Slavenības
2022. gada 4. aprīlis, 06:00

Pēc Vila Smita pļaukas "Oskara" ceremonijas vakarā komiķi noraizējušies par savu drošību uz skatuves

Jauns.lv

Komiķi un slavenības visā pasaulē pauduši bažas, ka Vila Smita pļauka "Oskara" balvu ceremonijas tiešraidē varētu negatīvi ietekmēt komēdiju šovus kā tādus, pat vietējā līmenī.

Vila Smita vārds beidzamajā laikā lasāms ziņu virsrakstos visā pasaulē - pēc tam, kad viņš “Oskara” balvu ceremonijas vakarā iesita pa seju Krisam Rokam.

Pļauka sekoja pēc tam, kad komiķis izteica joku par Džadas Pinketas-Smitas skūto galvu. Kriss Roks tobrīd nav zinājis, ka Džada izvēlas noskūt matus, jo cieš no alopēcijas – matu izkrišanas problēmas.

Roks uz skatuves pajokoja: “Džada, nevaru sagaidīt [filmu] “Kareive Džeina 2”.”Pirmajā brīdī joks izraisīja smieklus arī Smitam, taču tad viņš pamanīja, ka sieva skatienu pavērš lejup un izskatās sarūgtināta. Tā rezultātā aktieris leca kājās un kāpa uz skatuves, lai iepļaukātu balvas pasniedzēju.

Smita vardarbīgo rīcību daudzi ir nosodījuši – to skaitā pati Kinoakadēmija. Savukārt komiķi tagad pauduši bažas, ka Vila Smita rīcība varētu izprovocēt līdzīgas darbības dzīvē. Ja kādam kaut kas neiepatiksies komedianta priekšnesumā, viņš tūlīt palaidīs rokas - tāpat kā to atļāvies Smits.

“Zvaigžņu karu” aktieris Marks Hamils rezumējis savas sajūtas, sakot:

“Stand-up komēdijas komiķi ļoti prasmīgi tiek galā ar tiem, kas pārtrauc viņu uzstāšanās,” viņš norādījis sociālajos tīklos. “Ar vardarbīgu fizisku uzbrukumu… ne tik labi.”

Hamila tvīts iezīmē atšķirību starp verbālu reakciju uz priekšnesumu un fizisku darbību, par ko savā radio šovā diskutēja arī ētera personība Hovards Sterns.

“Neviens nesit cilvēkam par viņa runu, pavisam noteikti ne Kinoakadēmijas balvu ceremonijas vakarā. Vilam Smitam bija jāsavaldās,” savu viedokli paudis Sterns.

Komēdiju aktieris Džims Kerijs piekrīt Sterna teiktajam, norādot – “Ja tu vēlies kliegt no auditorijas un izrādīt nosodījumu vai pateikt kaut ko tviterī, [tas ir pieņemami].”

“Bet tev nav tiesību kāpt uz skatuves un belzt kādam pa seju par to, ko viņš pateica,” kolēģa rīcību kritizē Kerijs.

Keitija Grifina paudusi bažas, ka Smita rīcība tagad arī citiem komiķiem liek justies nedroši.

“Ļaujiet man kaut ko pateikt,” tviterī raksta Grifina. “Tā ir ļoti slikta prakse kāpt uz skatuves un fiziski aizskart komiķi.”

“Tagad mums visiem jāsatraucas, kurš gribēs būs nākamais Vils Smits komēdiju klubos un teātros.”

Kāds Sidnejā dzīvojošs komiķis, kas piekritis sarunai ar "LADbible", ja var palikt anonīms, izteicies, ka Austrālijā tagad valdot reālas bailes no skatītāju aplausiem un tā, kāda varētu būt reakcija pēc priekšnesuma.

“Vairumā komēdiju klubu nav nekāda veida apsardzes darbinieku un tādiem arī nevajadzētu būt,” norāda komiķis. “Bet tagad vajag tikai vienu iereibušu ķēmu [lai situācija izietu ārpus kontroles].”

“Šī ir viena no retajām jomām, kur sieviete var publiski apsūdzēt vīrieti par viņa uzvedību un man ir bail pat iedomāties, kas tagad varētu notikt, ja viss pagrieztos šķērsām.”

Melburnā dzīvojošā komiķe Čerisa Bosinakisa piekrīt, norādot "LADbible" reportierim, ka tagad pastāv bažas, ka noteikti būs kāds, kurš vēlēsies “būt nākamais Vils Smits”.

“Esmu pārliecināta, ka publikā būs cilvēki, kas jutīsies Vila Smita uzvedības iedvesmoti. Neraugoties uz bailēm, ir arī liels kauns, jo tāda pavisam noteikti nav komēdijas būtība.”

“Ja tev nepatīk joks, izrunā to ar komiķi vai vienkārši nesmejies.”

“Komēdija daudzējādā ziņā ir kā pamudinājums uzsākt dialogu par dažādiem jautājumiem; mērķis nekad nav kūdīt uz vardarbību.”

Vēstījums ir skaidrs: savaldiet savas rokas, draugi.

Arī aktieris Robs Šneiders savā “Twitter” ierakstā norādījis, ka “vardarbībai nekad nav attaisnojuma. Nekad. Nekad. Nekad…”

Kad Vils Smits “Oskara” balvu vakarā kāpa uz skatuves pēc labākā aktiera balvas, viņš atvainojās Kinoakadēmijai, taču ne Krisam Rokam. Tagad, kad viņa rīcība sacēlusi tik plašu ažiotāžu sabiedrības un kolēģu vidū, aktieris publiskojis personīgu atvainošanos Krisam. Viņš atzīst, ka rīkojies nepareizi. Ka jūtas apkaunots, jo nav uzvedies sevis cienīgi. Savus vārdus Smits noslēdz ar teikumu, ka vardarbībai nav vietas mīlestības un laipnības pilnā pasaulē.