Slavenības
2022. gada 9. februāris, 06:38

"Mēs nepārtraukti aizņemamies un dzīvojam uz parāda," - Juris Dimiters par mātes Džemmas Skulmes īpašuma apsaimniekošanu

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Žurnāls "Kas Jauns" sazinājies ar gleznotājas Džemmas Skulmes dēlu mākslinieku Juri Dimiteru, lai noskaidrotu, kā Skulmes mantinieki rod risinājumu uzturēt 300 kvadrātmetru lielo mantoto īpašumu Mežaparkā, kas sastāv no 10 istabām un mākslinieku darbnīcas.

Atvadas no spožās mākslinieces Džemmas Skulmes

Šodien Rīgas Doma baznīcā notika atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes. Cienot piederīgo vēlmi, atvadīšanās apmeklētāji tika aicināti nenest ...

gallery icon

2019. gada novembrī viņsaulē aizgāja māksliniece Džemma Skulme. Pēc viņas nāves krietnu laiku nebija skaidrības, kas notiks ar dzimtas māju Mežaparkā - uzturēšana mantiniekiem likās par dārgu. Īpašums tika izlikts pārdošanā par 1,3 miljoniem eiro, pēcāk cena pazemināta jau līdz 550 tūkstošiem. Notirgot Skulmes dzimtas mājas gan nav izdevies. “Šobrīd māja oficiāli pieder Džemmas mazdēlam Artūram Dimiteram, kurš ir studenta statusā. Nolēmām, lai māja paliek dzimtai, un tā vairs nav pārdošanā,” saka Juris Dimiters.

Atklāj pirmās Džemmas dienas Mežaparkā topošajā Džemmas Skulmes Mākslas telpā

Mežaparkā, mākslinieces Džemmas Skulmes mājā un darbnīcā, kas atrodas Stokholmas ielā 11, no šodienas līdz 26. septembrim noritēs Džemmas dienas, ...

gallery icon

Taujāts, kā tiek galā ar rēķinu apmaksu, Dimiters saka: “Kad mamma bija dzīva, mēs varējām iztikt un mājas rēķinus sedzām ar viņas pensiju, kura bija 2200 eiro. Tagad, lai savilktu galus, mums jāpārdod viss, ko varam pārdot. Daudzas mammas gleznas esmu pārdevis. Arī savus darbus tirgoju, bet jāteic, ka ne jau visu var pārdot.

Mēnesī jāsagrabina kā minimums 1000 eiro, lai nomaksātu rēķinus, tostarp gāzes apkuri.

Vispār brīnos, kā mūsdienās var dzīvot, jo algas nevar salīdzināt ar izdevumiem. Manuprāt, lai cilvēks varētu izdzīvot, ir nepieciešami 2000 eiro ienākumi, bet pašreizējā situācija Latvijā neliecina, ka kaut kas kaut kad varētu uzlaboties. Kļūs tikai sliktāk. Ierēdņiem ir labas algas. Tiem tās ceļ. Bet uz kā rēķina tas tiek panākts?” neizpratnē ir Dimiters.

Mākslinieces radošā paradīze. Ciemos pie Džemmas Skulmes

Ciemos pie mākslinieces Džemmas Skulmes viņas 92. dzimšanas dienā 2017. gada 20 septembrī.

gallery icon

Viņš atzīst, ka situācija ģimenē ir bēdīga. “Lai uzturētu īpašumu, mēs nepārtraukti aizņemamies un dzīvojam uz parāda. Mana pensija ir 220 eiro, bet agrākais gāzes rēķins vien bija 330 eiro. Tagad to var reizināt ar trīs… Tas ir absurds! Vai mani vecāki, ceļot māju, domāja, ka kādreiz dzīvosim šādos apstākļos?”