foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Naudas ir tik daudz kā nekad!”, "Draugi, nav labi!" un citas pērles - kādi bija Krišjāņa Kariņa spārnotākie teicieni
Arturs Krišjānis Kariņš.
Slavenības
2023. gada 28. septembris, 05:11

"Naudas ir tik daudz kā nekad!”, "Draugi, nav labi!" un citas pērles - kādi bija Krišjāņa Kariņa spārnotākie teicieni

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Te vienu dienu paziņo, ka plinti krūmos nemetīs, te – ka pie krēsliem neturēsies. Pirms mēneša demisionējušais premjers Arturs Krišjānis Kariņš savos gandrīz piecos valdības vadīšanas gados paliks atmiņā arī ar spilgtiem izteicieniem.

Dažas no šīm frāzēm savulaik pretendēja uz gada savārstījuma titulu vai gada spārnotākā teiciena godu, dažas pat tika drukātas uz krekliņiem un krūzītēm, citas savukārt jau kļuvušas teju vai par folkloru.

Žurnāls "Kas Jauns" apkopojis spilgtākos demisionējušā premjera Kariņa izteicienus.

* “Darot visas šīs lietas, mēs ievērosim divas lietas.”

2019. gada 23. janvārī Saeimas sēdē, kurā beidzot tika apstiprināts 40. Latvijas Ministru kabinets un tā premjers Krišjānis Kariņš.

* “Ja mēs gribam sevi izvilkt no vidējā algu slazda, mums ir jāsapņo lielas domas, ar paceltu galvu, ka varam to izdarīt.”

2019. gada 31. augustā uzrunā "Jaunās vienotības" kongresā.

* “Nekas ārkārtējs nav noticis. Es 10 gadus strādāju Eiropas Parlamentā, un, ja man piešķīra vienu minūti runāšanai, es biju ļoti laimīgs, jo parasti runāt drīkstēja tikai 30 sekundes.”

2019. gada 13. novembrī žurnālistiem komentējot Saeimas vairākuma atbalstītu priekšlikumu ierobežot debašu laiku.

* “Naudas ir tik daudz kā nekad!”

2019. gada 3. septembrī "Rīga TV24" raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" Krišjānis Kariņš izteicās: “Mēs kā valsts patreiz atrodamies ļoti labvēlīgā situācijā, mums turpināsies izaugsme arī turpmākajos gados. Varbūt nedaudz lēnāk nekā līdz šim, bet izaugsme ir izaugsme, mūsu valsts budžets pieaug, un nākamgad viņš būs pie 10 miljardu atzīmes. Naudas ir tik daudz, kā nekad nav bijis, ļoti daudz naudas!”

* “Jā, Jaunā konservatīvā partija saka, ka ZZS asociējas ar Aivaru Lembergu, un viņu uztverē Aivars Lembergs ir kaut kas slikts. Varbūt tā ir, varbūt tā nav.”

2020. gada 30. janvārī intervijā "Neatkarīgajai" par to, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nav “loģiska opozīcija”.

* “Rādām viens otram savas olas!”

2020. gadā īsi pirms Lieldienām premjers Kariņš TV uzrunāja sabiedrību, uzsverot, ka svētkos ir īpaši būtiski palikt mājās un ievērot distancēšanos. “Krāsojam olas. Rādām viens otram savas olas. Izdomājam kreatīvi un radoši, kā mēs varam sasisties arī attālināti. Un es novēlu visiem ļoti priecīgas un veselīgas Lieldienas!” – šī premjera pārteikšanās jau kļuvusi par folkloru.

* “Mani sāk uztraukt tas, ka tas plāns, kas mums ir, vismaz man nav saprotams. Un, ja man nav viņš galīgi saprotams, iespējams, ka daļai sabiedrības viņš arī nav līdz galam saprotams.”

Šis Kariņa sacītais 2020. gada oktobrī par Covid-19 ierobežošanas plānu pretendēja arī uz Gada savārstījuma titulu.

* “Draugi, nav labi!”

