foto: LETA
Diplomātiskais bandinieks rasols: NATO samitā Madridē salāti izpelnās mediju uzmanību
Rasols.
Trakā pasaule
2022. gada 1. jūlijs, 07:00

Diplomātiskais bandinieks rasols: NATO samitā Madridē salāti izpelnās mediju uzmanību

Jauns.lv

Kamēr NATO līderi pulcējās samitā Madridē, apspriežot dažādus ar drošību saistītus jautājumus, uzmanības centrā nokļuva salāti - “Ensaladilla Rusa” jeb krievu salāti, ko Latvijā plašāk pazīstam kā rasolu vai olivjē salātus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Starptautiskās amatpersonas un žurnālisti bija sašutuši par kartupeļu, majonēzes un dārzeņu kombināciju kafejnīcu vitrīnās, kas samita laikā pārdoti kā “kartupeļu salāti krievu stilā”. 

“Krievu salāti NATO samitā? Esmu nedaudz pārsteigta par šādu ēdiena izvēli,” Spānijas medijam “la Sexta” sacīja žurnāliste Inaki Lopesa, vēsta "The Guardian". 

foto: Sabine Siebold/Reuters
NATO mediju centra restorāna ēdienkarte.

Salātu nosaukums gan nemazināja to popularitāti - šis ēdiens samita laikā izpārdots dažu stundu laikā. Tos gan vienas dienas laikā no “krievu salātiem” pārdēvēja par “tradicionālajiem salātiem”.

Spāņu šefpavārs Hosē Andrē gāja vēl soli tālāk - viņš pievienoja tomātu klimpas un nodēvēja tos par “ukraiņu salātiem”. Šefpavārs jau pagājušajā mēnesī paziņoja, ka turpmāk mainīs ēdiena nosaukumu uz “Ensaladilla Kiev” vai “Ensaladilla Ucraniana” jeb “Kijivas salāti” vai “ukraiņu salāti”. 

Arī citi šefpavāri Spānijā savos restorānos mainījuši nosaukumu slavenajiem krievu salātiem, turpmāk tos dēvējot par Kijivas salātiem, tādā veidā solidarizējoties ar Ukainas iedzīvotājiem. 

Šī nav pirmā reize, kad Spānijā salāti kļuvuši par politisko upuri. Francisko Franko diktatūras laikā bāri un restorāni bieži mainīja nosaukumus uz “Ensaladilla Nacional” jeb “nacionālie salāti”, lai izvairītos no saitīšanās ar prokomunistiskās propagandas izplatīšanu. 

Salīdzinoši nesenāk - 2003. gadā, frī kartupeļu jeb “french fries” ASV Kongresa kafejnīcās tika pārdēvēti par “brīvības kartupeļiem” un “brīvības grauzdiņiem”, kad Francija nostājās opozīcijā Irākas kara jautājumā.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās