foto: PAT BENIC/UPI/Shutterstock/ Vida Press
"Bailes un naids": kāpēc patiesībā "Putina krustmeita" Sobčaka aizbēga no Krievijas
Ksenija Sobčaka 2018. gadā.
Slavenības
2022. gada 5. novembris, 07:33

"Bailes un naids": kāpēc patiesībā "Putina krustmeita" Sobčaka aizbēga no Krievijas

Jauns.lv

Blogere ar daudzu miljonu auditoriju Ksenija Sobčaka aizbēga no Krievijas daudzus mēnešus pēc kara sākuma. Viņas palikšana valstī izraisīja neizpratni. Vai slavenā žurnāliste izgaismo realitāti neatkarīgi no Kremļa cenzūras, vai ir dubultaģents.

Ksenija Sobčaka ir Putina politiskā skolotāja, Sanktpēterburgas pirmā mēra Anatolija Sobčaka meita. Pati Ksenija 2018. gadā uzstājās kā Krievijas prezidenta kandidāte. Par politiskajām ambīcijām viņa paziņoja 2017. gada decembrī.

Šodien viņa ir viena no "krievu pasaules" video blogeriem. Strīdi par to, kuru stratēģiju viņa piekopj savos izteikumos, vai savējo, kas tiek pozicionēta kā opozīcijā esoša, vai tomēr prokremliska, nerimst. Nesen Sobčaka pēkšņi aizbēga no Krievijas.

Kājām, bet ne basām

Oktobra sākumā viena no valsts informatīvajām aģentūrām ziņoja, ka izmeklēšanas komiteja, kuru vada odiozais Putina ieliktenis Aleksandrs Bastrikins, pēkšņi sākusi pārbaudīt Sobčaku. "Asiņainā lēdija", tā sauc Sobčaku "Telegram", atļāvusies savā kanālā izteikties kinorežisoram Vitālijam Manskim, kurš paziņojis, ka kinorežisors Ņikita Mihalkovs zog no valsts kases. Pret Manski šobrīd ierosināta krimināllieta, Sobčaka šajā lietā ir liecinieks.

25. oktobrī Sobčaka paziņoja par sava komercdirektora Kirila Suhanova aizturēšanu krimināllietas ietvaros pēc panta "Izspiešana". "Tie ir murgi, nonsenss. Kirils ir uzņēmējs un mūsu reklāmists, es un visa mana redakcija to vērtējam kā kārtējo spiedienu uz žurnālistiku valstī," sacīja Sobčaka.

Tomēr tajā pašā dienā kratīšanas notika pašas Sobčakas savrupmājā. Bet pēc tam, kad Maskavas tiesa 26. oktobrī lietā par 11 miljonu rubļu it kā izspiešanu no "Rostech'' vadītāja Sergeja Čemezova uz diviem mēnešiem apcietināja Suhanovu, Sobčaka aizbrauca no Krievijas caur Baltkrieviju uz Lietuvu. Valsts mediji uzreiz rakstīja, ka Sobčaka ir aizdomās turamā izspiešanas lietā.

Ja ticēt Krievijas opozicionāram Konstantīnam Borovskim, tieši Čemezovs sponsorēja Navaļnija atbalstītājus, ar kuriem vienu laiku bijusi tuva Sobčaka, vēsta "Postimees".

26. oktobrī šajā pašā lietā tika apcietināts otrs figurants - bijušais žurnāla "Tatler" galvenais redaktors Arians Romanovskis.

Ksenija Sobčaka ar vīru un dēlu atpūšas Itālijā

gallery icon

Žurnālistu un blogeru aresti ar daudzmiljonu auditoriju notikuši jau agrāk. Augustā Maskavā apcietināja mediju tehnologu Olgu Arharovu, žurnālisti Aleksandru Bajazitovu un PR speciālisti Innu Čurilovu. Tika ziņots, ka arī viņi mēģinājuši izspiest  "Rostech" struktūru naudu.

Savukārt Ksenija Sobčaka spējusi aizbēgt. Pārvarēt aizliegumu Krievijas pilsoņiem ieceļot Baltijas valstīs viņai palīdzēja Izraēlas pase, par kuru sieviete iepriekš nebija ziņojusi nedz savai daudzmiljonu lasītāju armijai, nedz Krievijas valstij.

Bailes un naids

Drīz vien internetā pret Sobčaku sāka līst naida runa. Ienīst viņu tikpat aktīvi, cik lasa un skatās.

"Naids pret Sobčaku ir īsta Krievijas sabiedrības saistviela. Nekas cits tā nevieno opozīcijas aktīvistus ar Putina vēlētājiem, kas atbalsta karu. Ksenija to labprāt provocē pati. Kopumā šajā lielajā toksiskajā kamolā visi gūst likumīgu baudu," sacīja viena no Sobčakas priekšvēlēšanu komandas loceklēm 2018. gada prezidenta vēlēšanās, bet tagad pašvaldības deputāte Sanktpēterburgā Natālija Grjazņeviča.

Tik dažādā žurnāliste un politiķe Ksenija Sobčaka

Tik dažādā žurnāliste un politiķe Ksenija Sobčaka

gallery icon

Tomēr pati Grjazņeviča jūt līdzi Sobčakai un uzskata, ka viņas problēmas ir politiskas: "Sarežģīti laikam bija šķirties no ilūzijas, ka Krievijā vēl var veidot lielu masu mediju un nodarboties ar kaut kādu samērā neatkarīgu darbību. Vecie spēles noteikumi vairs nedarbojas."

Asiņainā lēdija 2.0

Vai Lietuva ļaus "Putina krustmātei" sākt "filmēšanu" savā teritorijā, nav fakts.

"Sobčaka nav ES, Lielbritānijas, ASV sankciju sarakstos. Taču tas nenozīmē, ka priekšnoteikumu šādam lēmumam nevarētu būt," sacīja Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis.

"I 'll be back"

Savukārt publicists Artemijs Troickis ir pārliecināts, ka Ksenija Sobčaka tuvākajā laikā atgriezīsies Krievijā.

Ksenija Sobčaka Jūrmalā „Comedy Club” jubilejā

gallery icon

"Tāpēc, ka viņa burtiski ir daļa no visa šī Kremļa - Rubļovkas elitārā Putina tusiņa," savu domu skaidro Troickis. "Viņa vienmēr var paprasīt atgriezties, viņu, dabiski, pieņems. Lai to izdarītu, vispirms jāpakaulējas un jāvienojas. Es domāju, ka no Ksenijas puses nosacījums būs viens un vienkāršs: lai viņu neiesēdina. Bet no Putina puses prasība būs: pietiek, skuķīt, dīvaini uzvesties. Un domāju, ka Ksenija šiem nosacījumiem piekritīs."

P.S.

Ksenijas Sobčakas māte, Krievijas senatore Ludmila Narusova paziņojusi, ka viņas meita drīz atgriezīsies Krievijā.

"Būs, ļoti drīz," uz jautājumu, vai Sobčaka atgriezīsies Krievijā, atbildēja Narusova.

Pati Sobčaka pēc aizbraukšanas no Krievijas par savām problēmām ar Vladimira Putina tiesībsargājošajām iestādēm nav izteikusies. Tāpat no bijušās Krievijas prezidenta kandidātes nav arī izskanējušas replikas par to, kur viņa un viņas ģimene dzīvos tālāk.