foto: Publicitātes foto
Aizraujoši seriāli, kuru pamatā ir izcilas grāmatas
TV
2024. gada 24. janvāris, 18:39

Aizraujoši seriāli, kuru pamatā ir izcilas grāmatas

Jauns.lv

Populāras grāmatas ar interesantiem un neparastiem varoņiem un aizraujošu sižetu bieži vien nonāk seriālu veidotāju uzmanības lokā, kuri tās ekranizē un par prieku skatītājiem un faniem “atdzīvina” izdomātos stāstus.

Tiesa, ir arī kāds unikāls gadījums, kad izdomāta seriāla varoņa “sarakstītās” grāmatas kļuvušas populāras īstajā dzīvē. Proti, visas sešas seriāla “Kāsla metode” galvenā tēla Ričarda Kāsla grāmatas tikušas izdotas. Tās nonāca izdevuma “The New York Times” dižpārdokļu saraksta pirmajā desmitniekā. Kas ir vēl pārsteidzošāk, Kāsla sērijas ceturtā grāmata “Heat Rises” pat nokļuva šā prestižā saraksta pirmajā vietā! Patiesais autors bija pazīstamais rakstnieks uz scenāriju autors Toms Strovs. 

Savukārt cita populāra seriāla “Noziedzīgie prāti” radīšanai scenārija autorus iedvesmoja īstajā dzīvē eksistējusi Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) Uzvedības analīzes nodaļa, ko izveidojis Džons Duglass. Viņš ir pazīstams kā grāmatu autors, un tajās apraksta savu darbu FIB.

Jaunais detektīvseriāls “Vils Trents”, kura pirmizrāde ir jau šovakar, 24. janvārī, pulksten 21 kanālā FX, ir balstīts Karīnas Sloteres romānos.

Gaidot pirmizrādi, piedāvājam iepazīties ar “Vilu Trentu” un citiem aizraujošiem seriāliem, kuru pamatā ir ne mazāk aizraujošas grāmatas!

“Staigājošie miroņi”: no komiksiem uz ekrāna

Viens no pēdējās desmitgades populārākajiem seriāliem – “Staigājošie miroņi” – stāsta par cilvēkiem, kuri cenšas izdzīvot zombiju pārņemtajā pasaulē, kurā, šķiet, bīstamāki ir dzīvie, nevis apkārt staigājoši miroņi. Vienpadsmit sezonās piedzīvoti gan daudzi negaidīti sižeta pavērsieni, gan arī vairāku iemīļotu personāžu bojāeja.

Seriāla pamatā ir Roberta Kirkmena radītie komiksi. Interesanti, ka jau gandrīz divus gadu desmitus fani ir vēlējušies uzzināt, kā šie zombiji radušies. Taču maz ticams, ka tas jebkad tiks atklāts, jo Kirkmens īsti nevēlas tajā iedziļināties. Viņš skaidro, ka stāsts ir par cilvēkiem, kuri cenšas izdzīvot, nevis par zombijiem.

Seriāla veidotāji ir diezgan cieši pieturējušies pie Kirkmena radītajiem tēliem un sižeta pavērsieniem, piemēram, septītās sezonas pirmās epizodes notikumi korelē ar notikumiem komiksa 100. numurā.

Jāatzīmē, ka daži seriāla varoņi ir “nodzīvojuši” krietni ilgāk nekā viņu komiksu prototipi, tikmēr citi, kas uz ekrāna bija jau miruši, turpināja “dzīvot” komiksu lappusēs. Seriāla producenti arī izveidoja pilnīgi jaunus tēlus, pazīstamākais no tiem ir Derils Diksons.

foto: Publicitātes foto

Derilu atveido Normans Rīduss, kurš sākotnēji pretendēja uz citu lomu. Rīdusa sniegums atlasē bija tik iespaidīgs, ka producenti nolēma radīt jaunu tēlu speciāli šim aktierim. Un tas izrādījās pareizais lēmums, jo Derils ir viens no personāžiem, kas ir izdzīvojis līdz pat pēdējai sezonai! Derilam nu jau ir veltīts atsevišķs “Staigājošo miroņu” atvasinājuma seriāls.

