Lielajā ģildē atklāj festivālu "Saxophonia"

Lielajā ģildē 9. februārī norisinājās festivāla "Saxophonia" atklāšanas koncerts, kurā uzstājās Latvijas Radio bigbends un džeza mākslinieki no ASV - ...

gallery icon
Mūzika
2023. gada 9. februāris, 22:00

FOTO: viesi ierodas uz festivāla "Saxophonia" atklāšanas koncertu

Jauns.lv/LETA

Lielajā ģildē ceturtdien, 9. februārī, notika festivāla "Saxophonia" atklāšanas koncerts, kurā uzstājās Latvijas Radio bigbends un džeza mākslinieki no ASV - saksofonists Donijs Makkaslins un taustiņinstrumentālists Džeisons Linders, informē pasākuma organizatoru pārstāve Ieva Mora.

Makkaslins ir vairākkārtējs "Grammy" balvas ieguvējs. Viņš sadarbojies ar daudziem ārvalstu džeza un populārās mūzikas māksliniekiem. Gan Makkaslina, gan Lindera daiļradi ietekmējusi sastapšanās ar britu mūziķi Deividu Boviju un darbs pie albuma "Blackstar".

Koncertā skanēja gan fragmenti no pēdējos gados tapušajiem Makkaslina albumiem, ko bigbendam aranžējis Linders, gan jaunas, vēl neizdotas kompozīcijas. 

Makkaslins, Linders un Latvijas Radio bigbends sniegs koncertu arī 11.februārī Ventspils koncertzālē "Latvija".

"Spīķeru koncertzālē" 10.februārī uzstāsies saksofonu kvartets "Atomos", perkusionists Ernests Mediņš un saksofonists Karolis Šarkus. Saksofonu kvarteta "Atomos" dibinātājs Arvīds Kazlausks ir apvienojis jaunākas paaudzes saksofonistus - Aigaru Raumani, Robertu Martini un Rūdolfu Pēteri Rubeni.

Lielajā ģildē 16.februārī uz vienas skatuves būs dzirdami Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un modernā džeza grupa "Lupa" koncertprogrammā "Simfodžezs cauri gadu desmitiem".

Komponists, taustiņinstrumentālists un sitaminstrumentālists Andris Buiķis sadarbībā ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" un grupu "Lupa" radījis koncertprogrammu, kuru veido 12 simfodžeza ainas.

Lielajā ģildē 17.februārī uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar "Rīgas Saksofonu kvartetu" un Kazlausku diriģenta Jāņa Stafecka vadībā. Programmā izskanēs Modesta Musorgska "Izstādes gleznas", Džona Adamsa "Saksofonkoncerts", kā arī pirmatskaņojumu piedzīvos Uģa Prauliņa "Uvertīra saksofonu kvartetam un orķestrim".

Festivāls "Saxophonia" noslēgsies 18.februārī Lielajā ģildē, kur uz vienas skatuves kopā ar Latvijas Radio bigbendu uzstāsies brazīliešu džeza mūzikas mākslinieki - saksofonists Ademirs Žuniors un perkusionists Tiago Loei. Koncertā skanēs Žuniora oriģinālkompozīcijas, kā arī brazīliešu mūzika un pasaules džeza klasika.