Mārtiņa Sila ceļojums 2024. gada janvārī

No Spānijas dienvidiem līdz Gvinejai-Bisavai, pa ceļam izbraucot Maroku, Rietumsahāru, Mauritāniju, Senegālu un Gambiju – tāds bija motoceļotāja Mārtiņa Sila ...

gallery icon
Trakā pasaule
2024. gada 18. februāris, 15:15

Trīs nedēļās 5000 kilometru ar motociklu - Mārtiņa Sila piedzīvojumi Āfrikā

Žurnāls "Kas Jauns"

No Spānijas dienvidiem līdz Gvinejai-Bisavai, pa ceļam izbraucot Maroku, Rietumsahāru, Mauritāniju, Senegālu un Gambiju – tāds bija motoceļotāja Mārtiņa Sila un viņa domubiedra Laura Liepas šā gada pirmais mēnesis.

Mārtiņš kopā ar trim domubiedriem pirms gada iegādājās divus "Husqvarna Norden" motociklus, lai piecu gadu laikā īstenotu patiešām vērienīgu projektu "Norden latviešu pieci kontinenti". Viņu plāns ir pa pieciem gadiem izbraukt visus kontinentus, un nu pirmais ceļojums – Eiropa un daļa Āfrikas – ir veikts. “Pirms 17 gadiem biju Marokā, bet pārējās valstis man ir jaunatklājums,” žurnālam "Kas Jauns" stāsta Mārtiņš Sils.

Ceļojumu viņi uzsāka ar ģimenēm, kas motobraucējiem sekoja ar automašīnu, un tā kopā tika apskatīta daļa Marokas, kur arī sagaidīts jaunais gads. Bet pēc tam Mārtiņš ar Lauri divatā uz motocikliem devās dziļāk iekšā Āfrikā.

Šajā braucienā iepazītas vairākas Āfrikas – gan kalni ar sniegu, gan tuksneši, gan “zaļā” Āfrika jeb tropiskās teritorijas. “Vēl es iepazinos ar pilsētu Āfriku. Kaut arī pirms deviņiem gadiem izbraucu Āfrikas austrumkrastu no Keiptaunas līdz Ēģiptei, tur tādas tipiskās afrikāņu pilsētas ar tām raksturīgo haosu satiksmē gan nebija. Marokā braukšanas kultūra vēl bija kaut cik sagremojama, bet tas, kas darījās Mauritānijas galvaspilsētā Noakčotā vai tajā pašā Dakārā, bija liels izaicinājums. It sevišķi, ja jābrauc karstā laikā ar pamatīgi mantām apkrautu motociklu. Šausmīgi haotiska un blīva satiksme, katrs brauc, kā viņam ienāk prātā, acis jātur vaļā ne tikai uz priekšu un sāniem, bet arī pa visiem 360 grādiem. Un piesardzīga braukšana tur neder – jābrauc plūsmā un jāspiežas kopā ar visiem pārējiem satiksmes dalībniekiem. Tajā pašā laikā avāriju nebija,” atceras Mārtiņš.

Viņu pārsteigusi Āfrikas dažādība. “Tur katra valsts cita no citas pilnībā atšķiras “kājām gaisā”. Kaut vai valodu ziņā, kaut vai tas, ka vienas valsts robežās ir vairākas, pavisam atšķirīgas ciltis. Katrā valstī sava kārtība, sava kultūra, savas tradīcijas un tikumi. Piemēram, iebraucot Mauritānijā, vai katrā postenī mums pieprasīja pases kopiju. Labi, ka mēs par šo “joku” jau zinājām. Kad, vēl Marokā esot, sociālajos tīklos nopublicēju ceļojuma pirmās bildes un arī turpmāko maršrutu, kāds zinātājs komentāros pabrīdināja, lai neaizmirstam sataisīt čupu ar pases kopijām, kas noteikti noderēs Mauritānijā. Tā nu mēs Marokas viesnīcā sakopējām, un pavisam Mauritānijā nācās izsniegt 15 kopijas!” smejas Mārtiņš.

foto: no privātā arhīva
Mārtiņš Sils un Lauris Liepa Mauritānijas galvaspilsētā Noakčotā.

Tā viņi trīs nedēļās, nakšņojot zem klajas debess, baudot pašu gatavotās maltītes un vietējos gardumus, nobrauca mazliet vairāk nekā 5000 kilometru. Jau Lieldienās motobraucēji turpinās ceļojumu no Gvinejas līdz Ganai, kur tiks atstāti motocikli, lai vēl šogad aizbrauktu līdz Keiptaunai, un pēc tam pa Āfrikas austrumkrastu līdz Āzijai, ar mērķi pa Dienvidāziju nokļūt līdz Austrālijai un pat Jaunzēlandei. Un tad jau sekos Ziemeļamerika un Dienvidamerika. Vai ir arī plāns ar motociklu nokļūt uz sesto kontinentu Antarktīdu? “Man ir tāda ķecerīga doma – “iebāzt degunu” Antarktīdā, paņemot līdzi kādu motocikla detaļu, piemēram, priekšējo ratu,” nosaka Mārtiņš Sils.