foto: Mārtiņš Ziders
"Tas bija trakums!" - Gints Grāvelis par iejušanos Smiļģa tēlā
Gints, iejuties Smiļģa tēlā.
Slavenības
2021. gada 3. septembris, 05:32

"Tas bija trakums!" - Gints Grāvelis par iejušanos Smiļģa tēlā

Jauns.lv

Pagājušās piektdienas vakarā skatītāji aktieriem un radošajam kolektīvam veltīja ilgstošas stāvovācijas Dailes teātra jauniestudējuma "Smiļģis" pirmizrādē.

Izrāde "Smiļģis" tapusi pēc Māras Zālītes lugas un ir Dailes teātra jaunā mākslinieciskā vadītāja Viestura Kairiša pirmā iestudētā luga, viņam esot šajā amatā. Izrāde, kas veltīta Dailes teātra dibinātājam ģeniālajam latviešu teātra režisoram un aktierim Eduardam Smiļģim, tapa jau pirms gada, un ar to pērn rudenī bija iecerēts atklāt Dailes teātra simtgades sezonu. Taču tad nāca Covid-19 otrais vilnis, un "Smiļģis" savu pirmizrādi skatītāju priekšā piedzīvoja tikai šogad.

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvo Kairiša iestudējums "Smiļģis"

27. augustā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja Māras Zālītes lugas "Smiļģis" iestudējums Viestura Kairiša režijā.

gallery icon
126

“Tas bija... Āāāāā! Ārprāts!” – saķerot galvu, iesaucās viens no Smiļģa lomas attēlotājiem Gints Grāvelis, žurnāla "Kas Jauns" vaicāts, kāda bijusi viņa pirmā reakcija, iepazīstoties ar lugas scenāriju. “Tur katra loma bija iezīmēta savā krāsā. Saņem savu eksemplāru, bet tur priekšā viena vienīga krāsu varavīksne! Milzīgs trakums! Plus vēl pierakstīts klāt “emocijas”, sazīmēts vēl kaut kas... Pirmajā brīdī, protams, bija: “Nē, nē! Tikai neko tādu!” Bet galarezultātu jau paši redzējāt.

Man šķiet, režisoram bija skaidra tikai galvenā vīzija, taču, par ko tā beigās izveidosies, nezināja neviens.

Apmēram kā uzcepta torte, bet nav zināms, vai tā būs saldā vai sāļā, kāda būs glazūra. Darbs pie šīs izrādes bija tik aizraujošs process, mēs tajā mētājāmies, lēcām, dauzījāmies, mums pašiem šis radošais laiks bija interesants, jo tik tiešām pašus interesēja, kas no tā visa sanāks. Un vēl gribu uzsvērt, ka milzu atslēga šai izrādei ir horeogrāfe Jana Jacuka. Tas, ko viņa panāca ar kustībām... Es nezinu, ko viņa ar Kairišu abi ēda vai pīpēja, bet viņi noķēra kaut ko tādu, ka pāris vārdos mācēja mums nodot savu ideju. Neprasiet man, kā viņi to panāca, bet tas bija kaut kas... Jā, mēs svīdām un sapratām, ka būs traki, bet, manuprāt, galarezultāts ir brīnumains. Tiešām, tā sajūta ir apbrīnojama! Tas ir WOW!”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!