foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dimiteri pārcēlušies ārpus Rīgas, bet Džemmas Skulmes māja pēc pārdošanas izskatās pamesta
Gleznotājs Juris Dimiters ar kundzi dizaineri Kristīni Dimiteri nu var nodoties mākslai, vairs nepārdzīvojot, kā nomaksāt milzu nodokļus un apkures rēķinus Mežaparka mājā.
Slavenības
2023. gada 1. decembris, 06:46

Dimiteri pārcēlušies ārpus Rīgas, bet Džemmas Skulmes māja pēc pārdošanas izskatās pamesta

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Pēc Mežaparka mājas, kas tika saņemta mantojumā no gleznotājas Džemmas Skulmes un šā gada pavasarī par 440 000 eiro pārdota, atstāšanas mākslinieces dēls Juris Dimiters ar sievu dizaineri Kristīni Dimiteri nu vairs nav rīdzinieki.

Novembrī apritēja četri gadi, kopš 94 gadu vecumā aizsaulē aizgāja māksliniece Džemma Skulme, mantiniekiem atstādama gan iespaidīgu gleznu kolekciju, gan viņas dzimtas īpašumu – māju Stokholmas ielā Mežaparkā.

Mākslinieces radošā paradīze. Ciemos pie Džemmas Skulmes

Ciemos pie mākslinieces Džemmas Skulmes viņas 92. dzimšanas dienā 2017. gada 20 septembrī.

gallery icon

Tur Džemma mitinājās līdz pat mūža nogalei un, kamēr vien veselība ļāva, rosījās savā darbnīcā, radot arvien jaunus mākslas darbus. Ikdienas solī viņai palīdzēja gan meita Marta Skulme, gan dēls Juris Dimiters, gan vedekla Kristīne, kas arī dzīvoja turpat – gana plašajā mājā, kur vietas pietika visiem.

Ja dzīves laikā ar savu itin pieklājīgo pensiju Džemma tika galā gan ar nekustamā īpašuma nodokļa, gan apkures un citām mājas uzturēšanas izmaksām, tad pēc viņas nāves tuviniekiem šie tēriņi bija kā smaga nasta. Lai arī sākotnēji Juris Dimiters cerēja, ka māju varētu no mantiniekiem atpirkt valsts, ļaujot viņiem tur dzīvot, bet daļā nama iekārtojot Džemmai un viņas mākslai veltītu muzeju, jau vēlāk māja tika publiski izlikta pārdošanā.

Sākotnēji Dimiters par īpašumu gribēja 1,3 miljonus eiro, tad cena tika samazināta uz 550 tūkstošiem. Galu galā no mājas Dimiteru ģimene šķīrās, saņemot 440 tūkstošus eiro. Pēc Zemesgrāmatas datiem, 2020. gadā Juris Dimiters īpašumu uzdāvinājis dēlam Artūram Dimiteram, savukārt Artūrs šā gada 7. martā to tālāk uzdāvinājis savai sievai Ksenijai Dimiterei. Viņa pēc desmit dienām arī veikusi Mežaparka mājas un zemesgabala pārdošanas procedūru.

Jau vasaras izskaņā garāmgājēji bija ievērojuši, ka Džemmas Skulmes nu jau bijusī māja izskatās neapdzīvota un pagalms aizaudzis ar garu zāli. Kā nesen novērojis žurnāls "Kas Jauns", arī nu nekāda rosība sētā nav manāma.

Kā uzzināja "Kas Jauns", Džemmas Skulmes dēls mākslinieks Juris Dimiters ar sievu Kristīni Dimiteri pēc izvākšanās no dzimtas mājas izlēmuši atstāt galvaspilsētu. Dimiteri tagad dzīvo Ādažu novada Carnikavas pagasta Garciemā.

Jura Dimitera izstādes "Mana laika zīmes" atklāšana

gallery icon

Kristīne apliecina, ka jaunajā mājvietā ar vīru un abiem suņiem ir iejutušies un jūtas lieliski. Nesen viņa laida klajā savu jau trešo apģērbu kolekciju, kurā uz kleitām ir viņas vīra Jura košas un spilgtas gleznojumu apdrukas. Dimitere arī priecājas par kopīgā dēla Artūra ģimenes pieaugumu. Nu Juris un Kristīne ir vecvecāki pirmajam mazbērnam.