TV
2023. gada 10. novembris, 13:13

Džona F. Kenedija pēdējās 24 stundas – kādas tās bija?

Reklāmas projekts

Novembrī kanāla Viasat History ēterā būs skatāma īpaša programma, kas atzīmēs 60. gadadienu vienai no šokējošākajām un vēsturi mainošākajām dienām 20. gadsimtā – prezidenta Džona F. Kenedija slepkavībai 1963. gada 22. novembrī. Ar pirmizrādēm divas nedēļas nogales pēc kārtas (19. un 26. novembrī) šajā ciklā būs skatāmas trīs pavisam jaunas dokumentālās filmas, kas sniegs jaunu redzējumu par tās dienas notikumiem un uz pasauli atstāto ietekmi. 

Džons F. Kenedijs: 24 stundas, kas izmainīja pasauli - 19. novembrī, plkst. 22.

Šī dokumentālā filma vienuviet apkopo arhīva materiālus no visas pasaules, daudzi no kuriem ir visai reti. Vairāk nekā stundas garumā sekosim Džona F. Kenedija pēdējām 24 stundām, kā arī notikumiem sekojošajam arestam un aizdomās turētā Lī Hārvija Osvalda slepkavībai. Savas Teksasas vizītes laikā 1963. gadā prezidentu Kenediju ieskāva fani, laba vēlētāji, viņa komanda un prese. Ikkatrs viņa solis bija lieliski dokumentēts, tomēr pēdējās viņa dzīves sekundes atrodamas vien vienā 16 sekunžu videoklipā, ko nofilmējis kāds parādes skatītājs. Viņam pēc notikumiem nācās atkal un atkal izdzīvot šo murgu un 313. kadra iemūžināto atcerēties visu mūžu. Šī filma seko Kenedijam no viņa ierašanās 1963. gada 21. novembrī līdz pat mirklim, kad viņa ķermeni ar Air Force One vien divas stundas pēc liktenīgā šāviena nogādā Vašingtonā.

foto: Publicitātes foto
Prezidenta Kenedija pēdējais brauciens.

Džons F. Kenedijs: Galīgais pierādījums - Dubultsērija 19. novembrī, plkst. 23 

Šis raidījums skatītājus aizved savdabīgā ceļojumā, atskatoties uz veiktajiem soļiem, riepu nospiedumiem un šāvieniem, kas dalasiešus šokēja traģiskajā piektdienas rītā. Filma mēģina atklāt patiesību, kas slēpjas aiz prezidenta Kenedija slepkavības, izzinot dažādas teorijas un pierādījumus, kas desmitgadu gaitā atklājušies. Ar ekspertu analīzēm un precīzām izmeklēšanām, skatītājiem būs iespēja iegūt jaunu ieskatu notikumos, kas noveda līdz mīlētā prezidenta slepkavībai. 

foto: Publicitātes foto
Kenedijs ar kundzi.

Džons F. Kenedijs: Amatierfilma, kas izmainīja pasauli - 26. novembrī, plkst. 22

Šis raidījums iedziļināsies vēsturē, ko pavada 8mm formātā uzņemtie kadri, kas uz mūžiem vēsturē atstās tās dienas notikumus. Šis apbrīnojamais stāsts atklās stāstu, kas slēpjas aiz amatieru kadriem, kurus uzņēma Ābrahams Zapruders – vīrs, kas, pašam negribot, kļuva par būtisku aculiecinieku vēsturē. Raidījums izzinās, kā Zaprudera amatieru filma kļuva ne vien par nenovērtējamu pierādījumu, bet arī to, kā šie kadri iespiedās nācijas un pasaules atmiņā, atskatoties uz notikušo traģēdiju. 

foto: Bettmann Archive
Kenedijs savā pēdējā braucienā.

Tuvojoties 60. gadadienai kopš prezidenta Džona F. Kenedija slepkavības, Viasat History īpašā programma būs skatāma divas nedēļas nogales – 19. un 26. novembrī -, un tajā atskatīsimies būtiskākos pagrieziena punktus vēsturē, izzinot Kenedija privāto un politisko mantojumu, kā arī atskatoties uz lietām, kas mainījās pēc bēdīgi slavenā 1963. gada novembra notikumiem.