foto: Vida Press
Bils Klintons, Rouza Makgovana, Stīvijs Vonders un citas slavenības, kas zaudējušas ožu
Kas vieno Džeisonu, Periju un Rouzu?
Slavenības
2023. gada 22. oktobris, 05:45

Bils Klintons, Rouza Makgovana, Stīvijs Vonders un citas slavenības, kas zaudējušas ožu

Žurnāls "Kas Jauns"

Kad pasauli pārņēma Covid-19 pandēmija, daudziem viens no pirmajiem simptomiem, kurš liecināja par saslimšanu, bija pazudusi oža, kas lielākoties bija atgriezeniska blakne. Oža var pazust arī daudzu slimību un mehānisku bojājumu rezultātā, kā arī būt iedzimta kaite, ko sauc par anosmiju. No tās cieš arī virkne slavenību.

2023. gada jūnijā žurnālā "The Laryngoscope" publicētais pētījums liecina, ka no 35 miljoniem amerikāņu, kuriem konstatēja Covid-19, 60 procentu ziņoja par garšas vai smaržas zudumu.

Gadu pēc inficēšanās aptuveni 24 procenti no tiem, kas bija piedzīvojuši šīs maņu izmaiņas, nebija pilnībā tās atguvuši, bet trīs procenti neredzēja nekādus uzlabojumus. Bijuši arī gadījumi, kad pacienti atguvuši zudušās maņas, taču tas bijis īslaicīgi, ko sauc par sporādisku atveseļošanos.

Kas ir anosmija?

Anosmija ir ožas zudums, kas rodas, ja dažādu slimību (piemēram, iesnu, polipu, audzēju) radīti mehāniski nosprostojumi neļauj ieelpotajam gaisam ieplūst deguna dobuma ožas daļā. Anosmija var būt arī dažu slimību gadījumā, kad bojāta kāda ožas analizatora daļa. Ārstē pamatslimību. Tā slimību raksturo 1984. gadā izdotā "Populārā medicīnas enciklopēdija".

Džeisons Sudeikiss nepazīst smaržas jau kopš dzimšanas

Aktieris Džeisons Sudeikiss jau piedzima ar anosmiju – nespēju sajust smaržas. Lai gan šis stāvoklis nav dzīvībai bīstams vai sāpīgs, tas tomēr liedz viņam piedzīvot noteiktas lietas, kuras daudzi uzskata par pašsaprotamām. Viņš nespēj saost neskaitāmās pasaules unikālās smaržas un nespēj baudīt ēdienus, kā to spēj vairums no mums.

Olīvija Vailda mīļojas pludmalē ar līgavaini Džeisonu Sudeikisu

gallery icon

“Bērnībā tu tam nepievērs uzmanību, jo aromāts ir tikai picai un purkšķiem,” intervijā Džimijam Kimmelam izteicies aktieris. “Bet tad tu kļūsti vecāks, un pēc pubertātes cilvēki sāk sūdzēties par tavu pēdu aromātu, un tu secini: es taču to nevaru saost!”

Sabiedrībā populārs ir viedoklis, ka, zaudējot vienu maņu, cilvēkam spēcīgāk attīstās cita. Piemēram, cilvēkam, kurš ir neredzīgs, ir teicama dzirde vai tamlīdzīgi. Taču ne vienmēr tā notiek. Sudeikiss intervijā Konanam O’Braienam apliecinājis, ka viņš noteikti nepieder pie šiem cilvēkiem, jo arī citas viņa maņas labākajā gadījumā būtu novērtējamas kā viduvējas.

foto: ©2021 Kathy Hutchins / Hutchins/IPA/Sipa USA/ Vida Press
Džeisons Sudeikiss.

“Nē. Nekā. Nulle,” viņš izteicies. “Precizēšanas labad es teiktu – es nēsāju kontaktlēcas un brilles. Man ir arī nedaudz traucēta dzirde, jo, ejot uz rokkoncertiem, nelietoju ausu aizbāžņus, jo tas taču nepiedien rokenrolam, vai ne? Arī mana garšas izjūta ir acīmredzami ietekmēta.”

Džeisona un viņa bijušās partneres aktrises Olīvijas Vaildas mazgadīgie bērni īsti nespēj izprast tēva slimību. Viņi domā, ka atliek tikai aiziet pie ārsta, lai viņš konstatētu slimību un to izārstētu.

Aktieris savā nelaimē ir saskatījis arī pozitīvo. Viņam nav jāsajūt purkšķu netīkamais aromāts, bet viņš aizvien var uzjautrināties par to skaņu. “Es varu izbaudīt jautrāko daļu,” Sudeikiss pasmējies sarunu šovā "Chelsea Lately".

Rouza Makgovana zaudē ožu pēc trieciena pa galvu

Seriāla "Amulets" ("The Charmed") aktrise Rouza Makgovana zaudēja ožu pēc tam, kad pirms deviņiem gadiem auto avārijā saņēma triecienu pa galvu ar mašīnas durvīm.

