foto: unsplash.com
Šogad pārdoto skaņuplašu skaits sasniedzis 30 gadus neredzētus apjomus
Klausīties mūziku ar plašu atskaņotāju atkal kļūst populāri digitālajā laikmetā - jau 14. gadu pēc kārtas skaņuplašu pārdošanas apjomi ir palielinājušies.
Mūzika
2021. gada 29. decembris, 12:14

Šogad pārdoto skaņuplašu skaits sasniedzis 30 gadus neredzētus apjomus

Jauns.lv

Šogad iznākušos grupas “ABBA”, dziedātāju Adeles un Eda Šīrana albumus daudzi iegādājušies skaņuplašu formātā, palīdzot sasniegt vislielākos plašu pārdošanas apjomus Lielbritānijā 30 gadu laikā, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Šogad Lielbritānijā tika pārdoti pieci miljoni skaņuplašu, kas ir lielākais skaits kopš 1991. gada.

Gandrīz ceturtdaļa jeb 23% no visiem šogad pārdotajiem mūzikas albumiem bija skaņuplašu formātā. No tiem vispopulārākais bija leģendārās zviedru popgrupas "ABBA" atkalapvienošanās albums “Voyage”, kas iznāca vien 5. novembrī. Turklāt tas kļuva arī par pārdotāko vinila albumu šajā gadsimtā.

Leģendārā zviedru popgrupa ABBA

gallery icon

Otrais pārdotākais albums skaņuplašu formātā Lielbritānijā šogad bija dziedātājas Adeles “30”, kam sekoja grupas “Fleetwood Mac” albums “Rumours”, liecina kompānijas “Official Charts” dati.

Adelei ir lielisks grima mākslinieks

Adeles grima mākslinieks prot piešķirt dziedātājas sejai starojumu.

gallery icon

Ceturto vietu ieņēma Eda Šīrana mūzikas albums “Equals (=)”, bet piekto - Eimijas Vainhauzas “Back To Black”.

Eda Šīrana koncerts Latvijā

2015. gada 16. februārī “Arēnā Rīga” uzstājās britu mūziķis Eds Šīrans.

gallery icon

Šis ir jau 14. gads pēc kārtas, kad skaņuplašu pārdošanas apjomi ir palielinājušies. 2020. gadā tie pieauga par 8%.

Šogad auga arī kasešu pārdošanas apjomi. Lai gan tās veido niecīgu mūzikas tirgus daļu, pieprasījums pēc tām ir audzis jau devīto gadu pēc kārtas. Pagaidām tiek lēsts, ka šogad iegādāti aptuveni 190 000 kasešu, kas ir par 20% vairāk nekā 2020. gadā.

Šis ir kasešu formāta veiksmīgākais gads kopš 2003. gada. Pieci pārdotākie albumi šogad bija: dziedātājas Olīvijas Rodrigo “Sour”, repera Dave “We’re All Alone In This Together”, dziedātājas Lanas Del Rejas “Chemtrails Over The Country Club”, grupas “Queen” “Greatest Hits” un grupas “Coldplay” albums “Music Of The Spheres”.

Tikmēr kompaktdisku pārdošanas apjomi turpināja mazināties. Lielbritānijā tika pārdoti 14 miljoni kompaktdisku, kas ir zemākais rādītājs kopš 1988. gada - četrus gadus pēc šī formāta ieviešanas valstī.

Skaņuplašu pieprasījums turpinājis augt 2021. gadā, neskatoties uz to, ka to ražošana un piegāde tika krietni traucēta ne vien Covid-19 pandēmijas dēļ, bet arī nepieciešamo izejvielu un darbaspēka trūkuma dēļ.