Viņi neēd ne gaļu, ne zivis, ne pienu. Slavenības - vegāni. FOTO
Slavenības
2015. gada 13. maijs, 05:24

Viņi neēd ne gaļu, ne zivis, ne pienu. Slavenības - vegāni. FOTO

Jauns.lv

Vai esat kādreiz iedomājušies par to, cik daudz slavenību ir vegāni? Nevis veģetārieši, bet vegāni – kuri savā ēdienkartē ne tikai neiekļauj gaļu un zivis, bet arī piena produktus.

Slavenības pievērsušās vegānismam dažādu iemeslu dēļ. Vieni to izvēlējušies, jo nevēlas nogalināt dzīvniekus. Otri šādu diētu ievēro veselības dēļ. Trešie ir vegāni tikai tāpēc, ka tas šobrīd ir „moderni”. Lūk, slavenības, kas pierādījušas, ka būt par vegānu ir vieglāk un vienkāršāk nekā esat iedomājušies.

Braiens Adamss.

Nesen Rīgas publiku priecējušais kanādiešu rokeris ir vegāns jau vairāk nekā 25 gadu garumā. Viņš pilnībā pārtrauca uzturā lietot gaļu 1989. gadā. Adamss pārliecināja par veģetāriešiem kļūt arī savu mammu, brāli un pavadošās grupas biedrus. Mūziķis aktīvi iesaistās dzīvniektiesību kampaņās. Viņš iestājas pret dzīvnieku turēšanu nelielos sportos, kā, piemēram, zoodārzos, cirkā vai rodeo, kā arī ir kategorisks pret dzīvnieku izmantošanu eksperimentos. Par visbriesmīgāko vietu viņš sauc supermārketu. „Cilvēkiem tur ir pārāk viegli paņemt gabaliņu gaļas, pat nepadomājot, ka reiz tas bija dzīvs dzīvnieks,” viņš norāda.

Adamss uzskata, ka viņa veselība ievērojami uzlabojās pēc tam, kad bija pievērsies vegānu diētai. Pateicoties tai viņš atbrīvojies no dažādām alerģijām. Mūziķis agrāk domājis, ka ar tām būs jāsadzīvo visu turpmāko mūžu. Adamsam nekad nav bijušas problēmas ar lieko svaru, mūziķis uzskata, ka pateicoties vegānu uzturam, viņam ir vairāk enerģijas nekā daudziem citiem cilvēkiem. Viņš ir pārliecināts, ka lielākā dāvana ir izvēles brīvība ēst vai neēst gaļu, un nožēlo, ka tāda viņam netika dota jau bērnībā. Citiem cilvēkiem Adamss vēlas pateikt sekojošu domu – ja uzskatāt sevi par dzīvnieku mīļotājiem, tad neēdiet tos!

Elena Dedženeresa.

Populārā sarunu šova vadītāja tikai septiņus gadus uzturā nelieto gaļu un piena produktus. Viņa centusies pievērsties vegānu diētai arī agrāk, taču spēja to izturēt vien īsu laiku. Pateicoties sievai, modelei un aktrisei Portijai de Rossi (kas arī ir vegāne), un savam šefpavāram, Elenai visbeidzot izdevās kļūt par vegāni.

Vudijs Harelsons.

Pēc tam, kad aktieris uzzināja, ka viņam ir laktozes nepanesamība, viņš nolēma pievērsties vegānu diētai, jo tā pati par sevi izslēdz piena produktu lietošanu. Harelsons par vegānu kļuva 24 gadu vecumā. Aktieris atzīst, ka pateicoties šai diētai viņam ir daudz vairāk enerģijas nekā laikā, kad uzturā lietoja gaļu un piena produktus.

Maiks Taisons.

Bijušais bokseris pievērsās vegānismam pirms pieciem gadiem un šajā laikā zaudēja vairāk nekā 45 kilogramus svara. Taisons apgalvo, ka jūtas labāk un veselīgāk nekā tad, kad ēda gaļu un piena produktus. Viņš izteicies, ka kļūstot par vegānu, izmainījusies arī viņa domāšana un jūtu gamma.

Lī Mišela.

Aktrise ir labs piemērs tam, kā vienas grāmatas izlasīšana var pilnībā izmainīt dzīvi. Mišela kļuva par vegāni pēc tam, kad bija izlasījusi grāmatu „Skinny Bitch”. Aktrise arī aktīvi iesaistās dzīvniektiesību aizstāvju PETA rīkotajās kampaņās.

Aleks Boldvins.

Aktieris ļoti mīl dzīvniekus, tas ir galvenais iemesls, kāpēc viņš kļuva par vegānu. Boldvins aktīvi iesaistās PETA rīkotajās kampaņās. Viņš teic, ka pievērsies vegānu diētai dzīvnieku, apkārtējās vides un pats savas veselības dēļ.

Olīvija Vailda.

Vegānu diētai aktrise pievērsās, jo par šī dzīvesveida plusiem bija stāstījušas viņas kolēģes, kā arī Vailda bija noskatījusies dokumentālo filmu, kas akcentē labumu, ko veselība iegūst, atsakoties no gaļas un piena produktiem. Līdzīgi kā citas slavenības, arī Vailda atzinusi, ka pēc pievēršanās vegānu diētai, viņa kļuvusi veselīgāka un enerģija tikai pieaugusi. Aktrise izveidojusi savu mājaslapu, kurā sniedz padomu cilvēkiem, kuri vēlas pievērsties šai diētai.

Kerija Andervuda.

Kantri dziedātāja nolēma pievērsties vegānu diētai pēc tam, kad viņai konstatēja laktozes nepanesamību. Andervuda gan intervijās norādījusi, ka ir tikai 95% vegāne. Viņa uzturā nelieto gaļu un piena produktus, taču dažkārt nespēj pretoties kūciņām (kā zināms olas ir biskvīta sastāvdaļu skaitā).

Emīlija Dešanela.

Aktrise kļuva par veģetārieti 13 gadu vecumā, bet par vegāni dažus gadus vēlāk. Emīlija pieturējās veģetārai diētai pat tad, kad bija bērna gaidībās. Dēlam Henrijam Lamāram ir jau trīsarpus gadu. Dešanela šobrīd gaida otru mazuli.

Alīsija Silverstone.

TV un filmu aktrise ir dedzīga dzīvniektiesību aizstāve un vides aktīviste. Viņa ir sarakstījusi un izdevusi grāmatu par veģetāru un vegānu uzturu „The Kind Diet”. Viņa arī nodibinājusi līniju, kas pārdod videi draudzīgas kosmētikas otiņas un somiņas.

Kasjauns.lv / Foto; All Over Press