foto: AP/Scanpix
Ziņas ap bēdīgi slavenā krievu teroristu bandu vadoņa Igora Girkina atrašanās vietu nebeidz virmot
Bēdīgi slavenais krievu teroristu bandu vadonis Igors Girkins "Strelkovs" (centrā). Foto no 2014. gada.
Trakā pasaule
2022. gada 19. oktobris, 16:32

Ziņas ap bēdīgi slavenā krievu teroristu bandu vadoņa Igora Girkina atrašanās vietu nebeidz virmot

Jauns.lv

Pēdējās dienās liela uzmanība pievērsta no Krievijas izskanējušajām ziņām, ka bēdīgi slavenais krievu teroristu bandu vadonis Igors Girkins "Strelkovs", iespējams, devies uz Ukrainu. Arī Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirils Budanovs otrdien, 18. oktobrī, intervijā projektam "Orestokratiya" apgalvoja, ka Girkins ir ieradies okupētās Ukrainas teritorijā.

Kas lika domāt, ka Girkins devies uz Ukrainu?

Ja pirms pāris dienām vairāki prokremliskie militārie blogeri un "patriotiskie" krievu "Telegram" kanāli ziņoja, ka Strelkovs devies uz fronti, bet oficiāla apstiprinājuma tam nebija, tad otrdien, 18. oktobrī, arī paša Strelkova "Telegram" kontā parādījās ieraksts: "No 14.10.2022. aktīvajā armijā", plašāk gan neko nepaskaidrojot.

Iepriekš politiskais aktīvists un krievu rakstnieks Maksims Kalašņikovs ziņoja, ka Igors Strelkovs ir sazinājies. "Viņš ir dzīvs un vesels, lai gan kaujas ir smagas un zaudējumi lieli. Kur viņš atrodas, ir noslēpums. Jūs varat saprast, kāpēc."

Baumas par viņa došanos uz Ukrainu izraisīja citkārt aktīvā Girkina klusēšana "Telegram" vietnē. Vēlāk viņa 29 gadus vecā sieva Miroslava Reginskaja publicēja fotogrāfiju ar vīru, kurā viņš tērpies formastērpā. ""Kur ir Igors Ivanovičs?", "Vai ar viņu viss kārtībā?", "Kur viņš ir aizgājis?" Es atbildu: "Viss ir kārtībā! Viņš drīz sazināsies ar jums," paziņoja Miroslava.

Vienlaikus sociālajos tīklos trešdien, 19. oktobrī, izplatījusies fotogrāfija, kura izsaukusi diskusijas, apšaubot, vai Girkins patiesi ir Ukrainā. Kamēr daži uzskata, ka viņš, iespējams, joprojām atrodas Krievijas teritorijā, tikmēr citi skaidro, ka fotogrāfijā redzamā vieta tomēr nav Rostovas apgabalā, kā uzskata citi.

Pati Ukrainas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka Girkins ir Ukrainā.

Ukrainas Aizsardzības ministrija: Girkins atrodas Krievijas okupētajā Ukrainas daļā

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirils Budanovs intervijā projektam "Orestokratiya" norādīja, ka Girkins ir ieradies okupētās Ukrainas teritorijā, vēsta "Ukrainska Pravda".

"Mēs zinām vienu no viņa atrašanās vietām. Viņš jau ir ieradies okupētās Ukrainas teritorijā."

Budanovs arī atgādināja, ka Ukrainas galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR) piedāvā atlīdzību 100 tūkstošu dolāru apmērā (apmēram 102 000 eiro) par Girkina nodošanu Ukrainas gūstā. Attiecīgā informācija jānosūta pa tālruni 093-117-58-09.

Pēc izlūkdienesta vadītāja teiktā, šis numurs jau ir saņēmis "vairākus pilnīgi reālus piedāvājumus".

GUR vadītājs atzina, ka 100 tūkstoši dolāru ir zema cena par tik vērtīgu gūstekni. Galu galā Girkins ir "svarīgs informācijas nesējs" un starptautiskajā kriminālprocesā ir nozīmīga persona.

Kāpēc tik meklēts?

Igors Strelkovs ir bijušais Federālā drošības dienesta darbinieks, bija viens no Krievijas iesūtītajiem diversantiem, kas organizēja Krimas okupāciju, bet vēlāk viņš vadīja iebrukumu arī Ukrainas kontinentālajā daļā.

Kādu laiku viņš bija arī Maskavas finansēto kaujinieku bandu pašpasludinātās tā dēvētās Doņeckas tautas republikas "aizsardzības ministrs".

Ukrainas ģenerālprokuratūra pret viņu ierosinājusi vairākas krimināllietas par terorismu, slepkavībām, spīdzināšanu un valsts suverenitātes pārkāpšanu.

Viņu starptautiskā meklēšanā izsludinājusi arī Nīderlande saistībā ar Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs Girkina vadīto teroristu bandu kontrolētās teritorijas 2014.gadā, kad tika noslepkavoti 298 cilvēki.

Iepriekš ukraiņi jau saziedojuši 50 000 dolāru balvai par Girkina sagūstīšanu.