foto: Publicitātes
Elks. Seriāla "The Idol" recenzija
TV
2023. gada 18. septembris, 12:30

Elks. Seriāla "The Idol" recenzija

Reinholds Liepa

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Holivuda daudziem ir gan apsolītā zeme, sapņu īstenotāja, gan ilūziju un mūžīgo ciešanu ieleja. Būt slavenam aktierim vai mūziķim, nemitīgi atrasties starmešu gaismā, no stūriem uzglūnošo paparaci foto objektīvu centrā, būt jauniešu elkam un iedvesmotājam var būt milzīgs pārbaudījums, īpaši psiholoģiski. Ja neesi tam gatavs, labāk turēties no šīs vietas pa gabalu. Jaunajā HBO seriālā «Elks» mums ir iespēja ielūkoties vienas šādas slavenas popzvaigznes privātajā un profesionālajā dzīvē, šovbiznesa aizkulisēs. Jāsaka, ka ekrānā redzētais izskatās gana ticami.

Seriāla centrā attiecības starp emocionāli trauslo popzvaigzni Džoslīnu un noslēpumaino un manipulatīvo kulta līdera Tedrosu, kuram arī ir ambīcijas popmūzikā radīt ko paliekošu. Uz ekrāna spēkus apvieno mūsdienu popkultūras slavenības: aktiera Džonija Depa un franču dziedātājas Vanesas Paradī meita Lilija Rouza Depa, «Grammy» balvas ieguvušais urbānās popmūzikas meistars The Weeknd, īstajā vārdā Eibels Tesfaijs, dienvidkorejiešu grupas «Blackpink» dziedātāja un repere Dženija Kima un daudzi citi.

«Elka» idejas autors un veidotājs ir dažādi vērtētā pusaudžu seriāla «Eiforija» iedvesmotājs Sems Levinsons. «Apzinos, ka esam izveidojuši provokatīvu seriālu,» viņš saka. «Domāju, ka šis ir sižets, par kuru cilvēki pasaulē runās visu vasaru.»

Un tā arī ir. Skatītāji un kritiķi gan slavē, gan, protams, arī kritizē šo krāšņo, apzināti erotizēto darbu. Portāls «Metacritic», kurš apkopo pasaules lielāko kino izdevumu recenzijas, salicis kopā aptuveni 20 dažādus profesionālu kritiķu vērtējumus, izvelkot vidējo atzīmi 2,7. Tātad desmit ballu sistēmā knaps trijnieks. No otras puses, par seriālu runā, tajā redzamas A klases zvaigznes, kas nodrošina milzu publicitāti medijos. Protams, uzmanība šim darbam pievērsta, arī pateicoties tā filmēšanas stilam un galvenajam fokusam – slavai un kailumam. Greznas automašīnas, romantika, erotiskas dejas, iekāre un neuzticība dominē seriālā, un skatītājiem ir iespēja ieskatīties aiz Holivudas spozmes aizkara, kas slēpj dziļas psihiskas traumas un brutalitāti.

Jau pirmajā sērijā mēs tiekam iepazīstināti ar Džoslīnu – jaunu, skaistu sievieti, kura garlaikoti pozē fotogrāfam. «Parādi man nevainīgumu!» fotogrāfs komandē. «Labi, tagad esi seksīga!» Mēs uzreiz saprotam, ka sieviete ir tikai instruments mūzikas industrijas rokās, viņa izpilda uzdoto. Taču tad Džoslīna izlemj sesijas laikā atkailināt savas krūtis. Protams, fotogrāfs turpina darīt savu darbu, taču popzvaigznes menedžments sāk uztraukumā grauzt nagus. Ir skaidrs, ka šāda sievietes pašas vēlme izpausties netiks tolerēta. Tas vēlāk skaidri iezīmējas arī brīdī, kad dziedātāja sāk šaubīties par sava jaunākā singla kvalitāti un vēlas radīt pati savu dziesmas miksa versiju.

Erotikas elementi caurvij seriālu – kaut kur fonā TV ekrānā tiek rādīta kulta filma «Pamatinstinks», pikantas ir seksa ainas, atklāti tiek demonstrēta arī jaunās sievietes masturbēšana. Pati aktrise atzinusi, ka šāda atkailināšanās kameras priekšā ir bijusi apzināts solis. «Kas attiecas uz kailumu un riskantiem lēmumiem šajā lomā, tas viss bija ļoti apzināti,» viņa saka. «Tas man bija svarīgi, un es no tā nemēģināju izvairīties. Arī visi apkārtējie filmēšanas laukumā bija ļoti atbalstoši. Domāju, ka mēs dzīvojam ļoti seksualizētā pasaulē un tas ir interesants temats, ko pētīt dziļāk.»

