foto: Vida Press
Šī gada gaidītāko repa albumu sīvā cīņa par topu augšgaliem
Dreiks un Kanje Vests.
Mūzika
2021. gada 7. septembris, 05:20

Šī gada gaidītāko repa albumu sīvā cīņa par topu augšgaliem

Jauns.lv

Repa leģendu Kanje Vesta un Dreika šī gada gaidītākie albumi – “Donda” un “Certified Lover Boy” – iznāca ar piecu dienu starpību un tika uzskatīti par mūzikas topu potenciālajiem grāvējiem, tomēr to sasniegumi un noietais ceļš ir atšķirīgs.

Jau vairāk kā desmit gadu Dreiks un Kanje Vests ir veidojuši savstarpēju dialogu hip-hopa mūzikas augšgalā – laiku pa laikam sadarbojoties, kļūstot par draudzīgiem sāncenšiem vai nežēlīgiem konkurentiem.

Tomēr reti kad abas šīs paaudzes zvaigznes tik cieši ir saskārušās ar saviem mūzikas likteņiem kā pagājušajā nedēļā, kad abi piecu dienu laikā laida klajā ilgi gaidītus albumus ar ļoti atšķirīgām iznākšanas stratēģijām.

Albumu izdošanas ceļi

Dreika sestais studijas albums “Certified Lover Boy” iznāca aizvadītajā piektdienā pēc vairāk kā gadu ilgas reklamēšanas. Albuma iznākšana sākotnēji tika datēta ar šī gada janvāri, taču ziņas par albuma izlaišanu tika publicētas jau tālajā 2019. gadā. Tajā piedalās tādas mūzikas industrijas leģendas kā Jay-Z, Travis Scott, Lil Wayne, Future un citi.

Kanje Vesta desmitais studijas albums “Donda”, nosaukts par godu viņa mātei Dondai Vestai, nāca klajā 29. augustā ar daudz lielāku sabiedrības sajūsmu, ko Vests veiksmīgi bija uzturējis visu aizvadīto vasaru.

Sākotnēji albuma izlaišana tika paredzēta 2020. gada jūlijā, taču vēlāk to pārcēla uz šī gada 23. jūliju, tad 6. augustu. Uz “Donda” superzvaigžņu viesu soliņa šoreiz sēdēja The Weeknd, Lil Baby, kā arī Travis Scott un Jay-Z.

27 dziesmu garā albuma sagaidīšana noritēja visai grandiozi – trīs klausīšanās pasākumi, kas noritēja stadiona izmēra arēnās, kuru laikā izskanēja vēl apstrādē esošās dziesmas, Vesta bērnības mājas dublikāta izveidošana, repera un Kimas Kardašjanas kāzu ceremonijas atveide, tiešraide, kurā Vests vienkārši gulēja, kā arī sevis aizdedzināšana.

foto: ZUMAPRESS.com
Kanje Vesta bērnības mājas dublikāts.

Pēc albuma “Jesus is King”, kas sastāv no kristiešu baznīcas kora dziedājuma apvienojumā ar repu, izdošanas Vests apzvērēja, ka pārstās izmantot lamuvārdus savā mūzikā, šo solījumu pildot arī jaunajā albumā un pat cenzējot savus viesus.

Katram sava vizuālā identitāte

Albuma vāku ziņā katrs reperis izvēlējies dažādu pieeju. Kanje Vests savam jaunajam veikumam piedēvējis pavisam vienkāršu, melnas krāsas vāku.

Taču Dreiks, tieši pretēji, albuma vāku radījis daudz piesātinātāku – kopā ar britu mākslinieku Damienu Hirstu izveidots attēls ar 12 dažādu ādas toņu grūtnieču emocijikonām.

Mūziķis jauno 21 dziesmu garo albumu pirms izdošanas nereklamēja tā, kā to darīja Vests, taču daudzi atpazīstami platformas "Twitter" lietotāji to darīja viņa vietā. Vietnē cilvēki publicēja dažādas albuma vāka interpretācijas.

Apavu ražotājs “Crocs” publicēja albuma pakaļdarinājumu ar dažādu krāsu apavu talismaniem.

Turpretī “Adobe” publicēja albuma repliku ar 12 sievietēm, kas izmanto dažādas uzņēmuma attēlu, video un teksta rediģēšanas programmas.

Profesionālā e-sporta līga “Call of Duty League” Dreika albumu pārveidojusi, izmantojot pirmās personas šaušanas spēles “Call of Duty” personāžu.

Katram savi panākumi

Pat pēc albuma izlaišanas Kanje Vests steidzās pievienot dažas dziesmas, kuras sākotnēji netika iekļautas. Savā “Instagram” profilā mūziķis apgalvoja, ka viņa ierakstu kompānija bez viņa piekrišanas esot izlaidusi līdz galam nepabeigtu albumu. Neapmierināts ir ne tikai albuma autors -  Kriss Brauns un Soulja Boy, kuriem arī bija jāparādās albumā, taču tā ātrās izlaišanas dēļ dziesmas netika iekļautas, jau ir pauduši savu neapmierinātību par gala produktu.

Tomēr, neskatoties uz neskaidro grafiku, jauktajām atsauksmēm un neatradicionālo izdošanas datumu svētdienā, nevis piektdienā, “Donda” ir ceļā uz debitēšanu “Billboard” 1. pozīcijā. Pēc ierakstu kompānijas “Def Jam” teiktā, albums pirmajā diennaktī sasniedza 180 miljonus klausījumu.

Dreiks bija pirmais mākslinieks, kas mūzikas straumēšanas vietnē “Spotify” sasniedza 50 miljardus klausījumu, līdz ar to domājams, ka arī “Certified Lover Boy” noteikti ierindosies starp klausītākajiem albumiem šogad.

Trīs no Dreika jaunā albuma dziesmām - "Girls Want Girls", "Champagne Poetry" un "Fair Trade" - ir uzstādījušas jaunu rekordu mūzikas straumēšanas vietnē "Apple Music", iegūstot visvairāk 24 stundu laikā straumētāko dziesmu titulu.