foto: no privātā arhīva
Aktieris Maksims Busels pēc uzvaras deju šovā beidzot ved draudzeni uz randiņu
Maksima sirds jau 12 gadus ir saistīta ar mākslinieci Elīnu Arbidāni, un abu attiecības brīžam rit kā pa amerikāņu kalniņiem.
Slavenības
2022. gada 26. decembris, 07:44

Aktieris Maksims Busels pēc uzvaras deju šovā beidzot ved draudzeni uz randiņu

Žurnāls "Kas Jauns"

Pēc pārliecinošas uzvaras šovā "Dejo ar zvaigzni!" aktieris Maksims Busels (29) atgūst spēkus ārsta kabinetā, kāpj uz teātru skatuvēm un velta uzmanību savai mīļotajai sievietei. Nē, lai vai cik saskanīgs pāris abi būtu šova laukumā, tā nav viņa deju partnere Liza Manija. Tieši mīlestībai reālajā dzīvē Maksims var pateikties par spēju ar romantiku piepildīt savus tēlus uz skatuves.

Dzīves ritms kopš jūlija, kad sākās mēģinājumu process šovam "Dejo ar zvaigzni!", bijis tik intensīvs, ka Maksimam nav sanācis laika atpūsties.

Šova "Dejo ar zvaigzni" piektās sezonas fināls

Šova "Dejo ar zvaigzni" piektās sezonas fināls 2022. gada 4. decembrī.

gallery icon

Jau nākamajā dienā pēc uzvaras viņš bija redzams Rēzijas Kalniņas mākslas telpā "OratoriO" izrādē "Tagad un tad", bet aiznākamajā – vairāk nekā pusotru stundu bez pārtraukuma aizraudams publiku izpārdotā monoizrādē "1900. Leģenda par pianistu" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Pa vidu vēl nācās apmeklēt ārstu, lai atgūtu balsi. “Man tā daļēji pazuda, laikam slodze tādā veidā mēģināja atrast ceļu, kā izlauzties,” tiekoties ar žurnālu "Kas Jauns", atklāj aktieris, kura uzstāšanos teātrī glābusi kaklā sapilināta eļļa, sistēma un C vitamīns. Tikai pēc kāda laika aktieris varēja baudīt pirmo brīvdienu. Tiesa, nosacīti, jo, pirms aizvest savu otru pusīti uz kino, vēl vajadzēja tikt galā ar pāris intervijām.

foto: no privātā arhīva
Maksima sirds jau 12 gadus ir saistīta ar mākslinieci Elīnu Arbidāni, un abu attiecības brīžam rit kā pa amerikāņu kalniņiem.

Pārliecinoša uzvara

Lai arī Maksims jau pāris gadu ir pamanīts un novērtēts arī latviešu kultūrvidē – 2018. gadā tika nominēts kā gada aktieris "Spēlmaņu nakts" balvai par lomu izrādē "1900. Leģenda par pianistu", ir aicināts uz sarunu festivālu "Lampa", kopā ar psiholoģi Kristīni Balodi ierakstījis podkāstu "Seksuāli inteliģents" –, visplašāko atpazīstamību viņš guva, piedaloties šovā "Dejo ar zvaigzni!". Ne tikai atpazīstamību, bet arī simpātijas, par ko liecina galvenokārt latviešu skatītāju balsojums: Maksims Busels un Liza Manija par uzvarētājiem kļuva ar 16 502 balsīm, kamēr otrās vietas ieguvēji Jānis Pētersons un Olena Čerekova ieguva 11 388, bet Rūta Dvinska un Viktors Haritonovs – 11 230 balsis, liecina kanāla TV3 sniegtā informācija.

Maksims ir dzimis rīdzinieks, kura dzimtas saknes stiepjas tālu. “Mana mamma ir čuvašiete, bet tētī ir gan baltkrievu, gan igauņu asinis.” Aktieris zina stāstīt, ka viņa vectēvs pa tēva līniju Otrā pasaules kara sākumā uz Latviju atbēdzis kā mazs bērns, kuram nogalināta ģimene. Pat nezinājis, kad īsti dzimis, tik to, ka kara sākumā un ap to laiku jau bijušas nodzeltējušas lapas.

