foto: Pixabay.com
Populārie "Mars" šokolādes batoniņi drīzumā izskatīsies pavisam citādi
Pašreizējais "Mars" plastmasas iepakojums nav otrreizēji pārstrādājams, tāpat kā daudzi citi iepakojuma veidi, ieskaitot čipsu maisiņus un daudzus citus šokolādes tāfelīšu un konfekšu iesaiņojumus.
Trakā pasaule
2023. gada 29. maijs, 20:38

Populārie "Mars" šokolādes batoniņi drīzumā izskatīsies pavisam citādi

Jauns.lv

"Mars" šokolādes batoniņi drīz izskatīsies citādi - ierasto, vidi piesārņojošo plastmasas ietinamo nomainīs pārstrādājamais papīra ietinamais.

Tā ir viena no pirmajām pilotprojekta stadijām, izmēģinot videi draudzīgāku kompānijas "Mars Food" šokolādes batoniņu iepakojumu. Šokolādes jaunajos iepakojumos no 29. maija parādījās 500 "Tesco" tīkla lielveikalos Lielbritānijā, vēsta BBC.

"Mars Food" iet konkurenta "Nestle" pēdās. Uzņēmums papīra iepakojumus "Smarties" konfektēm izmanto kopš 2021. gada janvāra, bet lielākajai daļai šokolādes konfekšu no "Quality Street" komplektiem - no 2022. gada decembra.

Deviņas no 11 populārajām "Quality Street" konfektēm tagad tiek pārdotas papīra iesaiņojumos (ar kartona kastīti iekšpusē). Pārējo divu veidu konfektes ("Orange Crunch" un "Green Triangle") joprojām tiek ietītas folijā, taču folija Lielbritānijā tiek uzņemta otrreizējā pārstrādē.

Kompānijā "Mars" norādīja, ka atrast piemērotu papīra iepakojuma risinājumu ar "pietiekamu nepieciešamo raksturlielumu līmeni šokolādes aizsardzībai" nebija viegli.

Pašreizējais "Mars" plastmasas iepakojums nav otrreizēji pārstrādājams, tāpat kā daudzi citi iepakojuma veidi, ieskaitot čipsu maisiņus un daudzus citus šokolādes tāfelīšu un konfekšu iesaiņojumus. Šo materiālu masas sakrājas izgāztuvēs un piesārņo augsni un ūdeņus.

Kā norāda Apvienotās Karalistes cietsirdības pret dzīvniekiem novēršanas biedrība, problēma ar vienreiz lietojamiem plastmasas atkritumiem ir tā, ka tie nevis sadalās, bet tikai sairst arvien sīkākās daļās. Tas ļoti piesārņo vidi un savvaļas dabu daudzus gadus uz priekšu.

Janvārī britu valdība paziņoja par nodomu aizliegt lietot vienreizlietojamo plastmasu, piemēram, plastmasas galda piederumus, šķīvjus un paplātes no polistirola. Datums, kad aizliegums sāks darboties, pagaidām nav noteikts. Plastmasas salmiņi Lielbritānijā tika aizliegti 2020. gadā.

Tikmēr Francija janvārī aizliegusi vienreiz lietojamas plastmasas lietošanu iestādēs, kur var iegādāties ēdienu līdzņemšanai.
"Mars Incorporated" paziņojusi, ka, pateicoties jaunajam iepakojumam, "200 miljoni batoniņu gadā kļūs oglekļa neitrāli Lielbritānijā, Īrijā un Kanādā".

Lielveikalu tīkla "Tesco" iepakojumu izstrādes menedžeris Endrjū Flads sacīja, ka viņš ir priecīgs sadarboties ar "Mars", piebilstot, ka šī iniciatīva saskan ar "Tesco" stratēģiju atteikties no plastmasas un liekā produktu iepakojuma.