Slavenības
2021. gada 18. novembris, 05:46

Ieva un Mārtiņš Bondari par droniem un spiegiem domāt vairs negrib

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Māksliniece Ieva Bondare un politiķis Mārtiņš Bondars ar ģimenes maltīti nosvinējuši Mārtiņdienu. Pelēkajā un drūmajā laikā ģimene priecājas par kopābūšanas mirkļiem, bet nepatīkamos vasaras notikumus, kad divi droni lidinājās viņu mājas pagalmā un ielūkojās arī logos, vairs nevēlas atcerēties.

Nelūgtie drona vadītāji bija vairākkārt viesojušies Mārupes apkaimē pavasarī un vasarā, tostarp pētījuši arī Bondaru īpašumu. Par izspiegošanas faktu sociālajā saziņas vietnē "Twitter" sabiedrību informēja Bondaru dēls Daniels Bondars. Tika piefiksēts, kā Bondaru māju pēta ar droniem, pārkāpjot privātumu. Toreiz pat tika nofilmēta automašīna, ar kuru atbrauca dronu vadošie cilvēki, un rakstīts iesniegums policijai. “Iepriekšējā reizē atklājām, ka pilots iekāpa mašīnā, kas reģistrēta uzņēmējam, kuru apsūdzēja spridzināšanā. Policija, lai arī nosūtījām visu info un bildes, atteicās izmeklēt,” vēstīja Daniels Bondars.

Kad Bondaru ģimene vērsās Valsts policijā, viņiem tika ieteikts: “Rakstiet iesniegumu, bet "Bez tabu" ir efektīvāks”, tāpēc izsaukta Mārupes pašvaldības policija. Tā visai drīz ieradusies, taču paziņojusi, ka neko daudz nevar izdarīt, turklāt ieteikusi ar “gaiseni” [pneimatiskais ierocis] mēģināt šos dronus notriekt. “Kādu brīdi strādāju ar droniem un to industriju, tāpēc varu ar lielu pārliecību apgalvot, ka tas ir tuvu neiespējami – ar kolēģiem toreiz nospriedām, ka šobrīd reālākais risinājums ir “kamikadze” ar lētu dronu,” sprieda Bondaru dēls.

Ciemos pie mākslinieces Ievas Bondares viņas ģimenes mājās Mārupē

gallery icon
38

Tolaik par piedzīvoto spiegošanu savā mājas pagalmā sarunā ar "Kas Jauns" Ieva Bondare sacīja: “Nevar jau saprast, kas viņiem padomā! Taču lidinājās divi droni. Katrs strādāja no savas puses, lidinājās gar logiem, skatījās, kas notiek iekšā mājā. Lidoja divas stundas. Iespējams, zagļi, kas izpēta īpašumus.”

Savukārt Ievas vīrs Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars šo spiegošanu saistīja ar savu profesionālo darbību: “Man zināms, ka ir cilvēku grupa Latvijā, kas pārstāv gan starptautiskas kompānijas, gan vietējās juridiskās struktūras, kuras izmanto dažādus resursus un metodes, lai izdarītu uz mani spiedienu. Un šī nav pirmā reize un vienīgā metode!"

Nu spiegošana ar droniem Bondaru ģimenes īpašumā esot beigusies. Tiesa gan, tiesībsargājošās institūcijas tā arī nav noskaidrojušas vainīgās personas, sarunā ar "Kas Jauns" apliecina Mārtiņš Bondars. Viņš arī norāda, ka ģimene kļuvusi vērīgāka un, ja kaut kas līdzīgs atkārtosies, neko tādu vairs nepieļaus: “Ir idejas, bet tās es labāk publiskajā telpā neatklāšu, jo man ir svarīga ģimenes drošība.” Arī Bondare nevēlas atminēties vasaras nepatīkamos notikumus, jo šajā jautājumā ir māņticīgi piesardzīga: “Nepiesaukt un nerunāt par šīm lietām!”

Tikmēr aizvadītajā nedēļā Bondaru mājās bija svinības par godu Mārtiņdienai. Ieva stāsta, ka vīra māte ik gadu gatavo tradicionālo Mārtiņdienas zosi. Arī šis gads nav bijis izņēmums.

foto: no privātā arhīva
Mārtiņdienas četru kilogramu smagā zoss iegādāta pie kāda zemnieka Taurenes pagastā.

Šoreiz četru kilogramu smagā zoss iegādāta pie kāda zemnieka Taurenes pagastā. Bondare atzīstas, ka vīramāte zosi gatavo pēc savas īpašās receptes, to pildot ar āboliem, apelsīniem un medu, tāpēc viņa šajā procesā nejaucas, pilnībā paļaujoties uz Mārtiņa mammu. “Latviešiem Mārtiņi ir ražas svētki, bet mums mājās Mārtiņdiena. Esmu laimīga un pateicīga, ka joprojām ir Mārtiņa mamma un ka mums ir šī stiprā tradīcija. Viss, ko ceļam uz galda, ir lauku labumi, kas pašu sagādāti un gatavoti. Man patīk svinēt un galdus klāt. Šajā grūtajā laikā sevi ir jāuzmundrina ar labām lietām. Tā arī mēs cits citu stiprinām un palīdzam. Mēs svinēsim arī 18. novembri, Ziemassvētkus... Jāsvin visi svētki, jo tas palīdz izdzīvot grūto un tumšo laiku. Jādedzina sveces un uz galda jāklāj galdauts. Jāpriecājas par katru dienu, ko pavadām kopā,” tā Bondare.

Vēlēšanu nakts kaislības pie Mārtiņa Bondara

gallery icon
60

Kā zināms, pozitīvas Covid-19 analīzes pirms kāda laika bija arī Mārtiņam Bondaram. “Bija inficēšanās fakts, bet es nezinu, vai to var saukt par slimošanu. Man nebija lielu blakņu,” atklāj viņš, sakot, ka pārējie ģimenes locekļi tikuši sveikā pavisam veseli.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!