Gustavo albuma prezentācija "Tagad tikai sākās"

Gustavo albuma prezentācija "Tagad tikai sākās" 2023. gada 23. martā

gallery icon
Slavenības
2023. gada 31. marts, 17:50

"Īstā dzīve tikai sākas!" - Gustavo gatavs repot pat pensijas gados

Žurnāls "Kas Jauns"

"Ar šo savu dzīves posmu esmu pilnībā apmierināts! Tāpēc, ka krietni vairāk sanāk sevi koordinēt, un iekšējās pašsajūtas amerikāņu kalniņu nu ir krietni mazāk nekā agrāk," atzīst 44 gadus vecais Arstarulsmirus Arsujumfus Tarus, viņš arī Gustavo.

Aizvadītajā nedēļā latviešu reperis un mūzikas producents Gustavo mākslas centrā "Zuzeum" bija saaicinājis tuvākos draugus un muzikālā žanra domubiedrus, lai atrādītu savu jaunāko veikumu – albumu "Tagad tikai sākās" un arī albuma tituldziesmas videoklipu, kurā pēc 20 gadu pārtraukuma bija atkal apvienojušies latviešu pirmās hiphopa grupas "Fact" puiši Gustavo, Ozols un Čižiks.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Gustavo un Latvijas reperu zieds. No keisās: DJ Birch Please, Idus Abra, E.V., ansis, Zirnis, Hotte, Pionieris, Arčijs, Punkts uz I, Ods, Gustavo, Kjuumanis, xantikvariāts, Kaizers, Steps.

Gustavo: “Īstā dzīve tikai sākas”

“Kas tagad sākās? Īstais reps!” atjoko Gustavo, vaicāts, kāpēc tāds albuma nosaukums, un piebilst: “Bet, ja nopietni, tas ir vienas no albuma dziesmām nosaukums. Dziesmā piedalās vecais "Fact" sastāvs – arī Ozols un Čižiks –, un šī ir mūsu pirmā kopdziesma pēc 20 gadu pārtraukuma. Kad domājām, par ko rakstīt, man ienāca prātā šī frāze. Sapratu, ka tā ir tieši par šo mūsu dzīves posmu, kurā jūtam, ka tagad patiešām tikai sākas. Jo ir apgūtas prasmes, iegūtas zināšanas, pieredze, un šobrīd darbošanās ir krietni vieglāka. Jā, jaunības dullumā varēja maukt, ko gribam, bet tad īsti nevarējām saprast – ko tieši. Tas bija eksperimentu laiks, bet šobrīd ir apzinātas darbības laiks.”

Un, ja dzīve tikai tagad sākas, tad cik ilgi Gustavo domā repot? Vai būs kā rokzvaigznes, kas uz skatuves kāpj vēl pēc 70 gadu vecuma. “Es paralēli darbojos divos gājumos – ir Gustavo un ir Arstarulsmirus. Un tas otrs ir domāts tieši pensijas vecumam,” smejas mūziķis, sakot, ka viss būs atkarīgs no dziesmu pasniegšanas veida: “Ja man uz skatuves būs jālēkā kā Mikam Džegeram, tad skaidrs – nekas tāds nenotiks, jo esmu cita tipa cilvēks, un šaubos, vai būtu gatavs tā izpausties. Bet domāju, ka varētu mierīgi repot arī sirmā vecumā – jautājums, vai man tas piestāvēs un izskatīsies organiski.”

Arstarulsmirus lekcijā "Pašregulācijas prasmes iekšējo resursu vairošanai"

Arstarulsmirus lekcijā „Pašregulācijas prasmes iekšējo resursu vairošanai” 2017.gada.6.februārī kultūras centrā Ziemeļblāzma.

gallery icon

Ozols: “Kara cirvi esam norakuši uz visiem laikiem”

Pirms vairāk nekā 20 gadiem pamatīgi sakašķējās "Fact" grupas biedri Ozols un Gustavo, un konflikts aizgāja tik tālu, ka abi viens otram publiski veltīja izsmejošas un pat ļoti rupjas dziesmas un bija gatavi izkauties boksa ringā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ozols un Gustavo. Kara cirvis aprakts.

