne Kārkle-Puriņa, Ilze Grunte, Edgars Kārklis un Artis Orubs. „Tas bija veiksmīgs sastāvs. Izdevām debijas albumu, kas tagad ir nominēts Latvijas mūzikas ierakstu gada balvai “Zelta mikrofons 2014”, spēlējām Pasaules koru olimpiādes atklāšanas koncertā savus skaņdarbus. Taču radās problēmas – diemžēl grupas dalībnieki bija pārāk aizņemti daudzos citos projektos un nespēja pietiekami sevi ziedot šai idejai. Tāpēc aizvadītajā vasarā “Origo Summer Stage” festivālā nospēlējām pēdējo koncertu, sirsnīgi atvadījāmies un šķīrāmies kā draugi,” stāsta Majors, kurš uzreiz uzsāka komplektēt jaunu sastāvu.

„Skaidri zināju, ka jāstrādā ar vislabākajiem profesionāļiem savā jomā, kuri iet uz kopīgu mērķi. Kāpēc? Lai cits no cita varētu mācīties, lai visi ar savu enerģiju, idejām, pieredzi un profesionalitāti tikai palielinātu kvalitāti un dažādību. Tikai šādi rodas vislabākā komanda,” uzskata Ainārs Majors.

Vispirms viņš uzrunājis bijušo grupas Akacis mūziķi Arnoldu Kārkli, kas jau agrāk izteicis karstu vēlmi pievienoties “ElektroFolk”. „Viņa muzicēšanas meistarība ir nenovērtējama. Arnolds izceļas ar savu unikālo balsi – reti kuram ir tik plašs tembrālais spektrs. Viņš spēlē ģitāru, mandolīnu, bandžo, taču ir spēcīgs vēl vienā jomā – dziesmu tekstos”, mūziķi noraksturo Ainārs, kurš pēc tam vērsies pie Uģa Vītiņa. „Ļoti interesants multiinstrumentālists, spēlē saksofonu, sintezatoru, basģitāru, perkusijas, nodarbojas ar ritma programmēšanu. Lielisks meistars.”

Protams, grupai vajadzēja vienu jauku meiteni, un tagad tā ir šovā “Dziedošās ģimenes” iepazītā Iveta Baumane. „Šo atradumu man ieteica “Labo ierakstu studijas” skaņu režisors Jānis Kalve. Notika studijas konkurss, Iveta uzvarēja, un neesam vīlušies. Viņa ir jauks cilvēks ar augstu atbildības izjūtu un ar ļoti skaistu balsi. Turklāt viņa arī spēlē vijoli! Iveta ir liels ideju ģenerators,” solisti noraksturo Majors.

Mērķis – Eirovīzija – pilnveido sastāvu

„Jau pirms gada vēlējos piedalīties Eirovīzijā ar iepriekšējo “ElektroFolk” sastāvu, taču toreiz šī ideja neguva atbalstu. Tāpēc šim jautājumam vairs nepievērsos, lai arī daudzi uzsvēra, ka mūsu grupa ir interesanta un profesionāla, lai varētu pozitīvi pārsteigt tieši Eirovīziju. Jaunajā sastāvā viss notika pilnīgi otrādi. Tieši Iveta Baumane bija iniciatore idejai, ka grupai vajadzētu startēt “Supernovā”. Iveta rudenī izteica priekšlikumu – puiši, ejam uz konkursu “Supernova 2015”! Tas ir konkurss, kuram Latvijā citas alternatīvas nav! Piekritām nešauboties,” atceras Ainārs Majors, piebilstot: pateicoties šai idejai, grupa papildinājusies ar vēl diviem lieliskiem dalībniekiem, savas jomas profesionāļiem.