Ar šādiem vārdiem 2020. gada 29. novembra vakarā Latvijas Televīzijas tiešraidē uzrunu sabiedrībai saistībā ar Covid-19 izplatību sāka Kariņš, un šī frāze tagad rotā gan apģērbus, gan somiņas, gan krūzītes un citus priekšmetus. “Mīļie Latvijas iedzīvotāji. Kopš marta ilgstoši cīnāmies ar pilnīgi neredzamu pretinieku – Covid-19. Ilgstoši no dažādiem avotiem dzirdam, ka tūlīt situācija būs labāka. Draugi, nav labi!” toreiz sacīja Kariņš, un premjerministra izteiciens ātri vien kļuva par interneta sensāciju.

* “Es negribēju sadusmoties, bet es esmu sadusmots.”

2021. gada 13. aprīļa valdības sēdē Kariņš pauda sašutumu par gauso vakcinācijas gaitu, norādot uz Veselības ministrijas atbildību. “Mums bija jāizpotē 56 000 vakcīnu, bet mēs izpotējām nieka 27 000. Ja veselības ministrs šādos apstākļos var teikt, ka tas ir labs sasniegums, es nopietni aicinātu padomāt par saviem vārdiem un sekām. Tas ir ļoti slikts sasniegums. Veselības ministrijas atbildība nav izdabūt vakcīnas ārā no centrālās noliktavas, bet gan nodrošināt, ka pote ir cilvēka plecā. Es nespēju slēpt savu sašutumu par to visu.”

* “Māte, vecaistēvs vai vecāmāte, brālis, māsa, darba kolēģis, draugs, radinieks, kaimiņš – katra cilvēka dzīvība mūsu valstī ir traģēdija. Un mums ir kopīgiem spēkiem jāstrādā, lai šīs traģēdijas nenotiktu.”

2021. gada decembrī TV tiešraidē pārteicās Kariņš, gribot uzsvērt, ka katra cilvēka nāve Covid pandēmijā ir traģēdija.

* “Mēs esam spējīgi, mēs esam gudri, mums ir pieredze,  un mums ir iespējas.”

Premjera Jaungada uzruna, sagaidot 2022. gadu.

* “Man piedāvāja fotogrāfiju ar galdu vai krēslu ar trim kājām un mēģināja stāstīt, ka trīs ir stabilāk. Tad es varētu atbildēt, ka tikpat labi es varētu teikt, ka piecas ir stabilāk, jo, vienu nozāģējot, vienalga paliek stabili.”

2022. gada oktobrī, stāstot par valdības veidošanu iespējamās koalīcijas partneru sarunām.

* “Jūs esat ļoti patīkams sarunu biedrs septiņos no rīta!”

11. augustā intervijā atbildot uz Latvijas Radio žurnālista Laura Zvejnieka jautājumu: “Kariņa kungs, varbūt jums laiks pašam atkāpties?”

* “Es šobrīd negrasos demisionēt, negrasos mest plinti krūmos, kā varbūt viens otrs to sagaida!”

11. augusta pēcpusdienā preses konferencē, uzsverot, ka turpinās strādāt, lai izveidotu nākamo valdību. 

* “Rīts ir gudrāks par vakaru. Turēties pie krēsla – tas ir pēdējais, kas mani ir interesējis. Mani vara kā tāda nekad nav interesējusi!”

14. augustā "Radio SWH" paziņojot par savu demisiju.

* “Es negrasos nekur pazust, personīgi nemetu plinti krūmos – gan es, gan mans politiskais spēks nekur nepazudīs, vienkārši nedaudz pārveidosimies un virzīsimies uz priekšu. Man ir ne interese zudusi, ne kas tālāk.”

"Rīta panorāmā" 16. augustā, atbildot uz jautājumu, vai vēlētos strādāt nākamajā valdībā.

* “Vislabākā ballīte ir tā, kura noslēdzas, kad vēl grib dejot.”

Intervijā žurnālam "Ir" par to, ka demisionējot devis iespēju savai partijai turpināt veidot valdību.