Lietuva pieveic vareno ASV? Leģendārā seriālā jau sen zināja, ka labi nebūs
Lietuvas basketbola slavas mirklis seriālā "Draugi" (ekrānuzņēmums no "YouTube")
TV
2023. gada 4. septembris, 10:24

Lietuva pieveic vareno ASV? Leģendārā seriālā jau sen zināja, ka labi nebūs

Jauns.lv

Nereti gadās, ka slaveni notikumi "it kā jau bijuši paredzēti" slavenās filmās vai seriālos, īpaši bieži par šādu piemēru minot leģendāros "Simpsonus", taču pēc Lietuvas basketbola izlases pārliecinošās uzvaras pār vareno ASV, Starptautiskā Basketbola federācija atminējās, ka reiz kādā ne mazāk slavenā seriālā mūsu dienvidu kaimiņi jau tika uztverti kā bubulis.

Izrādās, ka ASV situāciju komēdijas "Draugi" (Friends) epizodē Fēbe pie saviem čomiem ieradās ar savu draugu, kādu visnotaļ jokainu basketbolistu, taču skatītājus vairāk uzjautrināja Fēbes krekliņš Lietuvas karoga krāsās, kur atveidotā basketbolista galvas vietā ir miroņgalva.

Tie bija Lietuvas izlases ikoniskie krekli no 1992. gada Barselonas olimpiskajām spēlēm, kurās Lietuva izcīnīja vēsturisko bronzas medaļu, pieveicot PSRS mantinieci NVS (82:78), pirms tam pusfinālā atzīstot, iespējams, visu laiku izcilākās ASV "sapņu komandas" pārākumu (76:127).

Rezultāts tiešām ir graujošs, taču neaizmirsīsim, ka amerikāņu izlases sastāvu varēja gandrīz visu mierīgi ierakstīt visu laiku izcilāko basketbolistu saraksta galvgalī, tur spēlēja, piemēram, tādi monstri kā Maikls Džordans, Medžiks Džonsons, Patriks Jūings, Deivids Robinsons, Karls Melouns, Džons Stoktons, Čārlzs Bārklijs, Larijs Bērds, Skotijs Pipens, Klaids Drekslers. Un vēl — togad ASV "basketbola slavas zāles komandai" ar astronomisku rezultātu zaudēja pilnīgi visi, gan citas basketbola lielvalstis Horvātija (70:103 grupā un 85:117 finālā), Spānija (81:122), Vācija (68:111), bet, piemēram, pastarīši angolieši vispār tika sabradāti (48:116), īsi sakot, nevienai pretiniecei neizdevās pietuvoties pat 30 punktu attālumā.

Tādējādi par Lietuvas basketbolu savdabīgā veidā uzzināja milzīga auditorija — par seriāla popularitāti liecina fakts, ka tā pēdējo sēriju 2004. gada 6. maijā noskatījās 52,5 miljoni ASV iedzīvotāju, kas to padarīja par ceturto visvairāk skatīto seriālu pēdējo sēriju televīzijas vēsturē, turklāt "Draugi" bija šā gadsimta pirmās desmitgades skatītākais televīzijas seriāls.

Seriāls tika nominēts 62 "Primetime Emmy" balvām, iegūstot sešas, bet 2002. gadā saņēma balvu par labāko komēdijseriālu (astotā sezona), tiekot nominēta vēl piecas reizes. "TV Guide" 2002. gadā to ierindoja 21. vietā savā 50 visu laiku izcilāko TV seriālu sarakstā, bet "Empire Magazine" — pat 7. vietā.

"Draugiem" bija arī milzīga kulturāla ietekme. "Kaplan International English Colleges" 2012. gada pētījums liecina, ka 26 procenti tās studentu šo seriālu minēja kā vislabāko šovu, kas palīdzēja viņiem uzlabot angļu valodas zināšanas, to atzina arī daudzas slavenības, tostarp Anglijas premjerlīgas kluba "Liverpool F.C." treneris, vācietis Jirgens Klops. 

Kā jau ziņots, Pasaules kausa izcīņā basketbolā Lietuvas vīriešu basketbola izlase svētdien Manilā 110:104 (31:12, 23:25, 17:28, 39:39) pieveica galveno favorīti ASV, uzvarot savā grupā.

Kaut gan lietuviešu panākums tiek uzskatīts par sensāciju, šī nav pirmā reize, kad mūsu kaimiņiem ir izdevies sarūgtināt basketbola dzimtenes pārstāvjus augsta ranga turnīros — tas notika arī 1998. gada pasaules čempionātā (84:82) un 2004. gada olimpiskajās spēlēs (94:90). Daudz netrūka, lai 2000. gada olimpiskajās spēlēs Lietuvas basketbolisti uz visiem laikiem iemūžinātu savus vārdus sporta vēsturē, kad tikai pusfināla pēdējā sekundē netrāpītais Šarūna Jasikēviča tālmetiens izglāba amerikāņu "Dream Team" (83:85).