 „Tā kā “Supernovas” formāts atļauj uz skatuves kāpt sešiem cilvēkiem, sākumā domāju, ko darīt – ņemt tikai šim konkursam papildu dejotājus, akrobātus vai fona dziedātājus? Nē, labāk papildināt grupas pamatsastāvu ar mūziķiem, kas pastiprinās komandu ilglaicīgi. Grupai vajadzēja vēl vienu spēcīgu balsi, tāpēc vērsos pie Andra Ābelītes. Viņš ir lielisks dziedātājs un izcils trompetists. Andris uzreiz bija ar mieru. Tāpat piekrita arī Guntis Spridzāns. Lielisks, profesionāls horeogrāfs, kurš ilgus gadus veidoja Viktora Runtuļa “Cabaret” izrādēs horeogrāfiju. Guntis ir “Pulsefect” līderis, kā arī perkusionists un, kas svarīgi, perfekcionists. Tā kā man bija skaidrs, ka uz skatuves “Supernovas” šovam nepieciešamas gan bungas, gan neparasta horeogrāfija, radās ideja piesaistīt tieši viņu. Uzkonstruējām arī īpašas bungas,” teic Ainārs Majors, kas ir gandarīts, ka nu radīta komanda, kura gatava kopīgi īstenot mērķi.

Koncerti visā pasaulē

Kāds tad ir grupas “ElektroFolk” mērķis? „Protams, šobrīd visu enerģiju veltām konkursam “Supernova 2015”, jo ne tikai vēlamies nokļūt Eirovīzijā, bet tur arī parādīt labu rezultātu. Taču pats galvenais mūsu mērķis ir izveidot funkcionēt spējīgu uzņēmumu – grupu “ElektroFolk”. Tās plāns ir strādāt pie novatoriskas, interesantas, pasaulē uztveramas mūzikas, izveidot koncertprogrammas, ar kurām doties regulārās turnejās visā pasaulē. Vēlamies darīt savu darbu tā, lai būtu spēcīgi un konkurētspējīgi,” ambīcijas neslēpj Ainārs, uzsverot, ka dzīvot vērts ir tikai tad, ja tiek izvirzīti vislielākie mērķi un tie arī īstenoti.

„Ceļš uz Eirovīziju ir tikai solis uz iecerēto. Mēs neesam viendienīšu projekts, kas radīts vienīgi Eirovīzijai un pēc tam pārtrauc darbību. Mēs nedomājam apstāties, jo nav jēgas tērēt visdārgāko, kas mums ir, – laiku – īstermiņa projektiem vai spēlējot ballītēs. Mēs gribam pieiet profesionāli, strādāsim ilgi un nopietni,” saka grupas “ElektroFolk”, kuras daiļradi var iepazīt mājaslapā www.elektrofolk.lv, izveidotājs.

Profesionāla pieeja

Nu jau divus mēnešus “ElektroFolk” cītīgi gatavojas konkursam “Supernova 2015”. Vispirms jau Aināra Majora komponētajai dziesmai “Dieva dēli” Arnolds Kārkls izveidoja tekstu angļu valodā, tad turpinājās darbs ierakstu studijā. Tagad grupa pieslīpē savu uzstāšanos.

“ElektroFolk” bāze ir sporta klubs “Sportima”, kur grupai ir gan mēģinājumu zāle, gan arī iespējas uzlabot ne tikai fizisko formu un relaksēties, bet arī, piemēram, spoguļu zālē piestrādāt pie vizuālā tēla. „Fiziskā sagatavotība ļoti labi palīdz uz skatuves. Bet, peldot baseinā, varam brīnišķīgi relaksēties, atbrīvot domas. Turklāt fiziskās aktivitātes uzlabo imunitāti. Tas šajā gripas laikā ir ļoti svarīgi – mēs nevaram atļauties slimot! Jā, un visi, kas vēlas redzēt, kā mēs mēģinām, droši var doties uz “Sportima”, ienirt lieliskā peldbaseinā divu metru dziļumā, kur caur iluminatoriem redzama zāle, kurā mēs strādājam,” pasmaida Ainārs Majors, kurš, starp citu, pats ir aizrautīgs daiveris un zemūdens video operators.

Juris Vaidakovs

Foto: no “ElektroFolk” arhīva, Anete Janševica