foto: AP/Scanpix
Latviete stāsta par Putina ģimenes darījumiem, kuros pati piedalījusies
2012. gada marts, vairāk nekā gadu pirms šķiršanās, Putins, tobrīd kā premjers, ierodas kopā ar sievu Ludmilu balsot par sevi prezidenta vēlēšanās.
Slavenības
2023. gada 22. marts, 05:05

Latviete stāsta par Putina ģimenes darījumiem, kuros pati piedalījusies

Kas Jauns Avīze

Agnese Tomsone desmit gadus nostrādājusi Francijas kūrortpilsētā Biaricā nekustamo īpašumu biznesā un atklāj pieredzi ar Krievijas diktatora Vladimira Putina ģimenes īpašumiem.

Biaricā Francijas dienvidrietumos ar Putinu saistītas divas villas. Viena no tām ir diktatora bijušās sievas Ludmilas Očeretnajas rīcībā, oficiālais īpašnieks ir viņas tagadējais vīrs Arturs Očeretnijs. 2013. gada decembrī, pusgadu pēc oficiālā paziņojuma par Putinu pāra šķiršanos, tieši uz Očeretnija vārda tika noformēta 5,3 miljonus eiro vērta villa Angletā, Francijas dienvidrietumos. Tā atrodas netalu no  Putina meitas villas.

Vladimira Putina bijusī sieva Ludmila

gallery icon

Pircējs prasa to dārgāko

“Putinam Biaricā ir apmēram desmit miljonu eiro vērti īpašumi, taču viņam šie miljoni ir varbūt kā desmit eiro jums,” "Kas Jauns Avīzei" teic Tomsone. Kaut gan Biaricā ir arī lidlauks privātām lidmašīnām, visticamāk Putins šajā klusajā kūrortpilsētiņā Atlantijas okeāna krastā ir bijis pirms kļūšanas par prezidentu, bet tagad nav iedomājams, ka viņš varētu te ierasties inkognito.

“Tas bija 2010. vai 2011. gadā, kad nesen biju sākusi strādāt vienā no Biaricas nekustamo īpašumu firmā "BARNES Côte Basque". Kādu dienu aģentūrā iesoļo smuks, gara auguma zilacains, blonds apmēram 45 gadus vecs vīrietis, kurš ļoti slikti runā angliski. Un prasa, kādi ir pieejami visdārgākie īpašumi Angletā – vienā no klusākajiem un elitārākajiem Biaricas rajoniem,” atceras Tomsone.

Ieskats Vladimira Putina un viņa bijušās sievas Ludmilas gaitās

Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Ludmilas laulības ilga 30 gadus. Sākotnējās vēstis par Krievzemes pirmā pāra izjukšanu parādījās 2013. gada ...

gallery icon

Nolaista villa ar izdilusiem paklājiem

Viņas kolēģis, viens no trijiem aģentūras direktoriem, teicis: “Varam piedāvāt villu ar skatu uz okeānu un golfa laukumu aiz muguras. Tā ir skaista "Art deko" stila ēka, kas piederēja šķirtenei, kuras vīrs bija ārsts netālā pilsētā. Īpašums iegādāts pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, kad Biaricā tas nemaksāja neko dārgi. Māja trīs stāvos, skaistas Art deko stila trepes, maksāja piecus miljonus. Īpašums, kad ieguvām mandātu tā pārdošanai, bija nolaists, tajā bija veci paklāji un riebīgi brūnas flīzes,” stāsta Tomsone.

foto: no Agneses Tomsones arhīva
“Putinam Biaricā ir apmēram desmit miljonu eiro vērti īpašumi, taču viņam šie miljoni ir varbūt kā desmit eiro jums,” saka māklere Agnese Tomsone.

Blondais svešinieks apskatīja villu un nopirka, provincei tas bijis gadsimta darījums. “Interesanta nianse, ka viņš uzreiz to nopirka caur "Sberbank" un bez kredīta. Kādu laiku bija klusums. Tad blondais skaistulis atkal uzradās. Es piedalījos pie atjaunošanas procesa, ar arhitektiem, mes izsludinājām tenderi. Tad viņam bija jāizvēlas, kā grib villu iekārtot. Vinnēja vietējiem labi pazīstams arhitekts, kurš sev plēsa matus, dzirdot, kādas pārbūves tiks veiktas, bet nepiekāpās ne viņš, ne vietējā municipalitāte, Basku zeme nedara, kā kāds grib, un basku kultūru nevar nopirkt.  Staigā, rāda: “Te dzīvosim ar sievu un vienu bērnu, visu "Versace" un milzu kristāla lustru līdz zemei,”” biju konkrēti pie līguma parakstīšanas un plānu apstiprināšanas. Tolaik nezinājām, ka tas ir Putina bijušās sievas jaunais vīrs Artūrs Očeretnijs,” turpina Agnese.