Nu pēc 20 gadiem puiši atkal vienojās kopīgā dziesmā. “Bija ļoti forši! Gustavs jau tajos laikos bija tas džeks, kurš ir perfekcionists labā nozīmē un var ilgi pulēt darbu līdz perfektumam. Tāpēc bija interesanti atgriezties un atkal sajust viņa enerģiju, jo es, strādājot studijā ar citiem mūziķiem, biju piemirsis to viņa maksimālismu, uzņēmību pie katra sīkuma piestrādāt ilgi un rūpīgi. Piemēram, manu pantu mēs pārstrādājām reizes četras. Tā ka var teikt – esmu gandarīts, ka atkal satiku lielisku vecmeistaru, kurš ir uzticīgs mūzikai un gatavs pulēt to līdz bezsamaņai, lai spīd! Tas bija kruti – satikties, sajust viņa auru,” par atkalsadarbību ar Gustavo teic Ozols.

Ozola koncerts "Krastu mačā"

Ozola koncerts "Krastu mačā". “Krastu mačs” šogad notiek “Rīgas vasara 2021” ietvaros un atzīmējot Rīgas ostas 821. gadadienu.

gallery icon

Un kā ar seno konfliktu? “Šī lapaspusīte sen jau ir aizvērta, un par to pat nerunājām. Protams, mums joprojām par to prasa, taču kara cirvis ir aprakts uz visiem laikiem. Lai gan jāatzīst, tas kašķis toreiz bija pa īstam un no visas sirds. Bet tā jau ir daļa no hiphopa, un forši, ka pieaugām un tikām tam pāri. Lai gan tas periods pēc viņa man veltītās dziesmas bija ļoti interesants. Sajutos, it kā visu laiku mani pie zemes spiestu 50 kilogramu smaga mugursoma, bet par atriebību vairs nedomāju. Bija 1:0 viņa labā, noriju to un gāju tālāk. Kāpēc nebija atbildes gājiena no manis? Laikam jau tāpēc, ka nebiju tik labā kondīcijā, lai spētu dot pienācīgu pretsitienu,” saka Ozols, kas šogad arī plānojis izdot jaunu albumu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ozols ar sievu Evu ar lielu interesi klausījās Gustavo jaunākajā veikumā.

ansis ekstāzē

Reperis ansis nekad nav slēpis, ka Gustavo ir vislielākais viņa elks un paraugs hiphopā. “Es taču, pateicoties viņam, vispār uzsāku savu ceļu un, iespaidojoties no Gustavo, nonācu hiphopā,” atzīst ansis, kas tovakar izjuta milzu gandarījumu, kad Gustavo publiski atzina, ka savā jaunajā veikumā ietekmējies no anša muzikālās darbības.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Reperis ansis, iegrimis Gustavo mūzikā.

“Ko tādu es pat nevarēju iedomāties! Tā ir man visaugstākā atzinība. Es nezinu, cik daudz mūziķu vispār dabū pieredzēt ko tādu, ko pieredzēju es šodien! Ka mans lielais elks izveido tādu atgriezenisku saikni, un šodien varu sēdēt un klausīties viņa jauno albumu, pamanīt tajā atsauksmes uz savu darbību. Tā ir nenormāla ekstāze! Nopietni!”

Gustavo ģimene

Gustavo šajā vakarā ar savu klātbūtni atbalstīja arī viņa ģimene. “Paldies manai draudzenei, kura katru dienu un nakti varēja izturēt manu bubināšanu, kad es pie sevis skaitīju jauno dziesmu tekstus,” atklāja mūziķis, bet viņa tētis vitrāžists Agris Butelis žurnālam "Kas Jauns" uzsvēra, ka vienmēr atbalstījis dēlu viņa radošajās izpausmēs.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
No labās: Gustavo tētis Agris, māsīca Antra Purviņa, Gustavo, viņa draudzene Maira un viņas meita Kate.

“Viņam sava mūziķa karjeras pašā, pašā sākumā ļoti interesēja ģitāra. Un es viņam teicu, ka ģitārspēles gribētāju ir ļoti daudz un kļūt par izcilu un starp visiem izsisties nav tik vienkārši. Stāstīju, ka visi grib būt ģitāristi un rokmūziķi, taču reti kuram tas sanāk, tāpēc varbūt vajadzētu padomāt par savu unikālo virzienu. Tā Gustavs nonāca pie hiphopa, kas toreiz bija pavisam kas jauns. Es dēlu vienmēr un visu laiku esmu atbalstījis un sekoju visām viņa muzikālajām gaitām jau no pirmās dienas,” tā Gustavo tētis, kurš redzams arī dēla dziesmas "Tagad tikai sākās" videoklipā!

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!