Trakā pasaule
2022. gada 20. jūnijs, 18:34

VIDEO: Zviedrijā uzstādītas nerātnas atkritumu tvertnes. Tās vaid un izsaka divdomīgus komentārus

Jauns.lv

Zviedrijas pilsētā Malmē uzsākta savdabīga kampaņa ar mērķi pievērst cilvēkus tīras vides uzturēšanai.

Atkritumu tvertnes pilsētā ir sākušas vaidēt aiz prieka un izteikt seksuāli divdomīgus komentārus tad, kad tās tiek atvērtas, lai tajās ievietotu atkritumus. Tā pilsētas vadība centusies novērst pilsētvides piegružošanu.

Gājēji, kuri iemet atkritumus vienā no divām atkritumu tvertnēm, kas izvietotas uz Malmes Davidshalsbronas tilta, tiek atlīdzināti ar ārkārtīgi pozitīvām atsauksmēm jutekliskas sievietes balss veidā.

"O, tieši tur, jā!", "esi drīz atpakaļ un izdari tā vēl," "mm, nākamreiz nedaudz vairāk pa kreisi," "tas bija satriecoši" - tās ir tikai dažas no frāzēm, ko zviedru valodā izsaka atkritumu tvertne pēc tam, kad tiek aizvērtas tās durtiņas.

foto: AFP/Scanpix
Atkritumu tvertnes pilsētā ir sākušas vaidēt aiz prieka un izteikt seksuāli divdomīgus komentārus

Lai gan šī cilvēku "pievilināšana" ir jauna taktika, runājošas atkritumu tvertnes Zviedrijas trešajā lielākajā pilsētā nav jaunums. 2017. gadā pilsētas dome nopirka 18 šāda veida atkritumu tvertnes, bet šobrīd "runā" tikai divas no tām.

Pandēmijas laikā tās pateicās par sociālās distancēšanās noteikumu ievērošanu, taču nu nepieciešamas jaunas metodes, uzskata pilsētas Ceļu departamenta daļas vadība.

"Šie izteikumi ir daļa no kampaņas ar nodomu panākt, lai vairāk cilvēku runātu par netīrāko lietu: piegružošanu," sacīja departamenta pārstāve Marija Pērsone. "Tāpēc, lūdzu, uz priekšu, pabarojiet tvertnes ar vēl vairāk atkritumu... jā, tieši tā."

Viņa pastāstīja, ka ideja par seksīgo atkritumu tvertnes balsi ir "jauns, humoristisks veids, kā nodot mūsu vēstījumu", un tās mērķis ir "pozitīvi stiprināt cilvēkus, kuri rīkojas pareizi, liekot viņiem izsmieties".

Zināms, ka nerātnos komentārus var dzirdēt divās balsīs - vīrieša un sievietes. Lai gan vīrieša balss īpašnieks tiek paturēts noslēpumā, ir atklāts, ka sievietes balss pieder zviedru reperei Joy.

Savā "Instagram" profilā viņa apsveikusi visus Malmē dzīvojošos ar iespēju dzirdēt, kā viņa vaid, kamēr viņi rūpējas par vidi.