Atsakās no darba Maskavā

Lai arī beidzis krievu skolu un izmantojis darba iespējas, ko varējis labāk realizēt kā krievvalodīgais, Maksims centies nonākt arī latviešu kultūras vidē, par ko vispirms paldies saka Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktorei Danai Bjorkai. “Viņa uz teātri aicina arī latviešu režisorus, tāpēc esmu jau strādājis ar Kairišu, Seņkovu un Nastavševu. Kovida mājsēdes rezultātā iepazinos ar Kristīni Balodi, kas mani bija redzējusi izrādē un aicināja uz podkāstu par seksuālo inteliģenci.”

Šovā "Dejo ar zvaigzni!" nokļuvis, producenta Guntara Gulbiņa uzaicināts. “Sen, kad beidzu akadēmiju, piedalījos šova "X faktors" atlasē. Tālu netiku, bet viņi mani atcerējās. Jau manā "Instagram" redzams, ka pieņemu dažādus izaicinājumus, – esmu pa šo laiku ne tikai teātrī spēlējis, bet arī filmējies Somijā, Ukrainā un Krievijā."

"Visu savu dzīvi esmu tāds – attīstos, negribu būt apmierināts tikai ar to, kas sasniegts. Tādā ziņā esmu traks un, iespējams, nenormāls. Gribu tālāk un augstāk,” stāsta Busels, piebilstot, ka sakarā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā gan pārtraucis darba attiecības ar producentiem Maskavā, kur gaidījis liels projekts. “Kad sākās karš, viss mainījās. Līdz tam, neraugoties uz sāpīgo vēsturi, cerēju, ka katra nākamā paaudze spēs arvien daudz ko mainīt uz labu. Tieši pirms kara Maskavas Nāciju teātris mani pēc pusgadu ilguša kastinga apstiprināja galvenajai lomai izrādē "Kabarē". Biju jau iejuties tur – nofilmējies divos seriālos, lidojis šurpu turpu, jo dzīvot Maskavā man nepatika. Jutu, ka esmu viņiem interesants kā eiropietis, teica, ka citādi skatos, sarunājos, ka grib sadarboties. Tāda sakritība – dienā, kad sākās karš, man bija jāizlemj, ko darīt ar darbu šajā lugā, kura arī ir par karu (Pirmo pasaules karu), no kura mākslinieki cenšas distancēties savā kabarē “burbulī”. Biju ieguldījis daudz laika darbā un atļauju sakārtošanā, lai tur strādātu. Bet sapratu, ka man nav pat jautājumu, vai palikt tur. Pēc pases esmu Latvijas pilsonis un neatbalstu Krievijas iebrukumu Ukrainā, es nevarēju tur palikt.”

Apmeklē psihoterapeitu

“Pirms gada biju aizgājis no Čehova teātra štata, lai varētu sevi realizēt arī citos projektos, tāpēc bija bažas, ko darīšu tālāk. Bija grūti pārdzīvot tās šausmas, kas notiek Ukrainā. Man tur ir daudz draugu un kolēģu. Pagājušajā gadā visu vasaru nodzīvoju Kijivā, kur filmējos galvenajā lomā seriālā. Nevarēju tikt galā ar smagām skumjām, biju depresijā, tāpēc nācās pat apmeklēt psihoterapeitu,” neslēpj Maksims. Priecīgāku skatu uz dzīvi radījis kāds režisors, dodot mājienu, ka labprāt sadarbosies topošā iestudējumā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. Kas tas būs, aktieris pagaidām nekonkretizē, vien intriģē, ka katram tā varētu būt loma, par ko sapņo.

Vasaras sākumā Maksimam tika piedāvāta galvenā loma "Tet" melodrāmā "Dzelzs nervi", kas tiek uzņemta kopā ar ukraiņiem. “Pavasarī būs divi projekti, kas iznāks ar manu dalību,” stāsta Busels, īpaši priecājoties, ka viņam pirmo reizi piešķirta loma latviešu valodā.