Analoģijas ar Britniju Spīrsu

«Vai viņa izskatās kā cilvēks uz nervu sabrukšanas robežas?» pirmajā sērijā, skatoties uz Džoslīnu, jautā mūziķes ierakstu izdevniecības pārstāve. Tik tiešām jaunā sieviete, kas pēc mātes pāragrās nāves un nervu sabrukuma ir apņēmusies atjaunot savas kā Amerikas iekārojamākās un spožākās dīvas statusu, izskatās pēc tukšas čaulas. Īsi svārciņi, kas knapi kaut ko nosedz, melnas saulesbrilles, cigarete pēc cigaretes – Džoslīna mēģina saņemties, lai gatavotos sava atgriešanās singla video uzņemšanai. Viņas glaunajā villā notiek deju mēģinājumi, paralēli uz interviju pieteicies populārais izdevums «Vanity Fair», uz mīkstajām mēbelēm sēž popzvaigznes svīta: producents, menedžeris, promouteris, labākā draudzene, kas viņu pieskata. Fonā tiek risināts kāds skandāls ar sociālajos tīklos nopludinātu pikantu zvaigznes fotogrāfiju, tiesa, no Džoslīnas šis fakts tiek slēpts, lai sievieti lieki nesatrauktu.

Brīžiem seriālā parādās atsauces uz slavenās dziedātājas Britnijas Spīrsas likteni – arī viņa pēdējos gados vairs neko nenoteica pār savu dzīvi, viņas vietā lēmumus pieņēma tēvs, viņa cīnījās ar psiholoģiska rakstura problēmām. Līdzīgi kā Britnijai, arī seriāla zvaigznei apkārtējie spiež atsākt koncertēšanu, pelnīt lielo naudu, neskatoties uz psiholoģiskās veselības riskiem.

Tiesa, seriāla veidotāji noliedz, ka tieši Britnija ir kalpojusi kā iedvesma šim sarežģītajam popmūzikas tēlam. Lilija Rouza Depa intervijā ExtraTV saka: «Nē, seriāls nav balstīts uz kādas konkrētas popzvaigznes dzīvesstāstu. Mēs nemēģinām izstāstīt kādu konkrētu stāstu, vēlamies radīt savu. Tas ir izdomāts sižets ar izdomātu galveno varoni.»

Savukārt Levinsons izteicies, ka seriālā mēģinājis paskatīties uz popzvaigznes likteni no malas. «Ir nemitīgs spiediens no publikas puses būt visu laiku formā. Domāju, ka tā ir diezgan vientuļa dzīve,» viņš saka.

Nav šaubu, ka mēs, ar to domājot Rietumu pasauli, īpaši ASV, dzīvojam ļoti seksualizētā pasaulē. Pornogrāfijas ietekme ir ļoti spēcīga uz jaunu cilvēku psihi. Mēs to redzam popmūzikā - tā atspoguļo interneta padibenes.

Tāpēc nav brīnums, ka Džoslīna, kurai apkārt ir alkatīgi industrijas cilvēki, kurai ir garlaicīgi un kura vēlas no visa tā izrauties, pieķeras noslēpumainajam Tedrosam, kāda naktskluba īpašniekam, kurš, kā vēlāk izrādās, ir parādā lielas summas daudziem Holivudā. «Tev ir labākais darbs pasaulē,» viņš čukst ausī dziedātājai, kad abi pirmo reizi satiekas klubā. «Tev vajadzētu vairāk to izbaudīt!»

Skaistule un briesmonis

«Ja es pats būtu sastapis tādu cilvēku kā Tedross, diez vai es būtu tas, kas esmu,» preses konferencē Kannās par savu atveidoto varoni izteicās populārais popmūzikas dziedātājs un seriāla aktieris Eibels Tesfejs jeb The Weeknd. Lai arī konkrēts prototips Tedrosam reālajā dzīvē neesot, Holivudā iespējams ir viss.

Tedross ir asinssūcējs, viņš acīmredzami manipulē ar psiholoģiski nestabilo Džoslīnu. Levinsons skaidro, ka Tedrosa tēls viņa galvā izveidojies, vērojot The Weeknd straujo izaugsmi.

«Ja nu Tedrosam būtu tāda pati vīzija, bet nebūtu talanta? Tas liktu viņam justies slikti un meklēt lelli, ar kuru manipulēt,» skaidro režisors. Par šādu lelli, paša muzikālo ambīciju īstenošanas avatāru Tedrosa rokās kļūst viegli manipulējamā Džoslīna.

Noskatoties pirmo sēriju, gan netop skaidrs, kāpēc slavena popzvaigzne ieskatījusies kaut kādā naktskluba vadītājā. Arī pats The Weeknd tēlotais kulta līderis nerada iespaidu, ka mums ir darīšana ar kādu meistarīgu sieviešu pavedēju, daži kritiķi pat atklāti izsmējuši vājo mūziķa aktiermeistarību.

Seriāls tapis sarežģītos apstākļos, un ir jūtams, ka beigās materiāls lipināts kopā no maziem gabaliņiem. Pēc seriāla noskatīšanās gribas ieiet dušā un noskalot no sevis visu redzēto.