foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Bankrotējis ekspremjera Viļa Krištopana dēls Kristaps - viņa parādi sasniedz 1,2 miljonus
Krištopanu ģimenei vēl viens trieciens...
Slavenības
2021. gada 16. decembris, 11:36

Bankrotējis ekspremjera Viļa Krištopana dēls Kristaps - viņa parādi sasniedz 1,2 miljonus

Žurnāls "Kas Jauns"

​​​​​​​Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā šoruden saņemts bijušā premjera Viļa Krištopana dēla Kristapa Krištopana (38) maksātnespējas pieteikums. Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", savā pieteikumā Krištopans norāda, ka viņa kopējo saistību, kurām iestājies izpildes termiņš, apmērs ir 1,2 miljoni eiro.

Kristapa iesniegtais maksātnespējas procesa pieteikums tiesā saņemts augusta beigās, un tajā uzņēmējs norāda – viņam ir saistības pret SIA "B2Kapital" (571 tūkstotis eiro), SIA "Creditreform Latvija" (5542 eiro), kā arī divām privātpersonām (294 un 342 tūkstoši eiro). Izskatot šo pieteikumu, Latgales priekšpilsētas tiesa lēmusi pasludināt Kristapa Krištopana maksātnespējas procesu un uzsākt bankrota procedūru.

Parādos ne pirmo gadu

Lietai pievienotie pierādījumi liecina, ka Krištopans, kas kopš 2019. gada janvāra darbojas kādā SIA, algā saņem aptuveni 3670 eiro pirms nodokļu nomaksas. Viņam nav piederošu nekustamo īpašumu, nav arī vērtspapīru, viņš nav reģistrēts pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, nav reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, viņa īpašumā reģistrētā "Mercedes-Benz SLK230" statuss ir neaktīvs, Uzņēmumu reģistrā nav aktuālas informācijas par uzņēmumiem, komersantiem, šķīrējtiesām, kur parādnieks ir īpašnieks, individuālais komersanta, personālsabiedrības biedrs, kapitāldaļu turētājs vai dibinātājs.

Tā nu, “izvērtējot lietas materiālos esošos pierādījumus par parādnieka saistībām, kuras objektīvu apstākļu dēļ nav iespējams nokārtot un kurām iestājies izpildes termiņš, parādnieka mantas stāvokli apliecinošus pierādījumus, konstatējama maksātnespējas pazīme, ņemot vērā, ka parādniekam nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, un parādsaistības kopā pārsniedz 5000 euro”, teikts tiesas spriedumā, kurā Krištopanam piešķirts arī fiziskās personas maksātnespējas procesa administrators.

Parādi Krištopanu vajā jau vairākus gadus. Pēc 2014. gada vasarā Cēsu rajona tiesā iesniegtajiem dokumentiem spriežot, likvidējamā "Latvijas Krājbanka" no viņa vēlējās piedzīt vairāk nekā pusmiljonu eiro. 2007. gadā Krištopans no bankas bija saņēmis 700 000 USD eiro kredītlīniju, tad šis līgums tika pārjaunots, puses vienojās par maksājumiem, ko uzņēmējs veiks, taču tie tika kavēti, un "Latvijas Krājbanka" vērsās tiesā. Tagad šis parāds cedēts SIA "B2Kapital".

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kristaps Krištopans ar toreizējo sievu Santu sava brāļa Kaspara kāzās 2010. gada vasarā.

Brāļa ekskluzīvie dzīvokļi – izsolē

Šogad pavasarī sava veida trieciens Krištopanu ģimenei jau bija tas, ka tiesu izpildītāji izsolīja ekspremjera dēlam Kasparam piederošos ekskluzīvos dzīvokļus. Kā žurnāls "Kas Jauns" jau rakstīja, aprīlī Rīgas apgabaltiesas zvērināta tiesu izpildītāja Dana Galzone izsolīja Kasparam Krištopanam piederošos vairākus dzīvokļus un vienas “kluba telpas”, kas atrodas Ausekļa ielā 4. Savulaik šajā īpašumā tika uzsākts projekts ar ļoti ekskluzīvu dzīvokļu veidošanu, un mērķis bija tos tirgot uzturēšanās atļaujas nopirkušajiem ārvalstu pilsoņiem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Izsolē pavasarī nokļuva ekspremjera dēlam Kasparam Krištopanam piederoši trīs dzīvokļi Ausekļa ielas 4. namā.

