Aktrises Baibas Indriksones sumināšana 85 gadu jubilejā

Aizkustinoši un sirsnīgi 2017. gada 22. februārī noslēdzās Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Pērs Gints”, pēc kuras uz teātra skatuves 85 ...

gallery icon
Slavenības
2023. gada 3. decembris, 08:22

Baiba Indriksone: “Esmu izaudzinājusi Latvijai brīnišķīgus cilvēkus!”

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Leģendārā kino un teātra aktrise Baiba Indriksone (91) stāsta, ka šobrīd ir piesaistīta mājas dzīvei un atkarīga no laikapstākļiem. Tāpat ik dienu viņa seko līdzi savas ģimenes jaunākās paaudzes gaitām.

Sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" leģendārā aktrise atklāj, ka jau četrus gadus vairs nestūrē automašīnu, lai gan pirms tam ar spēkratu pārvietojās teju ik dienu. Kad aktrisei bija jāpārstāj vadīt auto, viņai bija 88 gadi. “Automašīnas vadīšana bija liela ērtība. Tagad, ja ir vajadzība kaut kur nokļūt, man ir jāprasa, lai mani aizved, bet visi jau ir ļoti aizņemti. Esmu atkarīga no saviem tuviniekiem. Taču mana vedekliņa dara, ko var,” teic aktrise.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Pirms četriem gadiem 88 gadu vecumā aktrise pielika punktu automašīnas vadīšanai.

“Dēls saka, lai ieskatos pasē, un es saprotu, ka man ir šausmīgi daudz gadu jau,” ar humoristisku pieskaņu nosaka Indriksone. Taču tajā pašā laikā aktrise cenšas gan darboties virtuvē, gan veikt sadzīves darbiņus un sekot līdzi savu bērnu, mazbērnu un mazmazbērnu gaitām, priecāties par viņu sasniegumiem. “Manas mammas vecmāmiņa nodzīvoja līdz 102 gadiem, tā ka man ir visas iespējas. Es ceru, ka pavisam drīz man jau būs 92 gadi, tie ir jāsagaida,” apņēmības pilna ir Indriksone, kas dzimšanas dienu svin 22. februārī.

Aktrise Baiba Indriksone dzīvē un lomās

Aktrise Baiba Indriksone dzīvē un lomās.

gallery icon

Baiba gan ir pielikusi punktu aktiermeistarībai, nepiedalās vairs ne kino, ne teātra izrādēs. “Kas ir bijis, tas ir bijis! Kā vienā no izrādēm mana atveidotā varone teica: “Viss, kas bijis, sen jau rimis un sen dus!” Man ir krustvārdu mīklas, kuras risinu, grāmatas, kuras lasu, ir radio un televizors, un telefons, pa kuru varu papļāpāt, bet arvien mazāk un mazāk ir cilvēku, ar kuriem var parunāties,” tā Indriksone.

Aktrise stāsta, ka beidzamais tālākais brauciens bijis oktobra izskaņā uz Liepāju, kur koncertzālē "Lielais dzintars" noskatījusies savas slavenās mazmeitas Elzas Leimanes un mūziķa Reiņa Sējāna kopdarbu – baletu "Vārna. Lidojums vienā cēlienā".

Uz Rīgu gan beidzamā laikā Indriksonei izdodas atbraukt reti, bet valsts svētku laikā viņa ciemojusies pie mazmazmeitiņas Melānijas, kas dzimusi 14. novembrī. Ģimenes lokā viņas piektā jubileja svinēta 18. novembrī. Tāpat svinībās tika pieminēts arī Baibas Indriksones mūžībā aizgājušais dzīvesbiedrs, kinorežisors un scenārists Aleksandrs Leimanis, kam šajā dienā ir vārdadiena.

Lielāko gandarījumu aktrisei sniedz mazbērni un mazmazbērni. “Es dzīvoju līdzi maniem jauniešiem. Viņiem ir ļoti interesanta dzīve. Nupat kā noskatījos "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremoniju, kur arī Elza izveidojusi vienu numuru,” lepojas Indriksone un saka: “Katrai paaudzei savs, un es savu esmu izpildījusi. Es priecājos par savu jaunāko paaudzi. Mazdēla dēliņam ir divi gadi, un viņš kā jau puika ir ļoti kustīgs. Vasarā jau te pie mums Jūrmalā dzīvojās.”

Aktrises dzimtā visi ir talantīgi un slaveni ļaudis. Aktrises dēls Aivars Leimanis ir latviešu horeogrāfs un Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs, viņa sieva ir dejotāja Gunta Leimane, bērni – baleta prīma un horeogrāfe Elza Leimane un uzņēmējs un mūziķis Gusts Leimanis.

foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis pasniedz balvu baletdejotājai Elzai Leimanei nominācijā "Gada sasniegums baleta mākslā" par Sibilla Veina lomu izrādē "Doriana Greja portrets" Dailes teātrī un Vārnas lomu izrādē "Vārna", Franciskas atveidojumu izrādē "Pie zilās Donavas", kā arī Anitras atveidojumu izrādē "Pērs Gints" Latvijas Nacionālās operas un baletā "Spēlmaņu nakts 2016/2017" balvu pasniegšanas ceremonijā Dailes teātrī.

“Es ļoti lepojos, ka mēs ģimenē esam trīs personas, kurām piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. Tas vienā ģimenē ir liels retums. Katra paaudze ir devusi savu ieguldījumu. Man ordeni pasniedza tā brīža prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, dēls Aivars Leimanis pirms manis dabūja, un tad saņēma arī Elza, kas jau savu vārdu ir spilgti ierakstījusi Latvijas baleta vēsturē. Tā ka es saku, lai tās lomas, ko tās lomas, bet ar to, ka esmu izaudzinājusi Latvijai šos brīnišķīgos cilvēkus, personības, es varu lepoties!” nosaka Baiba Indriksone.

foto: Gatis Dieziņš/LETA
Aktrise Baiba Indriksone ar Triju Zvaigžņu ordeni Rīgas Latviešu biedrības namā pēc ordeņa saņemšanas.

FOTO

Baiba_1

Saņemot Triju Zvaigžņu ordeni.

Aktrises dēls Aivars Leimanis un mazmeita Elza Leimane