Biatlonists Andrejs Rastorgujevs izcīna 2. vietu pasaules čempionātā, 2024.

Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs Nove Mesto pasaules čempionātā biatlonā izcīnījis vēsturisku sudraba medaļu 15 kilometru sacensībās ar kopējo startu. Tas ...

gallery icon
Slavenības
2024. gada 9. marts, 06:08

Biatlona saimei naudas grūtības, bijušajai prezidentei Brokai tiesvedība

Margarita Koržakova

Žurnāls "Kas Jauns"

Kamēr Latvijā nerimst gaviles par Andreja Rastorgujeva izcīnīto sudraba medaļu pasaules čempionātā, tikmēr Latvijas Biatlona federācija lūdz ziedojumus izlases startiem Ziemeļamerikā, bet federācijas valdes loceklei Baibai Brokai turpinās tiesvedība par kukuļņemšanu.

Dažas dienas pirms Rastorgujeva panākuma pasaules čempionātā Latvijas Biatlona federācija (LBF) vērsās pie sabiedrības ar lūgumu saziedot 60 000 eiro Latvijas sportistu dalībai sezonas divos noslēdzošajos Pasaules kausa posmos Ziemeļamerikā. Piedalīšanās šajās sacensībās esot ļoti svarīga, lai uzlabotu izredzes izlasei lielākā skaitā startēt 2026. gada  olimpiskajās spēlēs.

Pasaules vicečempiona Andreja Rastorgujeva sagaidīšana lidostā "Rīga"

19. februāra vakarā Rīgas lidostā kvēlākie sporta fani sagaidījuši mājās mūsu pasaules vicečempionu Andreju Rastorgujevu un lielisku čempionātu aizvadījušo Latvijas ...

gallery icon

Un, kaut arī mūsu sportisti aizvadījuši vienu no vislabākajām sezonām, federācija saskārusies ar finansiālām grūtībām, jo, kā izdevumam "Latvijas Avīze" skaidrojis LBF prezidents Kaspars Sakniņš, minimālais sezonai nepieciešamais budžets ir 800 tūkstoši eiro. Ap 400 000 federācija var saņemt no Starptautiskās biatlona savienības, Latvijas Olimpiskās vienības atbalsts sportistiem ir ap 100 000 eiro, bet Izglītības un zinātnes ministrijas piešķirtais atbalsts federācijai ir 26 tūkstoši.

Kur dabūt trūkstošo summu? Protams, jāmeklē sponsori. To pirms vairākiem gadiem darīja arī toreizējā federācijas prezidente Baiba Broka, taču nu viņai jāstājas tiesas priekšā. Runa ir par notikumiem, kad Broka strādāja Latvijas Universitātē kā rektora vietniece juridiskajos jautājumos. Toreiz LU izsludināja iepirkumu par Rakstu mājas būvniecību, un tieši šajā sakarā 2019. gada vasarā KNAB aizturēja Broku par aizdomām par kukuļņemšanu. Lietā apsūdzēti arī Skonto būves bijušais īpašnieks Guntis Rāvis un bijušais uzņēmuma padomes loceklis Ivars Millers, kuri esot devuši kukuli Brokai, lai viņa aizstāvētu uzņēmuma intereses LU iepirkumā.

foto: Edijs Pālens/LETA
Bijusī politiķe Baiba Broka vairākus gadus bija Latvijas Biatlona federācijas prezidente, bet tagad ir tās valdes locekle.

Zīmīgi, ka iespējamais kukulis – 20 000 eiro – bijis jānoformē kā ziedojums Latvijas Biatlona federācijai. Baiba Broka šīs apsūdzības nodēvēja par nepamatotām, sakot, ka viņa kā Latvijas Biatlona federācijas vadītāja vienkārši uzrunājusi visus iespējamos uzņēmējus atbalstīt sportistus. “Es nekādu atlīdzību par saviem darba pienākumiem neesmu guvusi, es pildīju sabiedrisko darbu,” teica Broka, uzsverot, ka viņa dokumentāli esot pierādījusi, ka nevienu centu no biatlonam ziedotās naudas personīgām vajadzībām nav iztērējusi.

Lieta, kurā Baiba Broka apsūdzēta par kukuļņemšanu, tiesai tika nosūtīta pirms trim gadiem, taču divus gadus tiesa nevarēja to izskatīt, jo noteiktajos sēžu datumos Broka bija ārpus Latvijas – viņa tagad dzīvo Apvienotajos Arābu Emirātos. Tikai aizvadītajā pavasarī notika tiesas sēde, uz kuru beidzot Broka ieradās, bet lietas iztiesāšanu Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 9. aprīlī.