Dzīvokļi pieder SIA "AK Invest", un, pēc uzņēmuma reģistra ziņām, vienīgais šā uzņēmuma īpašnieks un labuma guvējs kopš 2015. gada ir ekspremjera Viļa Krištopana dēls Kaspars Krištopans. Līdz 2015. gadam šā uzņēmuma valdē atrodams arī ekspremjera sievas Aijas Krištopanes vārds, bet vēl pirms tā tajā darbojušies arī Kristaps Krištopans un Santa Krištopane. Šo Krištopanu ģimenes biznesa daļu jau agrāk piemeklējušas finansiālas problēmas, jo reģistra dati jau no 2014. līdz 2017. gadam uzrāda vairākus ierosinātus maksātnespējas un tiesiskās aizsardzības procesus, kas rezultējušies septiņos tiesas spriedumos.

Pavasarī, komentējot šo dzīvokļu izsolīšanu, Kaspars pārāk satriekts nelikās. Ausekļa ielas 4 projekts eksistējot jau desmit gadu, šajā namā esot iztirgots ap trīsdesmit dzīvokļu dažādās attīstības fāzēs, tostarp arī ekskluzīvi iekārtoti. “Projektu vērtēju kopumā kā veiksmīgu, bet ir vēl palikuši šādi tādi aktīvi, no kuriem pienācis laiks šķirties. Izvēlējāmies šādu ceļu. Konkrētie pārdodamie dzīvokļi ir bez jebkādas iekšējās apdares un ar plikām sienām. Tā kā es tur papildus neko neesmu ieguldījis, tad, ja izdosies pārdot, man lielu zaudējumu nebūs. Tās ir loģiskas sekas tam, ka dārgo dzīvokļu tirgus ir “aizgājis pa pieskari”. Te vainojama gan mainītā uzturēšanās atļauju politika, gan Covid-19 epidēmija,” norādīja Krištopans.

Par Aleksandra apartamentu nodēvēto māju Ausekļa ielā 4 Krištopanu ģimene 2008. gadā iegādājās par četriem miljoniem latu, bet 2011. gadā īpašums bankā bija ieķīlāts par vairāk nekā 13 miljoniem latu.

Ģimenes bizness – kā pa kalniem

Nav nekāda noslēpuma, ka visas Krištopanu ģimenes locekļu galvenās biznesa intereses ir saistītas ar nekustamajiem īpašumiem.

Viļa Krištopana māja Berģos

Par 4,9 miljoniem eiro pārdošanā izlikta bijušā premjera Viļa Krištopana māja Berģos

gallery icon
12

Ģimenes galva, ekspremjers Vilis Krištopans, savulaik visai veiksmīgi, darbojoties banku biznesā, uzbūvēja ļoti greznu namu Berģos un iegādājās arī elitāru īpašumu Floridā, kur ziemas sezonās pavadīja 20 gadu. Savulaik viņš pamācoši stāstīja, ka ziemā pareizi ir dzīvot vietā, kur nav vajadzīgs mētelis, un Latviju nodēvēja par “muļķu zemi”.

Vēl 2018. gadā viņš intervijā stāstīja, ka kopā ar Donaldu Trampu plāno Latvijā uzbūvēt golfa laukumu. Tomēr jau aizvadītā gada novembrī intervijā "Kas Jauns" atzina, ka apstākļi ir mainījušies un daudzi faktori sakrituši tā, lai viņš pieņemtu lēmumu pārtraukt lidojumus uz Floridu, un domā par šā īpašuma pārdošanu. Tāpat par teju pieciem miljoniem eiro pārdošanā bija izlikta arī viņa greznā māja Berģos, taču pircējs tā arī pagaidām nav atradies.

Kādā citā intervijā aizvadītā gada novembrī Krištopans klāstīja par uzņēmuma SIA "Krievupes golfa klubs" nākotnes plāniem uzbūvēt Upesciemā golfa laukumu. Tāpat kopā ar sievu Aiju Krištopani viņš ir reģistrējis uzņēmumu SIA "Brieži 17", kura mērķis esot uzbūvēt ekoloģisku ciematu Berģos. Ar nekustamo īpašumu biznesu nodarbojas arī ekspremjera Krištopana meita Nikola Krištopane, kura īstermiņā izīrē apartamentus Vecrīgā.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!