Mūzika
2024. gada 26. februāris, 09:53

30 gadi bez Kurta Kobeina — Rīgā notiks “Nirvana Tribute” lielkoncerts

Jauns.lv

Pieminot leģendārās rokgrupas "Nirvana" līdera Kurta Kobeina aiziešanas 30. gadskārtu, 8. martā “Tower” naktsklubā norisināsies “Nirvana Tribute” lielkoncerts, informē balticevents.info. Pasākums notiks "30th Anniversary Tour in memory of Kurt Cobain" pasaules koncerttūres ietvaros.

1987. gadā ASV Vašingtonas štatā dibinātā grupa “Nirvana” ir viens no 20. gadsimta kulta kolektīviem, kura trīs mūziķi Kurts Kobeins, Deivs Grols un Krists Novoseličs, ierakstot trīs albumus granža stilā, izmainīja pasauli vienreiz un pavisam. Grupas līderis Kobeins kļuvis par veselas 90. gadu paaudzes balsi. “Nevermind” albums ir atzīts par labāko albumu pēc “Rollings Stones”, “Times” un citu pasaules izdevniecību viedokļiem.

Viena no pēdējām slavenajām "Nirvana" uzstāšanās reizēm bija akustiskais koncerts "MTV Unplugged" 1993. gada 18. novembrī.

1994. gada sākumā "Nirvana" devās Eiropas turnejā, pēdējais koncerts notika 1. martā Minhenē. 4. martā Kobeina sieva, rokgrupas "Hole" vokāliste Kortnija Lova viņu atrada bez samaņas Romas viesnīcas numurā pēc miegazāļu un alkohola pārdozēšanas, viņu nogādāja slimnīcā, bet turnejas atlikušie koncerti tika atcelti. Kobeinu pierunāja doties uz rehabilitācijas klīniku, lai ārstētu atkarību no heroīna, taču pēc nedēļas viņš negaidīti pameta klīniku un atgriezās mājās Sietlā.

27 gadus veco Kobeinu 8. aprīlī atrada nošāvušos savās mājās, koronera slēdzienā par nāves datumu norādīts 5. aprīlis. Ar viņa pašnāvību "Nirvana" beidza pastāvēt.

Atlikušie grupas dalībnieku turpināja mūziķu karjeru, vislielāko slavu izpelnījās bundzinieks Grols, kurš 1994. gadā izveidoja joprojām pastāvošo grupu "Foo Fighters".

Par oficiāla “Nirvana Tribute” šova vokalistu un līderi ir izvēlēts mākslinieks Džons O'Konors. Dziedātājs kopā ar saviem muzikāliem kolēģiem koncertē pa pasauli jau veselus piecpadsmit gadus. 

“BBC Radio”, “CBS Boston” “Loudwire”, “Kerrang” un daudzi citi mediju pārstāvji vērtē šo projektu, kā vienu no labākajiem grupas tribute-šoviem un dēvē par maksimāli tuvāku oriģinālam. Šovs arī ļoti patīka Nirvanas bundziniekam Aronam Burhardam: ”Šis ir ļoti līdzigs oriģinālam!”.

Rīgā mūziķi izpildīs labākos “Nirvana” grupas skaņdarbus. Biļetes uz šovu ir pieejamas visās “Biļešu Serviss” kasēs. Plašāka informācija par pasaules koncerttūri ir pieejama oficiālā projekta mājaslapā.