foto: REUTERS/SCANPIX
Hakeris, kurš nozaga Eda Šīrana dziesmas, tagad sēž aiz restēm
Eds Šīrans Londonā, Lielbritānijā, 2022. gada 5. jūnijā. REUTERS/Hanna McKay/Pool/File Photo
Slavenības
2022. gada 22. oktobris, 17:00

Hakeris, kurš nozaga Eda Šīrana dziesmas, tagad sēž aiz restēm

Jauns.lv

Hakerim, kurš nozaga Edam Šīranam divas neizdotas dziesmas un pārdeva tās tumšajā tīmeklī jeb "dark web", ir piespriests 18 mēnešu cietumsods, vēsta raidorganizācija BBC.

Adrians Kvjatkovskis Šīrana mūziku un 12 repera Lil Uzi Vert dziesmas tumšajā tīmeklī iemainīja pret kriptovalūtu.

23 gadus vecajam jaunietim no Ipsvičas izdevās tos iegūt pēc izpildītāju digitālo kontu uzlaušanas, paziņoja Lielbritānijas Karaliskā prokuratūra. 

Kvjatkovskis atzina 19 apsūdzības, tostarp autortiesību pārkāpumu un noziedzīga īpašuma glabāšanu. Viņš no mūzikas bija nopelnījis 131 000 mārciņu, paziņoja Londonas pilsētas policija. 

Ipsvičas kroņa tiesa uzzināja, ka, pārmeklējot viņa klēpjdatoru, tika atklāti 565 audio faili, tostarp Šīrana un Verta dziesmas. 

Izmeklēšanu ASV varas iestādes sākotnēji sāka 2019. gadā. Tas notika pēc tam, kad vairāku mūziķu vadība ziņoja Ņujorkas apgabala prokuroram, ka kāds tiešsaistē pazīstams kā "Spirdark" ir uzlauzis vairākus kontus un pārdod saturu.

Izmeklēšana saistīja e-pasta adresi, kas tika izmantota, lai izveidotu Spirdark kriptovalūtas kontu, ar Kvjatkovski.

Viņa mājas adrese Apvienotajā Karalistē bija saistīta arī ar IP adresi, ko izmantoja, lai uzlauztu kādu no ierīcēm.

Pēc tam lieta tika nodota Londonas pilsētas policijai, un Kvjatkovskis tika arestēts 2019. gada septembrī.

Pēc policijas ziņām, tika konfiscētas septiņas ierīces, tostarp cietais disks, kurā bija 1263 neizdotas 89 izpildītāju dziesmas.

Cietajā diskā saglabātajā dokumentā bija apkopota metode, ko viņš izmantoja, lai tos iegūtu, kā arī konfiscēto Bitcoin krātuve.

Virsprokurore Džoanna Jakimeka sacīja, ka Kvjatkovskis ir "pilnīgi neievērojis" mūziķu radošumu, smago darbu un zaudētos ienākumus.

"Viņš savtīgi nozaga viņu mūziku, lai nopelnītu naudu, pārdodot to tumšajā tīmeklī," viņa sacīja.

Augustā Kvjatkovskis Ipsvičas miertiesā atzina savu vainu trīs apsūdzībās par neatļautu piekļuvi datora materiāliem, 14 apsūdzībās par ar autortiesībām aizsargāta materiāla pārdošanu, vienā apsūdzībā par noziedzīga īpašuma pārveidošanu un divās apsūdzībās par noziedzīga īpašuma glabāšanu. Viņš arī atzina, ka par dziesmām saņēmis kriptovalūtu.

Detektīvs sacīja, ka Kvjatkovskis ir ļoti kvalificēts, taču diemžēl viņš savus talantus izmantojis nelikumīgi.

Manhetenas apgabala prokurors Alvins Bregs jaunākais sacīja, ka lieta liecina, ka "kibernoziegumiem nav robežu". "Šī persona īstenoja sarežģītu shēmu, lai nozagtu neizdotu mūziku, lai aizpildītu savas kabatas," viņš teica.