Nervu pārbaude

Maksims un Liza bija pāris, kas "Dejo ar zvaigzni!" dabūja pamest oktobra sākumā. Mēneša beigās viņi deju laukumā izcīnīja iespēju atgriezties, kā dēļ pārslodze vairs nebija izbēgama. Turklāt prombūtnes perioda dēļ pāris atšķirībā no citiem nebija sagatavojis finālam vajadzīgās dejas, tāpēc nepilnā nedēļā no jauna nācās iestudēt visus trīs priekšnesumus, ne tikai frīstailu. “Kad saņēmām skatītāju balvu – esmu cilvēks, kurš labāk noskaņojas uz sliktāko scenāriju –, domāju, nu re, to iedeva, lai katram būtu kaut kas. Tiešām domāju, ka uzvarētājs būs Jānis. Finālisti bija ļoti augstā līmenī, to secināju, redzot televīzijā aizkulisēs fragmentus. Kad bija nosaukta trešā vieta, es Lizai čukstēju – mēs esam visu sasnieguši, esmu priecīgs par to, ko izdarījām; gatavoju tam, ka mums nebūs pirmā vieta. Tāpēc pārsteigums par uzvaru mums bija tik liels,” sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" teic Maksims, kura partnere, izdzirdot rezultātus, nespēja valdīt aizkustinājuma asaras. “Tajā brīdī atcerējos, ko man meistars Kultūras akadēmijā mācīja, – atlaid savu sapni, un tad šis sapnis pie tevis atnāks…” viņš pasmaida.

Vaicāts, kur tērēs pusi (pēc nodokļu nomaksas – 5000 eiro) no šovā iegūtajiem 15 000 eiro, Maksims teic, ka nav mainījis savus nodomus. “Gribu palīdzēt savai māsai, kura Berlīnē studē mūzikas producēšanu, kā arī mammai, kurai ir dzīvokļa kredīts. Pats sev arī kaut ko atstāšu, jo Ziemassvētkos taču jāpērk dāvanas!” teic šova uzvarētājs.

Finālā izstāsta par sevi

Ņemot talkā aktiera talantu, Maksims savus romantiskos tēlus šova laukumā veidoja tik pārliecinoši, ka daudziem skatītājiem šķita – viņa un Lizas starpā dzimst patiesas jūtas. Fani pārim pat vietnē Instagram izveidoja kopīgu profilu. Turklāt aktieris vairākkārt intervijās izteicies, ka nevar labi nospēlēt lomu, ja neiemīlas savā skatuves partnerē. Tāpēc daudziem ir pārsteigums, uzzinot, ka Maksima sirds ir aizņemta un tajā jau divpadsmit gadus būtiskākā vieta ir gleznotājai Elīnai Arbidānei. Un tieši abu mīlas stāsts un dzīvesveids dejojošajam un dziedošajam aktieriem ļauj piepildīt savus tēlus ar romantiķa dvēseli, tostarp fināla izskaņā frīstailam izvēloties muzikālo pavadījumu no filmas "La La Land: Kalifornijas sapņi".

“Kad producenti jautāja, kuru dziesmu izvēlēšos frīstailam uz finālu, teicu, ka gribu no "La La Land", lai arī apzinos, ka tā nav populāra dziesma, kāda ir būtiska šovam. Man tā ir mīļākā filma tās idejas dēļ – cilvēki, lai īstenotu savu sapni, nevar būt kopā. Man nepatīk seklas drāmas, kurās strīdas un plēš traukus... Kāpēc Romeo un Džuljeta bija laimīgi? Tāpēc, ka dzīvoja tikai trīs dienas. Ja turpinātu kopdzīvi, būtu nelaimīgi, jo saprastu, kas ir trauku mazgāšana un ķīviņi par sadzīviskām lietām,” izvēli pamato Maksims.

