foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Aktieris Kaspars Zāle jūtas kā no jauna piedzimis. Kāpēc?
Kaspars Zāle seriāla "Čornobiļa 2022. Iebrukums" pirmizrādē marta beigās.
Slavenības
2023. gada 14. aprīlis, 06:42

Aktieris Kaspars Zāle jūtas kā no jauna piedzimis. Kāpēc?

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

“Tā ir kārtējā vērtīgā pieredze manā dzīvē, tā ir iespēja atkal atgriezties teātrī uz skatuves. Forši. It sevišķi, ja tur esmu gaidīts,” gandarīts ir aktieris Kaspars Zāle, kam pēc nesaskaņām ar darba devējiem Dailes teātrī trīs gadus nebija nevienas lomas uz skatuves.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", tagad Kaspars jau nepilnu mēnesi strādā Daugavpils teātrī kā viesmākslinieks, jo viņam uzticēta loma Gata Šmita topošajā izrādē "Pamatnoteikumi".

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kaspars Zāle seriāla "Čornobiļa 2022. Iebrukums" pirmizrādē marta beigās.

“Vēl jau uz skatuves izrādē neesmu bijis, jo pagaidām ir mēģinājumi,” žurnālam teic aktieris, piebilstot, ka sajūtas ir ļoti foršas, jo Daugavpils teātrī tiekot labi uzņemts: “Tur ir sirsnīga attieksme, pašam arī pavisam cits azarts darboties. Man pat šķiet, ka esmu pavisam cits, jauns cilvēks. Jo tas, kam esmu izgājis cauri beidzamajos trīs gados, sākot ar manis atlaišanu, tad tiesas procesiem... Es šajā laikā to, kas notiek teātros, vēroju no malas, bet nu esmu atgriezies. Jaunā teātrī, jaunā kolektīvā. Jā, kā viesmākslinieks, bet tomēr esmu uz skatuves dēļiem. Forši, tas man ir jauks piedzīvojums. Vai teātra mākslā nebiju iesīkstējis? Nē! Tieši otrādi, es atgriezos ar otru elpu, kā no jauna piedzimis! Un es gribu sevi ne tikai pierādīt, bet atgriezties teātra apritē, jo trīs gadi bez izrādēm tomēr ir daudz.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kaspars Zāle seriāla "Čornobiļa 2022. Iebrukums" pirmizrādē marta beigās.

Kā viņš iejuties Daugavpilī? “Katru nedēļu man tika piešķirts cits dzīvoklis!” sirsnīgi smejas Kaspars Zāle, taču par to nebēdā: “Tas ir forši, jo līdz šim Daugavpilī īpaši nebiju bijis, bet nu man ir lieliska iespēja apgūt šo pilsētu. Tur patiešām ir daudz kā interesanta. Piemēram, pagājušajā nedēļā uzgāju Raiņa māju. Nemaz nezināju, ka viņš dzīvojis arī Daugavpilī. Lai arī Dailē, kad biju ieslodzīts tajā “būrī”, vairākus mēnešus 75. kabinetā strādājot pie monoizrādes par Raini, pētīju viņa dienasgrāmatas, man šis fakts bija paslīdējis garām. Protams, zināju, ka viņš ir no tās puses, bet man Daugavpils ar Raini nekādi neasociējās. Tiešām interesanti. Daugavpils cietoksnis, trīs cietumi... Un interesanti, ka Daugavpilī ar krievisko vidi nemaz tik traki nav. Vismaz, cik es esmu novērojis. Jā, ir krievvalodīgie, bet viņi cenšas runāt latviski. Cik es, iepērkoties veikalos un kafejnīcās, uzrunāju latviski, man latviski atbild. Ar akcentu, bet latviski. Vienīgais – Daugavpils ir tukša, tur nav cilvēku. Ielas tukšas, kafejnīcas tukšas. Kā pēc tāda atomsprādziena. Milzīga pilsēta, bet bez cilvēkiem. Man jau šobrīd ir interesanti, aizeju pastaigāt, aizeju līdz Daugavai. Bet, ja man tur būtu jādzīvo ikdienā, tad gan nezinu. Pagaidām man tur viss ir pilnībā jauns.”

Šobrīd, kamēr joprojām notiek Kaspara tiesāšanās ar Dailes teātri un tiek gaidīts Augstākās tiesas spriedums, aktieris ir atjaunots štatā. Taču trīs gadus viņam nav iedota neviena loma, un, lai kā viesmākslinieks spēlētu Daugavpilī, viņam tas bija jāsaskaņo ar Dailes teātri un jāpaņem bezalgas atvaļinājums. Kaut arī teātrī bez lomām, šajos trīs gados Zālem darba bijis patiešām daudz. Viņš filmējas pašmāju seriālos, nupat uz lielajiem ekrāniem iznākusi filma par leģendāro Igaunijas basketbola komandu "Kalev", drīzumā pie skatītājiem nonāks Andreja Ēķa producētais seriāls "Čornobiļa 2022. Iebrukums", kurā Kasparam atvēlēta brutālā krievu okupanta loma.

Seriāla "Čornobiļa 2022. Iebrukums" pirmizrāde

2023. gada 28. martā "Forum Cinemas” notika Andreja Ēķa producētā seriāla "Čornobiļa 2022. Iebrukums" pirmo divu epizožu noskatīšanās. Latvijas un ...

gallery icon

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!