Jaunzēlandes premjerministres nolamāšanās stenogrammas kopija pārdota par milzu naudu
Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna
Slavenības
2022. gada 22. decembris, 17:07

Jaunzēlandes premjerministres nolamāšanās stenogrammas kopija pārdota par milzu naudu

Jauns.lv

Jaunzēlandes premjerministres Džasindas Ārdernas aizvainojošās piezīmes stenogrammas kopija pārdota par nepilniem 60 tūkstošiem eiro.

Jaunzēlandes parlamenta sēdes stenogrammas, kurā premjerministre nolamāja opozīcijas politiķi, kopija labdarības izsolē ir pārdota par vairāk nekā 100 tūkstošiem Jaunzēlandes dolāru (59,4 tūkstoši eiro).

Skandālu izraisījušais incidents notika pagājušajā nedēļā, kad Ārdernas aizskarošais komentārs tika uztverts mikrofonā pēc opozīcijas partijas līdera Deivida Sīmūra premjerei adresēta jautājuma.

Debatēs Sīmūrs lūdza Ārdernai sniegt piemēru tam, kā viņa "pieļauj kļūdu, pareizi atvainojas par to un to izlabo". Ārderna atbildēja, ka ir bijuši vairāki gadījumi, kad viņas administrācija ir atzinusi, ka nav sniegusi "ideālu atbildi", tostarp valsts atbildes reakciju uz Covid-19 pandēmiju.

Pēc tam premjere apsēžas, bet mikrofonā dzirdams, kā viņa klusiņām nosaka: "Viņš ir tik augstprātīgs mērglis." Vēlāk viņa atvainojās Sīmūram.

Kaut gan Ārderna un Sīmūrs ir sīvi konkurenti politikā, abi nolēma incidentu izmantot cēlam mērķim. Politiķi parakstīja oficiālās parlamenta sēdes stenogrammas kopiju, to ierāmēja un izlika izsolei.

“Kad es viņai to ierosināju, viņa uzreiz piekrita,” sacīja Sīmūrs. “Mani pārsteidza izsoles dalībnieku laipnība, palīdzot visiem “mērgļiem” ar savu dāsnumu.”

Izsoles uzvarētājs Džulians Šortens izteicās vietējiem medijiem, ka viņam nāksies ņemt kredītu, lai samaksātu solīto summu 100 100 Jaunzēlandes dolāru apmērā, taču tik un tā ir laimīgs par pirkumu.