foto: Sputnik/Scanpix
Laima Vaikule atbild, kāpēc Baltijas valstu iedzīvotāji ienīda Padomju Savienību
Laima Vaikule.
Slavenības
2023. gada 5. aprīlis, 07:03

Laima Vaikule atbild, kāpēc Baltijas valstu iedzīvotāji ienīda Padomju Savienību

Jauns.lv

Intervijā "YouTube" raidījumam "Uzmanīgi. Sobčaka!" dziedātāja Laima Vaikule, kura atklāti nosoda Krievijas prezidenta Vladimira Putina sākto karu Ukrainā, dalījās pārdomas par to, kāpēc Baltijas valstis ienīda Padomju Savienību.

Vai PSRS laikā bija sekss?

"Ooo... a tur vairāk nekā nebija! Nebija ko skatīties, nebija kur iet, tikai sekss arī bija. Nopietni runājot, par skatuvi. Man bija ļoti dīvaini, kad Amerikā ierakstīju savu disku, sākumā dziedāju mazā studijā. Un vislielākā uzslava bija - "sexy", tas ir "sexy". Man šķiet, ka ir ļoti svarīgi māksliniekam uz skatuves būt seksīgam."

"Es ienīdu Padomju Savienību"

"Es ienīdu Padomju Savienību. Visi, kas šodien saka, ka toreiz bija labi, man ir vienkārši smieklīgi. Viņi ir aizmirsuši, kā bija. Tolaik bija noteikumi, mēs tos pazinām. Šodien - cīņa bez noteikumiem. (..)

Pats galvenais, pats vērtīgākais - izvēles brīvība, izceļošanas, ieceļošanas brīvība. Cilvēkam pašam jāizlemj, kur viņš dzīvos. Nevajag stāstīt, kā šodien - "viņi aizmuka, viņi aizbrauca, viņi ir nodevēji". Kādi viņi ir nodevēji? Dzīve dota viena. Un pret viņu izturēties nevērīgi un nedod Dievs vēl kādam izlemt, ka viņš var atņemt dzīvību citam, tas vispār man ir ārprāts, noziegums Dieva priekšā."

Ksenija Sobčaka: "Ir vēl tādas netveramas lietas. Biju maza pavisam, vecāki mani ņēma vai nu uz Pērnavu vasaras brīvdienās, vai uz Jūrmalu. Tā taču toreiz bija Padomju Savienība, bet bija vienalga sajūta, atceros sevi kā bērnu, braucām it kā uz ārzemēm."

Laima Vaikule: "Atšķirība starp Latviju un Krieviju - es biju gan tur, gan tur. Latvijā pietiek ar mājienu un cilvēks atstājas. Esmu aizņemta un punkts. Man vairs neuzmāksies. Es vienmēr pamanu, ka uz mani skatās, slepus. Neuzmācas, neprasa nofotografēties. Nekad tā nav. Tā ir brīvības sajūta. Turklāt tur par 90 procentiem jau tā nepatika Padomju Savienība."

Ksenija Sobčaka: "Kāpēc jūsu skatījumā Baltijas republikām nepatika Padomju Savienība?"

Laima Vaikule: "Mēs zem tās bijām 40 gadus, bet Krievija - 70. Nepaspēja pierast. Man tētis karoja Sarkanajā armijā, mammas brāli nošāva Vorkutā. Uz kurieni devos viesizrādēs, atradu vietu, kur viņiem ir brāļu kapi. Apbēru ar ziediem. Tie ir tie cilvēki, kas cieta no Padomju Savienības. Es tā to jutu. 

Arī šodien, kad skatos internetā, ko Krievija šobrīd dara. Kaut kādi "ārvalstu aģenti". Atbrauca kāds no Amerikas un strādā Krievijā par žurnālistu, tu savējos sauc par "ārvalstu aģentiem", vienkārši tāpēc, ka tev nepatīk, ko viņi saka. Lieciet mierā cilvēkus, ļaujiet viņiem runāt, ko viņi vēlas.

Nekur Putins neaizies, nekas ar viņu nenotiks, ja kāds žurnālists teiks, ka nepareizi, ka slepkavo Ukrainā cilvēkus. Nekas nenotiks, viss ir labi. Jūs jau tāpat te sēžat šokolādē."

 

Pugačova, Vaikule un Kirkorovs apmeklē Valērija Ļeontjeva 70. dzimšanas dienai veltīto koncertu

gallery icon