foto: imago images/Future Image
Fredija Merkūrija draudzene izsola viņa svarīgākos dzīves dārgumus
Fredijs Merkūrijs.
Slavenības
2023. gada 29. aprīlis, 07:08

Fredija Merkūrija draudzene izsola viņa svarīgākos dzīves dārgumus

Jauns.lv

Viens no Fredija Merkūrija tuvākajiem draugiem izsolē pārdod intīmu kolekciju, kurā ietilpst 1500 mirušās grupas “Queen” zvaigznes priekšmetu, tostarp daži ar roku rakstīti dziesmu teksti un trakulīgi skatuves tērpi, ziņo BBC.

Dziedātājs šo kolekciju veidoja 30 gadu laikā un glabāja savā mājā Londonas rietumos.

Kad viņš 1991. gadā nomira, viņš gan māju, gan tās saturu atstāja Marijai Ostinai.

Izpārdošanas kulminācija būs Fredija Merkūrija ar roku rakstītais darba teksts vienai no grupas “Queen” populārākajām dziesmām “We Are The Champions”, ieskaitot harmonijas un akordus, kas uzrakstīts uz deviņām lapām. Paredzams, ka to pārdos par 200 000-300 000 sterliņu mārciņu.

Paredzams, ka par līdz šim neredzēto dziesmas “Killer Queen” darba tekstu, kas 1974. gadā uzrakstīts uz vienas lapas, varētu iegūt 50 000-70 000 sterliņu mārciņu.

Bohēmists Fredijs Merkūrijs un viņa rapsodija

gallery icon

Ostina sacīja, ka ar dziesmu vārdiem ir īpaši grūti šķirties, jo tie parāda visskaistāko pusi no vīrieša, kuram viņa bija veltījusies.

"Jūs skatāties uz mākslinieka procesu, darbu tapšanas procesā," viņa piebilda. "Izsvītrojumi, pārdomāšana, pārformatēšana."

Deviņpadsmit gadus vecā Ostina bija devusies uz randiņu ar grupas “Queen” ģitāristu Braienu Meju, kad 1970. gadā pirmo reizi satika Merkūriju.

Viņi pārcēlās dzīvot kopā un palika tuvi arī pēc tam, kad viņš viņai paziņoja, ka ir gejs. Viņa rūpējās par viņu, kad viņš kļuva vājāks pēc saslimšanas ar AIDS slimību.

Māja Garden Lodge Kensingtonā jau trīs desmitgades ir saglabājusies gandrīz tāda, kādu to atstāja Merkūrijs, ar viņa kolekcionētajām antīkajām mēbelēm, mākslas darbiem un stiklu, kā arī greznajiem audumiem, ko viņš mīlēja.

Uz ēdamistabas pārkrāsotajām dzeltenajām glancētajām sienām ir Matisa un Šagāla grafikas un Pikaso portrets, kas bija izvietots virs brokastu galda virtuvē.

"Man patīk, ja mani ieskauj krāšņas lietas," viņš reiz teica. "Es vēlos dzīvot Viktorijas laikmeta dzīvi, ieskauts izsmalcinātā juceklī."

Taču tagad Ostina ir nolēmusi kolekciju pārdot, "jo man jāsakārto savas lietas," viņa skaidro.

72 gadus vecā Ostina piebilst: "Ir pienācis laiks pieņemt grūto lēmumu slēgt šo ļoti īpašo savas dzīves nodaļu."

Un, izņemot dažas "personīgās dāvanas" un pāra kopīgās fotogrāfijas, Marija Ostina pārdod visu.

Tiks pārdoti arī Merkūrija skatuves tērpi, tostarp rotāti kostīmi, spīdīgas kurpes un mākslīgās kažokādas, sarkana samta kronis un tam pieskaņots apmetnis, ko viņš valkāja savas pēdējās turnejas laikā ar grupu “Queen” 80. gados.

Viņš tos glabāja spoguļiem izklātā ģērbtuvē.

Pārdošanā ir arī personīgie priekšmeti. Telefons, ko viņš turēja pie gultas, īpaši pasūtīts marmora bārs un tam pieskaņoti bāra krēsli, monogrammētas kokteiļu salvetes, uz kurām izšūts zaļš F burts, un maza sudraba ūsu ķemme.

Tur ir arī viņa mīļākā veste, ko viņš nēsāja savā pēdējā videoklipā “These are the Days of Our Lives” 1991. gadā.

Vasarā visi 1500 priekšmeti tiks izstādīti “Sotheby's” Londonā, īpaši veidotās galerijās, kas veltītas katram Merkūrija dzīves aspektam, pirms tie tiks pārdoti septembrī.

Paredzams, ka izsolē tiks iegūti vairāk nekā 6 miljoni sterliņu mārciņu, un daļa ieņēmumu tiks ziedota labdarībai.