Samaksā miljonus bez kredītiem

Uz jautājumiem, no kurienes viņam tāda nauda, ka var bez kredītiem samaksāt piecus miljonus par villu un vēl trīs par renovāciju, pircējs atbildējis, ka viņš Maskavā ir liels un veiksmīgs nekustamo īpašumu attīstītājs.

Agnese savulaik bija iedraudzējusies ar kāda bijušā klienta ģimeni. Viņš arī bija pietiekami veiksmīgs uzņēmējs no Krievijas, labi pārzināja šo vidi un cilvēkus, kas tajā darbojās, tomēr par šādu kolēģi Maskavā nezināja neko. Vairākas dienas domājis, viņš saprata, ka bagātais klients ir Putina bijušās sievas janais vīrs.

foto: Realista
Elitārais komplekss “Lomas del Rey” Marbeljā Spānijas dienvidos. Putina bijušās sievas vīrs šeit iegādājies divus dzīvokļus par 2,2 miljoniem eiro, naudas izcelsme nav skaidra.

“Šo jaunumu es kā karstu pīrāgu pasniedzu aģentūrai, jo pat notāriem nebija jausmas, kur nu vēl par īpašnieku nebija ne jausmas, kas ir jaunais saimnieks,” piebilst Agnese.

Mājas renovācija bija vērienīga, cita starpā par spīti vietējo protestiem izrautas kāpās augošās priedes. Skaisto fresku un kolonnas gan saglabāja. Kamēr notika villas atjaunošana, diktatora bijusī sieva Ludmila redzēta Biaricā apmeklējam slavenā modernā baleta "Malandail Ballet Biaritz" izrādes. 2020. gadā viņa no Biaricas aizbraukusi un nav redzēta.

Villas renovācija daļēji ir pabeigta, bet tālāko Krievijas iebrukums Ukrainā iesaldējis. Īpašnieki nevar tur braukt – nomētās ar akmeņiem.

Veikusi vērtējumu

Arī Putina meitai Jekaterinai Tihonovai bijis īpašums Biaricā. Neviens īsti nenojauta, kam pieder šīs villa – iemītnieki uzvedās klusu. Tomēr blakus ir daudzstāvu māja, no kuras labi pārredzams dārzs un baseins. Pa kaimiņnama logiem kāds paparaci safotografēja, kā Tihonova plunčājas baseinā, un foto nonāca presē. Īpašniece aizbrauca un vairs nav redzēta, bet pārdot villu neizdodas.

foto: AFP/Scanpix
Villa “Altamira” Biaricā Francijas dienvidrietumos pieder Putina jaunākās meitas Tihonovas bijušajam vīram Kirilam Šamalovam.

Tomsone šajā īpašumā veikusi novērtējumu: “Biju tajā mājā. Ideāls luksusa dizains, ar ļoti labu gaumi. Man ar īpašumiem ir pieredze. Tā bija trīsstāvu māja, katrs stāvs pa 100 kvadrātmetriem ar diviem milzīgiem balkoniem, kas iziet uz okeānu, un raksturīgu garu tornīti. Ir labiekārtots pagrabs, kurā atrodas veļas mazgātava, saldētavas produktiem. Viss augstākās klases. Skaistas vannas istabas, dušas, parketi, dizaina mēbeles, baseins, telpas personālam. Zemes maz – 700 līdz 800 kvadrātmetru.”

