foto: Matthias Wehnert / Alamy/ Vida Press
Teilore Svifta stāsies tiesas priekšā; dziedātāja apsūdzēta par "Shake It Off" vārdu nozagšanu
Teilore Svifta.
Slavenības
2021. gada 10. decembris, 13:52

Teilore Svifta stāsies tiesas priekšā; dziedātāja apsūdzēta par "Shake It Off" vārdu nozagšanu

Jauns.lv

Teilore Svifta stāsies tiesas priekšā, jo apsūdzēta par dziesmas “Shake It Off” piedziedājuma vārdu nozagšanu, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Tiesnesis ceturtdien paziņoja, ka dziedātājai jāierodas tiesā par apsūdzību, ka vārdi no viņas dziesmas “Shake It Off” piedziedājuma nozagti no meiteņu grupas “3LW” 2001. gada dziesmas “Playas Gon’ Play”.

Prasību pret Sviftu 2017. gadā iesniedza Šons Hols un Neitans Batlers, kuri ir dziesmas “Playas Gon’ Play” autori. 2001. gada singlā vārdi ir “playas, they gonna play” un “haters, they gonna hate”, Svifta savā dziesmā dzied“‘Cause the players gonna play, play, play, play, play and the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate.”

Sviftas singls “Shake It Off”, kas nāca klajā 2014. gadā, ir viņas vispārdotākā dziesma, kas ierindojās topu virsotnēs.

Tiesnesis Maikls Fitzdžeralds sākotnēji noraidīja lietu, sakot, ka vārdi ir pārāk “banāli”, lai tie tiktu aizsargāti ar autortiesībām, un ka divtūkstošo gadu sākumā popmūzikā šāda veida teksti bija ļoti izplatīti. Savā sākotnējā spriedumā viņš citēja 13 senākas dziesmas, kurās bija līdzīgas frāzes, tostarp repera The Notorious B.I.G. singlu “Playa Hater” un grupas "Freetwood Mac" dziesmu “Dreams”.

“Rezumējot, minētie dziesmu vārdi ir pārāk īsi un neoriģināli, lai garantētu to aizsardzību saskaņā ar likumu par autortiesībām,” secināja Fitzdžeralds.

Tomēr Hols un Batlers pārsūdzēja šo spriedumu, tādēļ lieta atkal atgriezusies dienaskārtībā.

Teilore Svifta triumfē amerikāņu mūzikas balvas ceremonijā

gallery icon

Lai gan dziesmām ir ievērojamas atšķirības, starp tām ir arī “pietiekoši daudz objektīvu līdzību”, sacīja tiesnesis, pamatojot, kāpēc lieta tiks skatīta vēlreiz

“Playas Gon’ Play” bija neliels grupas “3LW” hits. Tās autors Hols pēcāk sarakstījis un producējis dziesmas tādiem māksliniekiem kā Džastins Bībers un Maroon 5, savukārt Batlers strādājis ar mūziķiem no "Backstreet Boys" un dziedātāju Luteru Vandorsu.