Jau par pirmo “Staigājošo miroņu” epizodi seriāls saņēma daudzu kritiķu uzslavu un kļuva par skatītāko jauna seriāla pirmo sēriju ASV televīzijā 2010. gadā – to redzēja 5,3 miljoni cilvēku. Otrās sezonas pirmizrāde pulcēja jau 7,3 miljonus skatītāju, bet piektās sezonas pirmizrāde pulcēja pie ekrāniem rekordlielu fanu skaitu – 17,3 miljonus.  

Pērn, pēc 12 gadiem, 11 sezonām un 177 sērijām, seriāls “Staigājošie miroņi” piedzīvoja tā noslēdzošo sēriju, taču fani un tie, kas vēlas atkārtoti noskatīties šo pēdējo gadu kulta šovu, to var darīt darbdienu vakaros kanālā “FX”.

“Nozieguma skelets”: antropoloģes dzīves līkloči

Seriāls “Nozieguma skelets”, kas skatāms darbadienās kanālā FX, lieliski apvieno detektīvstāstu ar noslēpumainām slepkavībām, unikālām izmeklēšanām, melodrāmu, komēdiju un ironisku humoru.

Tā literārais pamats ir grāmatas par Temperanci Brenanu, kuru autore ir amerikāņu tiesu antropoloģe un rakstniece Keitija Reiksa. Seriāls gan vairāk balstīts uz Keitijas Reiksas dzīvi un profesionālo darbību.

Jāpiebilst, ka Reiksa bija viena no seriāla producentēm. Starp citu, seriālā Brenana brīvajā laikā raksta romānus par  antropoloģi vārdā... Keitija Reiksa! Rakstniece arī piedalījās seriāla uzņemšanā un pat spēlēja nelielu lomu kādā no epizodēm.

foto: Publicitātes foto

Seriāls “Nozieguma skelets” stāsta par ārkārtīgi gudru, taču vientuļu dakteri Brenanu, kurai vienkārši nav laika veidot attiecības. Visa viņas dzīve ir veltīta antropoloģijai un noziegumu šķetināšanai vienatnē. Taču tad darbavieta viņai sagādā pārsteigumu – partneri, ar kuru Brenanai turpmāk būs jāstrādā kopā. 

Institūtā ierodas Federālā Izmeklēšanas Biroja (FIB) aģents Būts un nu viņiem kopīgi jāpārvar dažādi šķēršļi, lai veiksmīgi atklātu noziegumus. Protams, ka starp galvenajiem varoņiem uzliesmo arī romantiska dzirksts un atklājas, ka viņus vieno kas vairāk par darba attiecībām. 

Vils Trents – īpašais aģents ar suni

Jaunais seriāls “Vils Trents” stāstīs par Džordžijas štata izmeklēšanas biroja īpašo aģentu. Seriāla sižets ir balstīts rakstnieces Karīnas Sloteres grāmatās. Pašlaik ir publicēti jau 12 romāni par Vilu Trentu un viņa četrkājaino “palīdzi” čivavu Betiju.

Galvenajā lomā redzēsim puertorikāņu izcelsmes aktieri Ramonu Rodrigesu. Tiesa gan, seriāla veidotāji burtiski izmainīja galvenā varoņa vizuālo izskatu. Proti, grāmatās Vils ir gara auguma un ar blondiem matiem, taču ekrānā redzēsim tumšmataino Rodrigesu, kurš ir krietni īsāks par sava varoņa literāro prototipu. 

Vils ir apveltīts ar izcilām novērošanas spējām un spēj “lasīt” noziegumu vietas kā neviens cits. Dzīves sākums viņam nebija viegls, viņš bija vecāku pamests un pavadīja bērnību, kā arī pusaudža gadus grupu namos. Tagad viņam ir gan doktora grāds kriminoloģijā, gan vislielākais atklāto noziegumu procents starp Džordžijas štata izmeklēšanas biroja aģentiem.

Lai grāmatu faniem būtu interesantāk, seriāla veidotāji pirmajā sezonā ekranizēja tikai vienu Sloteres romānu, bet gan izmantoja sižeta līnijas un varoņus no vairākām viņas grāmatām, kurus, protams, mazliet pielāgoja televīzijai. Turpmākajās seriāla sezonās parādīsies arī citi grāmatu tēli, kuri pagaidām tikai gaida savu iznācienu, tostarp Vila mīļotā sieviete Sāra, kuru lasītāji iepazina jau pirmajā grāmatā, bet ne seriālā.