Nams draud iekrist okeānā

Viss būtu labi, ja ne viena nelaime. Putina meita villu iegādājās, pirms vēl vietējā Zaļo partija sāka skaļi brīdināt, ka okeānā iegāzīsies daudzas mājas, kas atrodas pirmajā līnijā pie krasta. Pirms Putina meitas īpašums piederēja Francijas makaronu "Panzani" ražotājam. Domājams, villu pārdodot, viņš labi zināja, ka to var ieskalot jūrā un laikus atbrīvojās, blakus īpašumā jau nogruva dārzs ar verandu. Viņš villu bija iegādājies pirms apmēram 50 gadiem, vēl maksājot frankos, tagad, pārdodot par miljoniem, desmitkārtīgi atguva ieguldīto.

Kaut arī "BARNES Côte Basque", kurā strādāja Agnese, veica īpašuma novērtējumu, tomēr mandātu pārdošanai viņi neieguva. Šobrīd villu neviens nepērk. Tā stāv nevis uz stingras klints, bet tādas, ko izskalo viļņi. Būtu bijis ar betona blokiem jānostiprina krasts, taču īpašniekiem nebija iespējas saņemt atļauju šiem darbiem, jo šajā ziņā Biaricā ir stingri noteikumi. Tagad villas vērtība atkarīga no tā, vai pilsētas mērija atvēlēs līdzekļus krasta nostiprināšanai. Protams, betona bloki nav tik dekoratīvi, kā dabīgās klintis.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ludmilas Očeretnajas īpašums Angletā, Francijā, Atlantijas okeāna piekrastē. Uz žoga un vārtiem pausta attieksme pret Krievijas iebrukuma Ukrainā.

“Šīs villas vērtējums ir ļoti sarežģīts. Ja nebūtu risks, ka villa iešļūc okeānā, tās vērtība varētu būtu ap pieciem miljoniem eiro. Ja gadās, ka tā tomēr iekrīt ūdenī, tad kāda tai vispār var būt vērtība? Var riskēt nopirkt par pusotru miljonu un cerēt, ka mērija nostiprinās krastu,” spriež Agnese.

Karš pievērš uzmanību

Šobrīd uz abu īpašumu žogiem uzkrāsoti Ukrainas karogi, vienā mājā ielauzās Krievijas cilvēktiesību aktīvists Vladimira Ostrečkina, proteze, Sergejs Saveljevs

Pērn martā vietējais aktīvists Pjērs Afners kopā ar Sergeju Savekjevu iekļuva Tihonovas villā un paziņoja, ka īpašums gatavs uzņemt no Putina režīma cietušos, pirmām kārtām kara bēgļus no Ukrainas.

Villā atrasti ar Putinam pietuvināto uzņēmēju Genādiju Timčenko un Tihonovas bijušo vīru Kirilu Šamalovu saistīti dokumenti, arī 2009. gadā Timčenko parakstīta pilnvara kādai Francijas pilsonei, kas bija atbildīga par villas remontu. Francijas nekustamo īpašumu reģistrs liecina, ka villas īpašnieks no 2007. gada bijis Timčenko, no 2012. gada – Šamalovs.

Kamēr Kremlis sūta savus pilsoņus slepkavot Ukrainā un pašiem mirt bezjēdzīgā nāvē, kamēr 30% Krievijas iedzīvotāju ir sausās tualetes, Putina ģimenei ir bezjēdzīgi dārgi, tukši īpašumi.

Mēģina pārdot īpašumus Spānijā

"Deutsche Welle" vēsta, ka Očeretniju pāris mēģina pārdot abus savus dzīvokļus Marbeljā Spānijas dienvidos, baidoties no sankcijām. Mājokļi atrodas elitārajā kompleksā "Lomas del Rey".

Parasti labi informētā avīze "Español" un portāls "Confidencial" raksta, ka Očeretnijs šos īpašumus 229 un 405 kvadrātmetru platībā par 2,2 miljoniem eiro iegādājies 2011. un 2014. gadā īsi pirms salaulāšanās ar Ludmilu. Dzīvokļi noformēti uz viņa vārda un atrodas Marbeļas Zelta jūdzē, vienā no dārgākajiem Vidusjūras kūrortiem. Šim pirkumam Očeretnijs esot saņēmis hipotekāro kredītu no kādas Spānijas bankas.

Pašam Očeretnijam gan nav līdzekļu tādiem pirkumiem, un īstā naudas devēja šiem un arī īpašumiem Francijā un Šveicē visdrīzāk esot Ludmila. Pret Očeretniju pāri sankcijas noteikusi Lielbritānija, kamēr Eiropas Savienība vēl aizvien vilcinās.