Aktrise Rouza Makgovana noskuvusi matus

Seriāla „Amulets” („Charmed”) aktrise un šokrokera Merilina Mensona bijusī draudzene Rouza Makgovana no matiem nav šķīrusies mākslas vārdā, šāda „frizūra” ...

gallery icon

Makgovana vairs nespēj sasmaržot savus iecienītos ķermeņa kopšanas produktus, kā arī nejūt smakas, kas var būt brīdinošas. Reiz viņa mājās aizmirsusi aizgriezt gāzes krānu, jo smaku, protams, nav jutusi. Par laimi, toreiz viss beidzies laimīgi. Taču pēc negadījuma viņa mājās bijusi spiesta ierīkot sistēmu, kas brīdina par gāzes un tamlīdzīgām noplūdēm.

Aktrise pastāstījusi, ka auto avārijas rezultātā viņa zaudējusi ožu, bet ieguvusi super izteiktu garšas sajūtu, kas ir ļoti neraksturīgi, jo parasti reizē ar ožu pazūd arī garšas sajūta.

Bils Klintons paļaujas uz ēdiena izskatu, nevis garšu

Arī bijušais ASV prezidents Bils Klintons atklājis, ka cieš no anosmijas. Viņš zaudējis ožas sajūtu deguna blakusdobumu infekcijas un tai sekojošas operācijas dēļ. Klintons publiski runājis par to, kā anosmija ietekmējusi viņa dzīvi, īpaši saistībā ar pārtiku. Viņš minējis, ka maltītes baudīšanā ļoti paļaujas uz ēdiena faktūru un vizuālo izskatu, jo ​​nevar pilnībā izjust aromātu un garšu.

Klintonu ģimene pastaigā Ņujorkā

Hilarija un Bils Klintoni nākamvasar kļūs par vecvecākiem otrajam mazbērnam. Meita Čelsija Klintone ar vīru Marku Mezvinski Ziemassvētku brīvdienās paziņojuši, ...

gallery icon

Kristīne Hā bez ožas un garšas sajūtas ir veiksmīga šefpavāre

Kristīne Hā ir ASV labi pazīstama šefpavāre un realitātes kulinārijas šova "MasterChef" uzvarētāja.

foto: Vida Press
Kristine Hā.

Viņa guvusi ievērojamus panākumus jomā, kas prasa teicamu ožu un garšas sajūtu, lai gan ir spiesta sadzīvot ar anosmiju. Hā zaudēja ožu un garšas sajūtu autoimūna stāvokļa dēļ, ko sauc par optisko neiromielītu. Neraugoties uz šo neveiksmi, viņa ir pilnveidojusi savas kulinārijas prasmes, paļaujoties uz citām maņām, piemēram, tausti un redzi, lai radītu vizuāli satriecošus un gardus ēdienus.

Perija Edvardsa nekreņķējas, ka nespēj sajust smaržas

Britu meiteņu grupas "Little Mix" dziedātāja Perija Edvardsa jau piedzima bez ožas. “Es nekad neesmu neko sasmaržojusi, bet šķiet, ka vienu reizi sajutu kafijas aromātu,” viņa izteicās intervijā izdevumam "Newsbeat".

foto: Vida Press
Perija Edvardsa.

“Cilvēki vienmēr saka: “Ak, vai tas nav tiešām briesmīgi?”, un es atbildu: “Nē”, jo nekad neesmu zinājusi, kāda ir smarža. Ja man būtu piemitusi oža un tad es to būtu zaudējusi, tad gan būtu kreņķis,” secinājusi mūziķe.

Un citi

  • Amerikāņu aktieris Braiens Krenstons, viesojoties Elenas Dedženeresas sarunu šovā 2021. gada decembrī, atzina, ka saslimis ar Covid-19 tā paša gada martā, bet līdz gada beigām vēl nebija pilnībā atguvis ožu.
  • Amerikāņu golferis Džeks Nikleuss pusgadu pēc Covid-19 izslimošanas sūdzējās, ka joprojām nespēj sajust smaržu un garšu.
  • "Oskara" balvas laureāts aktieris Džefrijs Rašs labi zina, kas ir anosmija. Viņš ožu zaudēja pēc smagas deguna blakusdobumu infekcijas.
  • Filmas "Neatkarības" diena zvaigzne amerikāņu aktieris Bils Pulmans ožu zaudēja 21 gada vecumā pēc kritiena un nonākšanas komā.
  • Mūziķis Stīvijs Vonders daļēji zaudēja ožu pēc autoavārijas 1973. gadā.
  • Kas ir ožas un garšas trūkums, labi zināja arī bijušais austrāliešu grupas "INXS" līderis nelaiķis Maikls Hačenss. Viņš abas maņas zaudēja pēc konflikta ar dāņu taksometra šoferi, kurš iesita mūziķim pa galvu, traumējot divas smadzeņu daļas.
  • Britu un amerikāņu kinorežisors Kristofers Nolans cieš no anosmijas. Viņš jau piedzima bez spējas sajust smaržas.
  • Tā gan nav reāla personība, taču arī Selma Buvjē no animācijas seriāla "Simpsoni" cieš no anosmijas/