Pasaules visvecākais kaķis nosvin 144 "cilvēkgadu" jubileju
Rouzija (ekrānuzņēmums)
Slavenības
2023. gada 7. jūnijs, 19:17

Pasaules visvecākais kaķis nosvin 144 "cilvēkgadu" jubileju

Jauns.lv

Ar laša tortīti pasaulē vecākā kaķene Rouzija Lielbritānijas pilsētā Norvičā atzīmēja savu 32 gadu jubileju, kas atbilst 144 gadiem cilvēka mūžā, vēsta "Norwich Evening News".

Lai Rouzijai pagatavotu dzimšanas dienas kārumu, viņas 71 gadu vecā saimniece Laila Briseta sazinājās ar uzņēmumu "John West", kas ražo jubilāres iecienīto zivju produkciju. Kompānija uzdāvināja kaķenes svētku galdam divas laša gaļas kārbas. Savukārt "Purina" atsūtīja dāvanu kuponu 5 mārciņu vērtībā, jo "Rouzija ir izvēlīga, un ēd tikai "John West" lasi un "Purina One" pārtiku," sacīja Briseta.

Bez ēšanas Rouzijai patīk snauduļot, tādēļ dzimšanas dienas tortīti viņa neapēda vienā paņēmienā. "Viņa jau notiesāja pusi laša tortes un domāju, ka pusdienlaikā viņa pamodīsies un notiesās atlikušo. Līdz pusdienām nekas nebūs palicis pāri, nemaz neuztraucieties," sacīja saimniece.

Jubilāres dienas aizrit nemainīgā ritmā — viņa visu dienu guļ pie loga, šad tad paēd, nokārtojas un atkal guļ. "Bieži nākas pārbaudīt, vai viņa vēl ir dzīva un elpo. Es raizējos par dienu, kad viņa aizies pa varavīksnes tiltu. Viņa aiz sevis atstās lielu tukšumu," atzina saimniece. "Man viņas pietrūks, kad viņa aizies. Bet es nekad viņu neiemidzināšu."

Briseta ir kopā ar 1991. gada 1. jūnijā dzimušo Rouziju, kopš viņa tika atnesta grozā kā mazs kaķēns. "Kad es uzzināju, ka man nevar būt bērnu, es padomāju: "Man būs kaķis." "Man bija daudz dzīvnieku, un viņi visi nodzīvojuši līdz sirmam vecumam."

Savā garajā mūžā viņa pie veterinārsta pabijusi tikai divas reizes: deviņdesmitajos gados sterilizācijai un 2018. gadā cistas ārstēšanai. Kaķenes garā mūža noslēpums ir vienkāršs — vajag tiem dāvāt pēc iespējas vairāk mīlestības, sacīja lepnā saimniece.

Pašlaik Rouzija par pieciem gadiem ir vecāka par 1995. gada 29. decembrī Flosiju, kuru pērn Ginesa rekordu grāmatā oficiāli atzina par visvecāko kaķeni. Nesen Briseta iesniedza pieteikumu, lai šo godu piešķirtu viņas mīlulei.

Visu laiku vecākā kaķa rekords pieder ASV Teksasas štata Ostinā dzīvojušajai kaķenei "Krēma mākonītei", kura nomira 2005. gada 6. augustā 38 gadu un 3 dienu vecumā.