foto: LETA
Dziedātājs Kaspars Dimiters: dvēselē esmu krievs
Kaspars Dimiters
Mūzika
2023. gada 10. janvāris, 20:55

Dziedātājs Kaspars Dimiters: dvēselē esmu krievs

Jauns.lv

“Pie saviem piederīgajiem es latviešiem / Ar mīlestību attiecos / Bet manas dvēseles dzimtene / Ir Kristus Svētā Krievzeme,” dzied Kaspars Dimiters nesen “Youtube” publiskotajā jaunajā dziesmā, kur cildina krievu garu — viņaprāt, krievs nav tautība, bet dvēseles stāvoklis.

Pieminot gan Visocki, gan Okudžavu, gan “atbrīvotājus”, kuri "glāba visus ar uzvarām no nāvējošām saitēm", impēriju un PSRS, protams, mūziķis neiztiek bez knābiena Amerikai, kurai “mēs visi te esam utis”.

Dziesmu un autoru cildinošajos komentāros par krieviem un krievu dvēseles stāvoklim piemītošo garīgumu, kuru Rietumos nekad nesapratīs, neiztika arī repliku par notiekošo karu Ukrainā, vienmēr paužot atbalstu agresijai. Kaut gan vairums atbildēja lakoniski, neiztika arī bez ķengāšanās. “Atbalstu speķareiha [Ukrainas nicinošs apzīmējums krievu sabiedrībā] denacifikāciju. Slava Donbasam!” raksta kāds, kurš paslēpies aiz zīmīga segvārda “Zanoza” (“skabarga”).

Kaspars Dimiters jau sen ir pazīstams ar Kremlim un Krievijai labvēlīgiem uzskatiem, un pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā skaidri noteicis, kurā pusē viņš ir.

Savulaik Dimiters sacerēja garadarbu par godu pērnā gada jūlijā likvidētajam Krievijas algotnim Andrejam Ivančukam ar iesauku “Kubaņ”, bet vēlāk — “krievu pasaules” ideologa Aleksandra Dugina meitas Darjas piemiņai, kuru nezināmas personas nogalināja 2022. gada 21. augustā, uzspridzinot tēva automašīnu, kurā viņa bija pie stūres. Darja Dugina bija aktīva Krievijas propagandas mašīnas darbiniece, kura cītīgi gāja tēva pēdās, nežēlojot laiku un pūles Krievijas pastrādāto noziegumu attaisnošanai.

Dimiters nav vienīgais latviešu mūziķis ierakumu pretējā pusē, pietiek atcerēties Imantu Kalniņu — leģendu, kura mūziku joprojām mīl gan veci, gan jauni.

Kaspars Dimiters nosvin 60. dzimšanas dienu

Dziesminieks Kaspars Dimiters 1. maijā nosvinēja 60 gadu jubileju Cēsu pils parkā.

gallery icon
127


 

Kaspars un Līga Dimiteri ar dēliem

gallery icon
6

Kaspara Dimitera dzīve pagrabā

gallery icon
8