Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Slavens amerikāņu reperis zaudē naudu homofobisku izteikumu dēļ
foto: AFP/Scanpix
Amerikāņu reperis DaBaby uzstājas "Rolling Loud" festivālā Miami, Floridā, ASV.
Mūzika

Slavens amerikāņu reperis zaudē naudu homofobisku izteikumu dēļ

Jauns.lv

29 gadus vecais amerikāņu reperis DaBaby, īstajā vārdā Džonatans Kirks, šī gada jūlija izskaņā ir nokļuvis uzmanības centrā pateicoties komentāriem, kuru dēļ nu jau vairāki festivāli, pasākumi, biznesa partneri un radio stacijas ir izbeigušas sadarbību ar mūziķi.

Slavens amerikāņu reperis zaudē naudu homofobisku ...

Savu slavas zenītu Kirks piedzīvoja pagājušajā gadā, kad viņa otrais studio albums “Kirk” iekļuva “Billboard 200” pirmajā vietā. Vēlāk, repera trešais albums “Blame It on Baby” kļuva par otro viņa albumu, kas nokļuva pirmajā vietā ASV. DaBaby vispopulārākais singls “Rockstar” 7 nedēļas atradās “Billboard Hot 100” pašā augšgalā.

Tomēr šobrīd sabiedrības domas par mūziķi ir dalītas.

Reperis “Rolling Loud Miami” festivālā, kas noritēja šī gada 25. jūlijā, koncerta laikā apmeklētājiem lika pacelt gaisā savu telefonu gaismiņas – izņemot tiem, kas ir inficējušies ar HIV, AIDS vai kādu citu seksuāli transmisīvu slimību, apgalvojot, ka šīs slimības pārnēsājošie nomirs pēc divām vai trim nedēļām. Vēlāk, tā paša koncerta laikā viņš izteica vulgāru piezīmi, mērķētu uz LGBT+ komūnu.

Uzreiz pēc šī notikuma, repera uzstāšanās tika izņemta no vairāku mūzikas festivālu repertuāra, tai skaitā ASV lielākā mūzikas festivāla “Lollapalooza”. Vairāki uzņēmumi, tai skaitā apģērbu ražošanas uzņēmums “Boohoo” pārtrauca sadarbību ar DaBaby.

Par Kirka izteicieniem savu viedokli publiski pauda arī tādi mūzikas industrijas pārstāvji kā Madonna, Dua Lipa un Eltons Džons.

"Šis veicina stigmu, diskrimināciju un ir pretējais tam, kas mūsu pasaulei ir nepieciešams AIDS pandēmijas apkarošanai," sašutumu savā "Twitter" profilā pauda Eltons Džons.

Nākamajā dienā pēc Miami festivāla DaBaby savā “Instagram” profilā publicēja vairākus video, domātus kā publisku atvainošanos, taču situācija tikai pasliktinājās. Šajos video reperis HIV slimību saistīja ar homoseksuāliem cilvēkiem.

Repera faniem norādot, ka viņš izplata nepatiesu informāciju par šīm slimībām, pagājušās nedēļas sākumā DaBaby publicēja atkārtotu atvainošanos, šoreiz uzstājot, ka ir sapratis savu kļūdu un no tās mācījies.

Kopumā pasaulē 2020. gadā 37,6 miljoni cilvēku inficējās ar HIV vīrusu. No tiem 35,9 miljoni ir pieaugušie un 1,7 miljoni – bērni. 680 tūkstoši vīrusa dēļ mira.

Joprojām nav atklāta vakcīna vai zāles pret šo slimību, un inficētie var paļauties tikai uz antiretrovīrusa terapiju visa mūža garumā. Laika brīdis no inficēšanās līdz vīrusa letālam stāvoklim ir 5-10 gadi.

Vairāk informācijas par HIV vīrusu iespējams meklēt Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā spkc.gov.lv.