"Sudden Lights" dodas uz Eirovīziju

Grupa "Sudden Lights" no starptautiskās lidostas "Rīga" šodien, 29. aprīlī devās uz Lielbritāniju, kur pārstāvēs Latviju 67.starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā. ...

gallery icon
24
Mūzika
2023. gada 8. maijs, 05:16

Eirovīzijas nedēļa var sākties! Grupa "Sudden Lights" gatavi iešūpot Eiropu

Jauns.lv

Apvienotajā Karalistē pilnā sparā rit gatavošanās gaidāmajam 2023. gada Eirovīzijas dziesmu konkursam - ceļojums uz Liverpūli ir sācies un noslēgsies maijā.

2023. gada Eirovīzijas dziesmu konkurss sāksies 9. maijā ar pirmo pusfinālu. Otrais pusfināls notiks divas dienas vēlāk, 11. maijā. Savukārt 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājs tiks pasludināts finālā 13. maijā.

Kā zināms, šogad ieviests arī jauninājums - pusfinālos vairs netiks ņemts vērā žūrijas balsojums, visu izšķirs tikai skatītāji. Balsot par savu favorītu varēs valstis, kuras piedalās attiecīgajā pusfinālā, kā arī Eirovīzijas "lielais piecinieks" un pērnā gada uzvarētājvalsts Ukraina.

Šī gada konkursā piedalīsies 37 valstis. Melnkalne un Ziemeļmaķedonija paziņojusi, ka lielo izmaksu dēļ Eirovīzijā nepiedalīsies. Krievija no konkursa izslēgta iebrukuma Ukrainā dēļ. 

Pirmā pusfināla uzstāšanās secība 9.maijā

Pirmā pusfināla žurijas locekļi būs Francija, Vācija un Itālija.
Pirmajā pusfinālā startēs arī Latvijas pārstāvji grupa "Sudden Lights" ar dziesmu "Aijā". 

1. Alessandra, "Queen of Kings", Norvēģija

2. The Busker, "Dance (Our Own Party)", Malta

3. Luke Black, "Samo Mi Se Spava", Serbija

4. Sudden Lights, "Aijā", Latvija

5. Mimicat, "Ai Coração", Portugāle

6.  Wild Youth, "We Are One", Īrija

7. Let 3, "Mama ŠČ!", Horvātija

8. Remo Forrer, "Watergun", Šveice

9. Noa Kirel, "Unicorn", Izraēla

10. Pasha Parfeni, "Soarele şi Luna", Moldova

11. Loreen, "Tattoo", Zviedrija

12.  TuralTuranX, "Tell Me More", Azerbaidžāna

13. Vesna, "My Sister’s Crown", Čehija

14. Mia Nicolai & Dion Cooper, "Burning Daylight", Nīderlande

15. Käärijä, "Cha Cha Cha", Somija

Otrā pusfināla uzstāšanās secība 11. maijā

Pirmā pusfināla žurijas locekļi būs Spānija, Ukraina un Apvienotā Karaliste.

1. Reiley, "Breaking My Heart", Dānija

2. Brunette, "Future Lover", Armēnija

3. Theodor Andrei, "D.G.T. (Off and On)", Rumānija

4. Alika, "Bridges", Igaunija

5. Gustaph, "Because Of You", Beļģija

6. Andrew Lambrou, "Break A Broken Heart", Kipra

7. Diljá, "Power", Islande

8. Victor Vernicos, "What They Say", Grieķija

9. Blanka, "Solo", Polija

10. Joker Out, "Carpe Diem", Slovēnija

11. Iru, "Echo", Gruzija

12. Piqued Jacks, "Like An Animal", Sanmarino

13. Teya & Salena, "Who The Hell Is Edgar?", Austrija

14. Albina & Familja Kelmendi, "Duje", Albānija

15. Monika Linkytė, "Stay", Lietuva

16. Voyager, "Promise", Austrālija

Lielā fināla norises kārtību Eirovīzijas producenti izlozes kārtībā noteiks agrā piektdienas, 12. maija, rītā pēc otrā pusfināla un visu konkursantu dalības apstiprināšanas. Apvienotās Karalistes (kā mājinieces) un Ukrainas (kā uzvarētājvalsts) kārtas numurs tika nejauši izvēlēts delegāciju vadītāju sanāksmē. Ukraina uzstāsies kā 19., bet Apvienotā Karaliste noslēgs šovu 26. pozīcijā.

Lielais Eirovīzijas fināls Liverpūlē gaidāms sestdien, 13. maijā. Pirmo reizi konkursa vēsturē par dziesmām varēs balsot arī valstis, kas konkursā nepiedalās. Tiešsaistes balsojumi no "pārējās pasaules" tiks summēti un pārvērsti punktos, kuriem būs tāda pati nozīme, kā vienai dalībvalstij abos pusfinālos un lielajā finālā.

Ukrainas pārstāvju "Kalush Orchestra" uzstāšanās ar dziesmu "Stefania" un uzvara Eirovīzijā 2022

gallery icon
9

"Lielais piecinieks" (Francija, Vācija, Spānija, Itālija un Apvienotā Karaliste), kā arī pašreizējie čempioni Ukraina nepiedalīsies nevienā no pusfināliem. Tomēr to vietējie skatītāji varēs balsot par kādu no saviem favorītiem.

Šogad Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Liverpūlē. Pasākums notiks M&S Bank arēnā, kurā ir 11 000 skatītāju vietas. Pēdējo reizi Apvienotā Karaliste Eirovīzijas dziesmu konkursu uzņēma 1998. gadā Birmingemā, taču to ir rīkojušas arī Londona, Edinburga un Braitona. Lielbritānija pēdējo reizi konkursā uzvarēja 1997. gadā ar "Katrina and the Waves", kas bija viens no pieciem britu panākumiem kopš konkursa sākuma 1956. gadā.

Latvijas pārstāvji Eirovīzijā - grupa "Sudden Lights"

Latviju 67. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Liverpūlē, Lielbritānijā, pārstāvēs un konkursā “Supernova 2023” uzvar grupa "Sudden Lights" ar dziesmu "Aijā".

Latvija Eirovīzijas dziesmu konkursā ir piedalījusies 22 reizes, debitējot 2000. gada konkursā, kad Latviju pārstāvēja Brainstorm (Prāta Vētra) ar dziesmu "My Star", iegūstot 3. vietu. 

Latvijas pirmā, pagaidām vienīgā, uzvara bija 2002. gada konkursā, kad uzvarēja Marie N ar dziesmu "I Wanna". 2003. gada konkurss norisinājās Rīgā, pateicoties iepriekšējā gadā gūtajai uzvarai.

2020. gada konkurss nenotika, sakarā ar Covid-19 epidēmiju. Tā vietā tika pārraidīts šovs “Eirovīzija 2020: Eiropa staro!”, godinot dzismas, kurām vajadzēja piedalīties konkursā. Īpašajā šovā piedalījās arī Latvijas izraudzītā pārstāve Samanta Tīna ar dziesmu "Still Breathing". Šis ir pirmais gadījums 63 gadu ilgajā Eirovīzijas pārraidīšanas vēsturē, kad fināla dziesmu konkurss nenotiek.

Eirovīzijas pirmo pusfinālu būs iespējams vērot tiešraidē kanālā LTV1 plkst. 22.00.

Eirovīzijas pusfinālu un fināla tiešraides Latvijas Televīzijā komentēs Toms Grēviņš, finālā viņam arī šogad pievienosies Lauris Reiniks.