foto: No personīgā arhīva
Lielbritānijas karaļa Čārlza III biznesa draugs – Latvijas baņķieris
Latvijas baņķieris Valērijs Belokoņs (no labās) un Apvienotās Karalistes karalis Čārlzs III, toreiz vēl Velsas princis.
Slavenības
2022. gada 11. septembris, 05:16

Lielbritānijas karaļa Čārlza III biznesa draugs – Latvijas baņķieris

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jaunajam Apvienotās Karalistes karalim Čārlzam III pirms gadiem desmit bija cieša sadarbība ar Latvijas baņķieri, “Baltic International Bank” dibinātāju Valēriju Belokoņu. Viņi savulaik dibinājuši kopuzņēmumu “PF Urban”, kuras direktors trīs gadus bija Latvijas baņķieris. Toreiz britu prese abus vīrus sauca par “finanšu draugiem”.

Sarunā ar Jauns.lv Belokoņs gan teica, ka nu abus jau sen kā vairs nesaista kopīgs bizness, bet savulaik Latvijas baņķieris ar toreizējo Velsas princi ticies ne reizi vien.

2010. gadā Belokoņu ģimenei piederošais uzņēmums – akciju sabiedrība “Hercogiste” kļuva par līdzīpašnieci Londonā dibinātajā starptautiskajā kopuzņēmumā “PF Urban”, kuras līdzīpašnieku vidū vēl bija Velsas prinča Čārlza fonds un Kuveitas kompānija “Jana Real Estate”, ko vadīja Kuveitas karaliskās ģimenes locekle princese Fadija.

Kopuzņēmums tika izveidots, lai sniegtu pakalpojumus ekoloģiskajā būvniecībā un pilsētu plānošanā, pamatojoties uz ilgtspējīgas attīstības principiem. Kā zināms, tagad 74 gadus vecais Čārlzs III ir studējis arhitektūru un viņš ir kaislīgs zaļās politikas aizstāvis, kas arī visu laiku bijis ne tikai viņu interešu, bet arī rūpestu lokā.

Lielbritānijas laikraksts “Daily Mail” raksta, ka Belokoņs no 2010. līdz 2013. gadam bija “PF Urban” direktors. Savukārt Londonas avīze “The Guardian” pirms teju desmit gadiem Valēriju Belokoņu nosaukusi par prinča Čārlza finanšu jeb bankas draugu.

Raksturojot princi Čārlzu 2010. gada intervijā, Belokoņa kungs sacīja: “Princis ir ļoti izglītots cilvēks ar saviem uzskatiem un lielisku izpratni par to, ko darīt attīstības labā, mazliet fanātisks zaļās kustības atbalstītājs, dedzīgs polo spēlētājs un ļoti patīkams sarunu biedrs”, rakstīja Londonas avīzes “The Guardian”.

foto: ekrānuzņēmums no "The Guardian"
Britu prese savulaik Velsas princi, tagad jau Apvienotās Karalistes karali Čārlzu III dēvēja par “finanšu draugiem”.

Valēriju Belokoņu 2010. gadā iecēla toreizējā Velsas prinča Čārlza fonda “The Prince’s Foundation for the Built Environment” Pilnvaroto padomē. Fonda galvenais mērķis bija atbalstīt tādu objektu būvniecību, kas būtu vizuāli skaisti, ilgtspējīgi un droši cilvēkiem un planētai. 2011. gadā fonds, novērtējot Valērija Belokoņa ieguldījumu, aktīvo sadarbību un  veikumu ilgtspējīgas attīstības ideju īstenošanā, viņam bija piešķīris augstu cieņu apliecinošu nosaukumu, pasludinot viņu par 2011. gada Goda biedru.

2010. gadā tika vēstīts, ka „PF Urban” plāno sniegt pakalpojumus būvuzņēmumiem, lielu nekustamo īpašumu īpašniekiem, tiem, kam pieder pamestās rūpnieciskās teritorijas, kā arī uzņēmumiem un fondiem, kas iegulda līdzekļus būvniecībā. Turklāt „PF Urban” jau bija pārņēmis virkni projektu, kurus bija uzsācis „Prince's Foundation for the Built Environment”, kā arī daļa no prinča fonda darbiniekiem devās strādāt „PF Urban”. Kopuzņēmums plānoja darboties Eiropā, Amerikas kontinentā, kā arī arābu valstīs.

Lielbritānijas troņa mantinieka prinča Čārlza fonds tika izveidots 1986. gadā ar sākotnējo nosaukumu „The Prince of Wales's Institute of Architecture”. Tas ieguvis lielu pieredzi arhitektūrā, pilsētu plānošanā un projektēšanā, ekoloģiskajā būvniecībā un pilsētu atjaunošanā.  Piemēram, „Prince's Foundation for the Built Environment”  nodarbojās ar Londonas Ķīniešu kvartāla pārbūvi, Jamaikas galvaspilsētas Kingstonas kvartālu renovāciju, ekoloģisko māju būvniecību un daudziem citiem līdzīgiem projektiem.

Princis Čārlzs un velosipēdi

gallery icon

Princis Čārlzs ar dēliem

gallery icon

Princis Čārlzs un Kamilla

Princis Čārlzs un Kamilla.

gallery icon

Princis Čārlzs un Kamilla kāzu dienā

Velsas princis Čārlzs un Kornvolas hercogiene Kamilla kāzu dienā 2005. gada 8. aprīlī.

gallery icon