Starp karjeru un mīlestību

Ar Elīnu Maksims iepazinies pirms divpadsmit gadiem internetā. “Pirmo reizi tikāmies Rīgas autoostā, kur viņa atbrauca no Liepājas. Tas bija tāds klikšķis – no pirmā acu uzmetiena! Tā viņa katru piektdienu uzreiz pēc skolas brauca uz Rīgu, es viņu sagaidīju autoostā ar ziediem, līdz svētdienas vakaram laiku pavadījām abi Rīgā.” Rīgā uzsāktā kopdzīve gan drīz izirusi, kaut gan Maksims draudzeni pat bildinājis. Elīna apprecējusies, bet ne ar viņu. “Es sāku tā mācīties akadēmijā, ka atslēdzos no visa dzīvē, esmu darbaholiķis. Attiecības pārtraucām, un tad Elīna satika citu cilvēku, ar ko apprecējās. Jā, biju ļoti greizsirdīgs, nenovēlu nevienam iziet cauri tādām sāpēm, bet spēju nonākt līdz tam attiecību līmenim, kurā priecājies, ka otrs jūtas laimīgs,” atklāj Maksims.

foto: no privātā arhīva
Maksima sirds jau 12 gadus ir saistīta ar mākslinieci Elīnu Arbidāni, un abu attiecības brīžam rit kā pa amerikāņu kalniņiem.

Pēc trim gadiem Elīna izšķīrusies, un Maksims ar viņu atkal saticies kā pirmo reizi. “Tā ir kāda nesaprotama enerģija. Katra satikšanās man ir kā izveseļošanās. Jā, arī pēc tam bijušas drāmas, bet esam tās pārvarējuši, atrodot veidu, kā dzīvi baudīt kopā, nevis ciest. Man nav tiesību ar savu darba grafiku turēt kādu cilvēku pie sevis, es ļoti apzināti izvēlējos karjeru. Tas ir skumji, bet vienlaikus skaisti. Un, iespējams, tieši šie iekšējie konflikti palīdz manā darbā, jo spēju tos izdzīvot, veidojot tēlus.” Aktieris paskaidro, ka abi iekārtojušies tā, ka dzīvo atsevišķi katrs pēc sava dienas režīma (Elīna ir cīrulis, Maksims – pūce), bet satiekas, lai baudītu dzīvi.

Kopdzīve caur gleznām

Aktieris intervijās stāsta, ka fiziski ir brīvs cilvēks, bet viņa sirds nav brīva. “Varbūt tas kādam izklausās dīvaini. Bet kurš var pateikt, kā ir pareizi? Vai tās ir sabiedrībā pieņemtās normas? Mūsuprāt, pareizi ir tas, kas liek justies ērti un laimīgi, nedarot pāri citiem un cienot vienam otru. Un mums abiem tas ir pieņemami,” aizdomājas Maksims, atgriežoties pie filmas "La La Land" domas – sekot saviem sapņiem. Šova uzvarētājs priecājas, ka Elīna, lai arī nav nākusi uz šovu – šajā ziņā abi esot līdzīgi, jo nepatīk saviesīgu pasākumu burzma –, viņu it visā atbalstījusi, arī slavējusi par dejas jutekliskumu, kāds panākts pārī ar Lizu.

Aktiera otra pusīte ir ne vien gleznotāja, viņai ir arī vintāžas apģērbu internetveikals. Maksimu Elīna iemūžinājusi vairākās gleznās, kas rotā gan abu dzīvokļu sienas, gan mākslinieces "Instagram".

“Kā māksliniecei viņai patīk zīmēt pēc dzīva modeļa. Es to ļoti cienu. Lai uzgleznotu apelsīnus ar lapiņām, viņa tos pat pasūtījusi no Portugāles. Nevis izdomāja kā nebūt piezīmēt to lapiņu pati, bet zīmēja īstu augli ar lapiņu. Tāpēc, kad skaties uzgleznoto apelsīnu, gribi to apēst, cik tā māksla ir īsta,” draudzenes talantu slavē Maksims, kurš pats vismaz četras reizes pozējis savam portretam.